• efendim her ne kadar antalya tarihine serik olayları diye geçecek kadar büyük bir hadise değilse de ukte olması ve başka şekilde adlandırmanın zor olması nedeniyle bu şekilde bahsedilebilecek olaylardır. o dönemler kimin ne yaptığı pek belli olmadığından olayı bilen taraflar farklı şekilde anlatabilir tabii, ama ne olursa olsun türk-kürt mahalle kavgaları olduğu belli. yalnız yöre halkından bazıları olayı türklüğe-kürtlüğe bağlıyorsa da hazımsızlığın nedenini başka şeylerde bulmak da mümkün. ama bir şekilde türk-kürt çatışmasına dönüştüğü de bariz... olayların başlangıcını tam olarak bilmememe rağmen tırmanışı kürtlerin (sonradan gelip) ileri gittiğini düşünen seriklilerin kürtleri dövmek ve hatta mümkünse yöreden atmak için toplanması ve bunu da kısmen gerçekleştirmiş. tabii sonra mevzu bahis olan kürtler de bir şekilde karşılık vermiştir, orasını duymadım ama bir müddet arkadaşların canları sıkıldıkça, sosyal bir aktivite gibi, kahvede toplanıp tabiri caizse adamları basmaya gittiklerini bizzat yöre halkından duydum. serik'te pek kürt olmamasının nedeni budur derler.
  • olayların çıkış noktası her zaman muallakta kalmıştır. ama halkın yaşı ilerlemiş kesinin aşağı yukarı anlattığı hikaye küçük farklılıklarla benzerdir. serik manavgat arasında kalan, çakış köyünde bulunan tugayoğlu çiftliğine kürt kökenli bir kahya gelmesinin olayların miladı sayabiliriz.

    efendim bu kahya; ilçenin en büyük çiftliğine mevsimlik işçi olarak türkiye'nin doğusundan göç ettirdiği akrabalarını getirtmiştir. o tarihlerde geneli karakoyunlu yörüğü olan serik halkı ilk başlarda yadırgamamış bu olayı. ilerleyen zamanlarda ilçeye mevsimlik işçi olarak gelen kürtler yerel halkla doğal olarak kaynaşamamış olduklarından sosyal yaşam alanı olarak kendi kahvehanelerini açmışlardır. bu kahvede takılanlar gün geçtikçe ekonomik olarak güçlenmişler. senet sepet işlerine girmişler. (tugayoğlu çiftliğinin daha sonra kahyalığını yapan kişinin oğlu, şu anda serikte sözü geçen en büyük firmalardan birinin sahibi olduğunu göz önüne alırsak) tefeciliğe başlayan kürtler, kahvehanenin önünden geçen borçluları taciz etmeye de başlayınca seriklilerin tepkisini çekmiş. bahsettiğimiz serik olayların fitilini ateşleyen olay ise bu tefecilere borcu olan bir vatandaşın kahvehane önünde dövülmesi olmuştur. zaten bölgede tepki çeken kürtlerin böyle bir davranışta bulunmasını sindiremeyen serikliler çınaraltında toplanıp önce kahveyi basmışlar, galyana gelenler bununla yetinmeyip kürtlerin yaşadığı evleri basıp ateşe vermişler. evlerin içinde yakaladıkları kişilerin serik dışına taşındığı bunun yanında bazılarının denize açılan balıkçılar tarafından açık denize atıldıkları da söylenegelir.

    olaylar büyüyünce ertesi gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, belediye anonslarıyla halk yatıştırılmıştır. olayların ardından olaylara karıştığı tespit edilen kişiler göstermelik olarak gözaltına alınmıştır. o dönem demirelin kalesi olarak nitelendirilen serikte, olaylara karışanlar hürgenç grubundan olduğu ve dönemin siyasi durumu göz önüne alınırsa, olay siyasallaşmıştır. daha sonraları bu olaylar abartılarak anlatılageldikçe etnik bir kavga niteliği kazanmıştır.
    hoş doğu bölgesinde bu olayları hafızasına kazımış olan dağdaki kürtler yol kestiklerinde kimliklerinden serikli olduklarını anladıkları kişileri direk infaz etmiştir. kürt birçok arkadaşıma serikli olduğumu söylemeye hep bu nedenlerden ötürü çekinmişimdir.

    az önce de söylediğim gibi zaman içinde bu olayları gerine gerine anlatan serikliler kürtleri düşman edinmiş, cenazelerini mezarlarına kabul etmemiş, ilçe merkezinde barındırmamışlardır. bugün bile antalya merkezde herhangi bir karı-kız nedeniyle kavgaya karışan serikli, kürtler beni antalyada dövdü dediği an serikten 2-3 otobüs adam toplayabilmektedir.

    ps: olaylara karışan isimler konusunda farklı anlatımlar mevcut olduğu için düzeltme yapılmıştır.
  • seçim döneminin yakın bir vakte denk gelmesine mütevellit gazeteler olayı siyasi bir havaya büründürmüştür.

    http://img198.imageshack.us/…rt1977serikolaylar.jpg
  • hala da süregelmektedir. ben sahil köylerinden birindeyim. geçen yaz bu belediyenin başkanına telefon gelmiş; otellerde çalışan kürtlerin bir an evvel yollanması salık verilmiştir. aksi takdirde başkaları gelip bizzat boşaltacaktır. başkanın, otellere bu durumu anlattığını biliyorum ama sonrasında neler yaşandı, orası net değil. net olan şu ki, hala kürt vatandaşların en az ikamet ettiği illerden biridir ve serikliler bundan gurur duyarlar.
  • aldıkları borcu ödemeyen bazı lavukların olayları türk-kürt kavgasına çevirerek borçtan kurtulmasına yol açmıştır.

    bakın hem büyük olaylar çıkar hem de aradan sıyrıl.
hesabın var mı? giriş yap