• memelilerde cu(+2) * taşınmasını sağlayan protein.
  • wilson hastalığı düşünülen kişilerde tarama testi olarak kullanılabilecek bir parametredir. wilson'lularda seruloplazmin düzeyi düşüktür.
  • total serum bakırının %95'ini taşır. aynı zamanda magnezyum da taşır.sentezi karaciğerde ve az da olsa makrofaj ve lenfositlerde yapılır. bakır ihtiva ettiğinden mavi renklidir. redoks reaksiyonunda rol alarak demiri oksitler, toksisiteyi engeller ve demirin transferrine bağlanmasını sağlar.bu protein aynı zamanda bir antioksidandır.
  • oksidasyonun düzenlenmesinde görevli alfa-2 globülin sınıfında bakır oksidaz olarak da adlandırılan bir enzimdir. plazma bakırının %90-95 ini taşır. dolaşımdaki bakır için önemli transport proteinidir.
    hamilelik, östrojen tedavisi, enfeksiyon, doku nekrozu, osteosarkom, bilier siroz, travma gibi durumlarda artar; wilson hastalığı ve menkes kinky hair sendromunda azalır.
  • seruloplazmin en geç artan akut faz reaktanıdır.

    bir enflamasyon durumunda 5. günde artar.

    seruloplazmin'in ayrıca ferro oksidaz özelliği de vardır. yani +2 ferro demiri +3 ferri formuna çevirir.

    ayrıca seruloplazmin düzeyi wilson hastalığında düşüktür. ve buna bağlı yine serum bakır düzeyi de düşük bulunur.

    edit: demirle ilişkisi eklendi.
  • transferrine bağlanabilmesi için ferröz demiri, ferrik demire okside eden bir enzim. seruloplazmin eksikliğinde demir karaciğerde birikir. bakırın kanda % 95 i bu arkadaşa bağlanır ve öyle taşınır. vücutta bakır birikmesi sonucu wilson diye bir hastalık oluşur. bu hastalığı tespit etmek için kandaki seruloplazmini ölçeriz. yani kabaca böyle tabi arka planda eksik, aksak enzimler var onlara girmeden böyle..
  • seruloplazmin (cp) bakır bağımlı bir proteindir ve sağlıklı bir vücutta
    ferroksidaz işlevinden sorumludur.
    ferroksidaz (fox), seruloplazmin'in "aktif" formu (veya
    "şaperonlar") demirin biyolojik kullanımını düzenler ve "paslanmasını" / oksitlenmesini önler.
    vücuttaki demir durumunu düzenleyen antioksidan enzimdir.
    düzensiz, bağlanmamış, serbest demir en büyük oksidatif stres ve
    vücutta iltihaplanma kaynağıdır.
    oksidatif stresi ve inflamasyonu azaltmak için ferroksidazı "güçlendirin".

    ek bilgi:

    neden kadmiyum birikimli insanlar, serbest demir zehirlenmesine yatkındır ?eki kimin başı kadmiyum, bakır ve çinko ile dertte ?
    kadmiyumun insan seruloplazmin (ferroksidaz) inhibisyonu :
    seruloplazmin, karaciğerde üretilerek demir metabolizmasında görev yapan ve kandaki bakır elementlerini taşımak ile sorumlu olan temel proteindir.
    vücutta gerçekleşen metabolik olayların aksamadan ve sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için bakır önemli bir elementtir. beyin fonksiyonlarının doğru çalışabilmesive vücudun enerji üretebilmesi gibi temel durumlar bakırla ilişkilidir. vücutta bakırın az veya çok olması vücuda zarar verdiği gibi genel işleyişi bozmaktadır. bu nedenle bakır elementini taşımak ile sorumlu olan seruloplazminin görevini yerine getirmesi önemlidir.
    bakırelementi, tüketilen besinler ile vücuda alındıktan sonra sindirim sistemi tarafından emilmektedir ve vücut için gereklidir. bağırsaklar tarafından emilen seruloplazmin, karaciğere taşınmaktadır. karaciğerde depolandıktan sonra çeşitli enzimlerin üretilmesinde rol oynamaktadır.
    kadmiyumun insan seruloplazmin (ferroksidaz) inhibisyonu
    - z samsam
    seruloplazmin (cp), ferroksidaz ve oksidaz aktiviteleri dahil olmak üzere birçok fizyolojik fonksiyona sahip bir insan plazma proteinidir.
    enzimin eksikliği veya inhibisyonu, çeşitli dokularda demir birikimi de dahil olmak üzere bazı anormalliklere yol açabilir ve vücutta çeşitli patolojik durumlara neden olabilir.
    yaygın, oldukça toksik bir çevre kirleticisi olan kadmiyumun (cd) insan seruloplazmin /cp ile doğrudan etkileşimi, enzimin geri dönüşümlü inhibisyonuna yol açar.
    çalışmamızda,seruloplazmin (cp), enzim aktivitesinin yaklaşık % 75'inin kadmiyum/cd ilavesinden 10 dakika sonra kaybolduğutespit edildi. (kadmiyum 2 mm'lik bir konsantrasyona kadar in vitro olarak cp'yi aşamalı olarak inhibe etti.)
    doğal ve cd ile inhibe edilen enzim üzerinde floroskopik çalışma da gerçekleştirilmiştir. cd kaynaklı enzim inhibisyonu, glutatyon (1.2, 12 mm) ve ß-merkaptoetanol (12 mm) gibi sülfhidril bileşikleri tarafından önlendi. veriler, kadmiyum/cd bağlanmasına bağlı olarak doğal enzimde meydana gelen bir konformasyonel değişikliğin enzim inaktivasyonuna neden olduğunu göstermektedir.
  • serbest bakır'ın %95'ini taşımasına rağmen bakır taşıyıcısı olarak kabul edilmez. bakır taşıyıcısı, %5 serbest bakır'ı taşıyan albumin'dir.
hesabın var mı? giriş yap