• bira için maya ne kadar önemliyse şerbetçiotu kalitesi ve seçimi de o kadar önemlidir. ülkemizde yetişen şerbetçiotlarının kalitesinin de hiç fena olmadığını düşünüyorum.
  • başlık altında bira yapımından fazlasıyla bahsedilmiş olduğundan, ben bitkinin tarihsel sürecini ve tıbbi yönlerini anlatmak isterim.

    cannabaceae (kendirgiller) familyasından çok yıllık otsu bir bitki olan humulus lupulus'un (şerbetçiotu) doğal yaşam alanı avrupa, batı asya ve kuzey amerika'dır. romalı hekim plinius bu bitkiyi lupus salictarius olarak adlandırmıştır. bunun nedeni bitkinin diğer bitkilerin etrafına dolanmasından dolayı, latince'de ''küçük kurt'' (kurdun kuzuları boğmasından esinlenerek) anlamına gelen lupulus kelimesidir.

    şerbetçiotu avrupa ve amerikada yerliler tarafından tıbbi özelliklerinden dolayı tüketilen bir bitki olarak karşımıza çıkar. avrupa ve amerika'daki kullanım amaçları birbirinden farklılık gösterir;
    örneğin delaware'liler dişlerindeki ve kulaklarındaki ağrılar için ısıtılmış şerbetçiotu yapraklarını kullanırlardı, cherokee'ler, mohikanlar ve fox kabilesi uykuya geçişi hızlandırmak için şerbetçiotu çayı içerlerdi.
    avrupada ise romatizma ağrılarını dindirmek, ateşi düşürmek, kalp rahatsızlıklarını, ishali ve histeriyi tedavi etmek için kullanılırdı.

    ingiliz kral 3. george'un porfiri rahatsızlığına iyi gelmesi için şerbetçiotuyla doldurulmuş bir yastıkta yattığı rivayet edilenler arasındadır. yine ayrıca abraham lincoln'ün de şerbetçiotu yastığı kullandığından bahsedilir.

    modern tıpta şerbetçiotu genellikle yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisinden dolayı kullanılagelmiştir. şerbetçiotunun içindeki bileşenlerden bazılarının (prenylnaringenin) önemli hormonal aktiviteye neden olduğu tespit edilmiştir. menopoz dönemindeki kadınlarla yapılan 6 haftalık bir çalışmada, standardize edilmiş şerbetçiotu ekstresinin ani ateş, gece terlemesi ve uykusuzluk gibi menopoz döneminde görülen sorunları azalttığı görülmüştür. şetbetçiotunun etken maddesi lupulin reçinesi olup aynı zamanda bira yapımında şerbetçiotunun kullanılmasını sağlayan madde budur. ayrıca şerbetçi otu ortalama %4 oranında tanen içermektedir.

    tıbbi bitkilerin hepsinde olduğu gibi şerbetçiotunda da dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. bir bitki her bünyede aynı sonucu vermez ve özellikle araştırmaların azlığından dolayı bu tür bitkileri kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktora danışmak son derece önemlidir.

    dikkat edilmesi gereken birkaç husus: şerbetçiotunun hormonal aktivite üzerindeki canlandırıcı etkisinden dolayı meme kanseri olan ya da riski taşıyan kadınlarda olumsuz etkileri belirlenmiştir, ayrıca hamilelikteki etkileri bilinmemektedir. şerbetçiotunun sakinleştirici etkisinden dolayı, kazaya sebebiyet verici işlerde çalışanların, çalışma zamanlarını etkileyebilecek zamanlarda kullanmamasında fayda vardır.
  • parkinson ve alzheimer hastalıklarının önlenmesinde ve gerilemesinde etkili olduğu söylenen bitki.link
  • şerbetçi otunda bulunan reçineler biranın acı tadını, uçucu yağlar ise karakteristik aromasını oluşturmaktadır.
  • genel kanının aksine bira ile tanışması, daha doğrusu bira yapımında olmazsa olmaz bir bileşen konumuna gelmesi m.s. 12'nci ilâ 14'üncü asırlar arasında gerçekleşmiş olan bitki.

    altı bardakta dünya tarihi isimli ilgi çekici kitabın yazarı tom standage, antik mısır istisnası haricinde antik ve klasik çağdaki biralar ile orta çağ ve sonrasındaki biralar arasındaki farkın da aslında şerbetçiotu kullanımından kaynaklandığını ifade etmektedir. antik mısır'da sulandırılmış ve günümüzdeki lager kıvamına oldukça yakın bir çeşit bira tüketildiği bilinmekteyken bilhassa milattan önceki dönemlerde mezopotamya uygarlıklarının üretimini geçekleştirip tükettiği biranın çok daha koyu ve şerbetçiotu tadı barındırmadığından meyveli şaraba çalan bir tadı olduğu da dile getirilmektedir.

    aynı eserde standage, günümüzde sahra altı afrikası olarak bilinen bölgede cilalı taş devrinden kalma ve mısır, akdarı ve sorghum* gibi bitkilerden imal edilen oldukça tok ve eski usül biraların hâlen bulunur olduğunu da dile getirmektedir. bu biralar, tıpkı antik çağlarda ve hatta daha evvelinde olduğu gibi şerbetçiotu içermemektedir.
  • rizom satın almak istiyorum bahçede deneysel takılıcam cascade chinook v.s türü de önemli tabi elinde olan sattığını bildiğiniz birileri varsa yeşillendirin.
  • hint keneviri ile saz arkadaşı olan vasat bitki. ciddiyim dalga geçmiyorum.

    owencan ile goygoy yapa yapa bu hale geldim idare ediverin.
  • bilecik pazaryeri ilçesi bu yerin membaadır. hatta bazı bira firmalarının direkt alım noktası bulunuyor. gerçi her geçen yıl yapan kişi sayısı azalmaya başladı. son durum nedir bilmiyorum.
  • gavurların ay pi ey bira diyip öve öve bitiremediği bira türü. neymiş bu lan diyip içtikten sonra sizin damak tadınıza cima eyleyeyim dediğim bira.
hesabın var mı? giriş yap