• 2010 güney afrika dunya kupasindaki vuvuzela faciasindan sonra gözümde bitmis muhendisliktir. ulan insanlik aldi basini yurudu, labda canli yarattik, protonlari carpistirdik, uzayda zibilyon tane uydumuz var, iletisimin amina koyduk ama frekansi desibeli tinisi susu busu her bi sikimi belli olan su sesi elimine etmeyi basaran bi muhendislik harikasi yoksa sokayim ben boyle ise.
  • ülkemizde ses mühendisliği adı alında bir bölüm bulunmasada, müzik teknolojileri adı altında bildiğim kadarıyla 5 tane farklı üniversite ve 2 farklı kurumda verilir bu eğitim. ses mühendisliği olarak adlandırılmamasının sebeplerini sorduğumda, mühendislik fakültesinde açılmamış olması ve teknik derslerin yanında armoni, solfej vb. dersleri de kapsamasından ötürü olduğunu söylediler sallamışta olabilirler tabi.
    yıldız teknik üniversitesi (bkz: sanat ve tasarım fakültesi) duysal (ses) tasarımı ana bilim dalı/müzik teknolojisi
    istanbul teknik üniversitesi (bkz: türk musikîsi devlet konservatuari) müzik teknolojileri bölümü/ses kayıtları ana bilim dalı
    9 eylül üniversitesi (bkz: güzel sanatlar fakültesi) müzik bilimleri bölümü/müzik teknolojisi
    (bkz: istanbul bilgi universitesi muzik bolumu)
    cumhuriyet üniversitesi (bkz: güzel sanatlar fakültesi) müzik teknolojisi ana bilim dalı
    itü miamsound engineering and desing *
    galatasaray iletişim teknoloji müzik akademisi, müzik teknolojisi/ses mühendisliği**
    sae institute istanbul**

    * : yüksek lisans programı

    ** : lisans programı değil, bitirdiğinde sertifika veriliyor
  • eğer aslen müzisyenseniz sırf müziği çok sevdiğinizden ve sırf daha formal ama yine müzikle alakalı bir mesleğiniz olsun diye yoğun bir şekilde ses mühendisliği eğitimi almayı seçmişseniz büyük bir risk almış olabileceğiniz iş alanı. nitekim çok teknik ve zımbırtılı bir mevzudur. allah korusun müzikten soğutabilir adamı.
  • sırf bunun üzerine olmakla kalmayıp ilgili alanlar üzerine de olan bir kaynak için http://mixonline.com/
  • yukardaki arkadaşa cevap olarak; insan olarak zaten dünyayı standartlaştırarak kolaylaştırıyoruz, yoksa öbür mesleklerin ''standartları'' var mı sanıyorsun?onları biz yaratıyoruz. bir şeyi standartlaşmak o konunun gelişmesi üzerinde hem bazı engeller hem de yararlar doğurur. engel olarak şunu söyleyebilirim; sesin ve müziğin tekdüze hale getirilip sırf tüketim için sunulması, yarar olarak da şunu söyleyebilirim ses mühendisliği boyutu iyi yapılmış bir şarkıya bakarsan hiçbir enstrümanın birbirine karışmadığını. vokalin kalın seslerinin, bass gitarın arkasında kaybolmadığını herşeyin hem tane tane hem de bir bütün olarak kulağına geldiğini farkedersin. bir albüm dinlediğinde albümün en başında telefonunun ses seviyesi 14 üzerinden 12 ise en sonundaki ses seviyesi de aynı olabilir ve arada kimse yükselen veya çok alçalan seslerden rahatsız olmaz. gözlerini kapatıp telefona dokunmadan dinleyebilirsin. bunlar olmasaydı her şarkı için ayrı ayrı hazırlık yapman ve şarkının içinde bile sesi kısıp açman gerekirdi. ve bu bahsettiğim duruma rağmen bir şarkının içinde hem fısıltı hem de çığlık olabilir.

    edit; imla
  • bu sene dokuz eylül üniversitesi bünyesinde okuyacağım bölüm. bu başlık altında bölümle ilgili deneyimlerimi ve görüşlerimi dönem dönem güncelleme yapıp 8 yarı dönem halinde özet geçeceğim.
    bu aşamada mülakat ve hazırlık konusunda sorularınıza cevap verebilirim.

    2023 güncellemesi: kişisel sebeplerden okulu bıraktım. bi'çok kişi de soru sormuş kusura bakmasınlar dönemedim. sorularınız olursa çekinmeden sorun çünkü geri geldim.

    okul iyi, seviyorsanız okunur ama gerçekten ilginiz alakanız olmalı. ses fiziği ses elektroniği gibi dersler ilginizi çekiyorsa çok eğlenirsiniz. çok kıymetli hocalardan; kimseden öğrenemeyeceğiniz şeyler öğrenebilirsiniz. ama unutmayın, emek vermeniz ve keyif almanız gereken bir bölüm
  • 'mühendislik'ten kasıt işin matematiksel ve fiziksel boyutudur. gerek akustik düzenlemelerde, gerek kayıt esnasında, gerek canlı konserlerde, gerekse işin mix ve mastering esnasında.

    bir kere "kayıt" denince aklınızda record düğmesine basıp kaydetmek gelmesin. her ne kadar hiç bir şey bilmeyen bir gözle bakacak olursak saçma gibi görünecekse de ; kaydedildiği odanın akustiği ve bu akustiğe ve ses kaynağına istinaden mikrofon seçimleri, mikrofonlama seçimleri, uzaklık, bölge gibi bir çok seçim var. bunlar da tamamen ses mühendisi kulağının karar vereceği şeyler. tabii işin bir de klasik müzik tarafı var ki bu durumda "mixte hallederiz" diye bir terim de yok.

    türkiye'de artık 3-4 yerde ses mühendisliği eğitimi verilirken, rağbet de bir o kadar vardır. ancak piyasanın acımasız oluşu ve bu mesleğin ciddi bir emek gerektirmesi sebebiyle pes edenler de bir o kadar fazladır.

    hocamın bir konuşmasıyla kapatayım ; "bakın olum, bu piyasada benim gibi manyaklarla rekabet içerisindesiniz. ben, günde 8-10 hatta yeri geldiğinde 12-16 saat bilgisayar başında çalışmayı meslek edinmiş ve bundan zevk alan bir insanım. sizin de en az bu kadar çalışmanız lazım ki, benim gibilerle rekabet edebilesiniz."
  • sevdiğimiz ve başarılı bulduğumuz rap müzisyenlerinden mt nin mezunu olduğu bölüm.güzel bir bölüm ismi olduğu kanaatindeyim.
  • (ara: pass filter)
hesabın var mı? giriş yap