• merkezi sinir sisteminin hareketle ilgili alanlarının hasarlanması* sonucunda gelişen durum*. serebral; beyinle alakalı, palsi; felç demektir. yani beyinle alakalı felç diye çevirebiliriz.

    ilerleyici bir tablo değildir. özellikle spastik tipinde spastisite* yüzünden kas/eklem hasarı artmaktadır. akılda kalıcı olması açısından bir not; breaking bad'deki, walter jr. da serebral palsi'den muzdariptir. ancak felç her zaman iki bacakta olmak zorunda değil tabii*.

    tedavisi yoktur. ancak olumsuz etkiler, yani konuşma yutma zorlukları ve özellikle ortopedik hasarlar azaltılabilir *. serebral palsili bireylerde zeka geriliği sık görülmeyen bir durumdur*. yani onları kazanmak hem mağdurlar hem de toplum için karlı bir iş olacaktır.

    kesin tanısı 2 yaşında konulur. ancak 2 yaş rehabilitasyon için çok geçtir. o yüzden yeni doğan bebekte erken tanı için anormal bir kasılma, yutma güçlüğü, hareketsizlik, tepinmeyip sürekli ayaklarını uzatarak yatma, sürekli açık duran el, bir uzvunu daha az kullanma gibi durumlar gözleniyorsa hemen doktora başvurulmalıdır.
  • bu hastalık nedeniyle yürüyemeyen çocuklar için upsee denilen bir askı geliştirilmiş, bunun sayesinde çocuk ebeveynine bağlı olarak dengesini yitirmeden yürüyebiliyorlar:

    http://www.radikal.com.tr/…n_konustugu_anne-1184641
  • (bkz: maysoon zayid)
  • mahsun kırmızıgül'ün çektiği mucize filmindeki "aziz" karakterinin hastalığıdır. "mucize" ise "aziz" karakterinin bu hastalığı yenmesiyle gerçekleşmektedir.
  • prenatal , perinatal veya postnatal dönemde immatür beynin değişik nedenlerle etkilenmesi sonucu ortaya çıkan kalıcı,ilerleyici olmayan bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. kas tonus,postür bozuklukları ve hareketlerde yetersizlik ile karakterize olan klinik tabloya duyu, kognitif,iletişim,algı,davranış bozuklukları ve nöbetler eşlik etmektedir
  • engel yüzdesi büyük oranlarda olan, fiziksel bakıma muhtaç üyeleri için başlatılan bir girişim ile böyle bir ülkede umut verici gelişmelerin de olabileceğini hatırlatan hastalık.

    kendisi de bu hastalığın engel yüzdesi yüksek ama oldukça becerikli ve yetenekli üyelerinden "süper spastik" aslı dinçman'ın başlattığı bakım merkezi kampanyası:

    https://www.change.org/…n-custom_msg&fb_ref=default
  • hiçbir şeye engel değildir.
  • 'serebral palce mi yoksa serebral palci mi yoksa başlık şeklindeki hâli mi doğru yazılışı?' şeklinde hep üçlemde kaldığım ve dosyalara henüz doğru şeklini yazamadığım için 'sp' yazıp kendimi rahatlattığım konu. artık gerisini ram düşünsün.
hesabın var mı? giriş yap