• artı değer üreten para.

    alman düşünürü karl marx, kendinden önceki klasik ekonomiyle anti-kapitalist ekonomiyi incelerken şu sorunun karşılığını arıyordu :
    para, nasıl anamal (`kapital)` olmuştur?
    her anamal, iki bölümden meydana gelir :
    1- makine, hammadde, bina, aletler gibi üretim araçları'na yatırılan değişmeyen bölüm
    2- emek gücü'nün satın alınmasında kullanılan değişken bölüm.

    1. kısım para üretim sürecinden değişmeden çıkıyor ve aratmıyordu, buna karşı 2. kısım para üretim sürecinden değişerek çıkıyor ve artıyordu. artı değer, ki marx'ın bütün sorunu çözümleyen en büyük keşfidir, değişken anamal'ın ürünüydü. anamalcının satın aldığı, emekçinin emeği değil, emek gücü'ydü. emekçinin emek gücünü değiştirme değeri'yle satın alıyor, oysa bu gücün kullanma değeri'nden yararlanıyordu.
    daha açık bir deyişle, emekçi, emek gücünün değiştirme değeri olan örneğin on lira ücret alıyor; oysa bu gücün kullanma değerinin yeniden meydana gelmesi için gereken emek zamanı'nın örneğin iki katı bir süreyle çalıştırılarak örneğin yirmi liralık değer sağlıyordu. bu fazla emek zamanı, üretim sürecinde, artık değer haline dönüşüyor ve anamalcının cebinde kar adı altında birikiyordu. bunu sağlamak için "kullanma değeri aynı zamanda değiştirme değerini de kapsayan özel bir mal bulunmalıydı. öylesine özel bir mal ki, bunun tüketmek değer yaratsın" (marx, kapital). işte bu özel ve tek mal, emek gücü'ydü. anamal'ı doğuran, böylesine olağanüstü bir mal'ı ele geçirmek olmuştu. anamal artık para olmaktan çıkmış, üretim araçları sahibi'yle üretim araçlarından yoksun emek gücü sahibi arasında bir toplumsal ilişki durumuna dönüşmüştü. anamal kapsamına giren üretim araçları ve para, ancak artık değer yaratmak için kullanılmakla anamal niteliği'ni kazanırlar. yoksa bir ailenin kötü günler için biriktirdiği para, başını sokmak için aldığı ev, bir köylünün bizzat ekip biçtiği toprak anamal değildir. bütün bunlar ancak emeğin sömürülmesiyle elde edilen artık değerin yaratılmasında kullanılırsa anamala dönüşürler. artı değerin yaratıcısı da, tüketilirken değiştirme değeri yaratan tek mal olan, insanın emek gücü'dür.
  • "vatan millet hep palavra,
    savaşlar da bahane.
    bu düzende tek kural var,
    artmalı hep sermaye!"

    ~bertolt brecht~
  • “sermaye bir şey (thing) değil, ilişkidir.” karl marx, grundrisse, penguin, 1973, s. 258.

    “sermaye şey değildir, toplumların tarihi oluşumunun belirli bir aşamasına ait olan belirli toplumsal üretim ilişkileridir.” karl marx, capital cilt 3, s. 953.

    “sermaye, tepeden tırnağa, her gözenekten kan ve kir damıtarak hareket eder.” karl marx, capital cilt 1, penguin, 1976, s. 926.

    (bkz: ilkel birikim)
  • "bir işçinin çalışmasının karşılığını alamadığı kısımdır"
    karl marx
  • üretimde emeğin verimini arttıran, fabrika, yol, baraj, tesisi, gereç, aygıt gibi, daha önce insanlar tarafından üretilmiş olan üretim araçlarıdır.
    halk dilinde, sermaye denince para, kıymetli kağıtlar, hatta doğal kaynaktan sözedilir.
    örneğin: " 50 milyar sermayeli, x limited şirketi kuruldu" denildiğinde, şirketin sahip olduğu doğal kaynakları, bina ve tesisleri ile birlikte ortakların ortaya koydukları nakit para da bu meblağa dahil edilmektedir. gerçekte bu "hukuki sermaye"dir.
    (bkz: kitaba bakıp yazmak)
  • "kendi kendini dölleyen anne- şey" (marks'ı alıntılayan zizek, olumsuzla oyalanma, sy. 78)
  • "bir zenci, bir zencidir. ancak belirli koşullar altında bir köle durumuna gelir. bir pamuk eğirme makinesi, pamuk eğirme makinesidir. ancak belirli koşullar altında sermaye durumuna gelir. bu koşullardan koparıldı mı, artık sermaye değildir. tıpkı altının kendi kendine para olmaması ya da şekerin, şekerin fiyatı olmaması gibi... sermaye de bir toplumsal üretim ilişkisidir. bir burjuva üretim ilişkisi, burjuva toplumun üretim ilişkisidir." [k. marx / ücretli emek ve sermaye]
  • sermaye birikmiş emektir.
  • (bkz: kapitalizm)de edinilen maddi birikim.
  • çalışarak biriktirilemeyecek olan.
    bu cücük beyinli kapitalistlerin bir maden işçisinin 35 yıl çalışarak neden bir sermaye biriktiremediğini de çözmesi gerekmektedir. fazla iktisat gerçekleri görmenize engel çünkü. kağıt üzerinde makro iktisat şablonlarıyla emeğin değerini çözdüğünüzü sanıyorsunuz.
    insanlar çalışarak açlar. modern köleliği örtmek için kullandığınız neoliberal argümanları ve o kapital ağzınızı siksinler.
hesabın var mı? giriş yap