• alimlerle beraber kendi idam kararının tartışmasına girmiş bir adam.
  • konuya ilgi duyanlar erol toy'un "azap ortakları" ve radi fiş'in "ben de halimce bedreddinem" kitaplarını temin edip şuurlarını açabilirler.
  • seyh-ul islam'in idami konusunda verdigi karar "malı haramdır amma bunun kanı helâldır" dir.seyh bedreddin bu soz ustune
    -— mademki bu kerre mağlubuz
    netsek, neylesek zaid.
    gayrı uzatman sözü.
    mademki fetva bize aid
    verin ki basak bağrına mührümüzü

    demis ve kellesi vurulmustur...
  • varidat adlı eseri oluşturacak fikirlere sahip olmanın ve dahası bunları kabul ettirecek güce de sahip olmanın cezasını "serezin esnaf carsisinda, bir bakirci dukkaninin karsisinda"* idam edilerek çeken filozof.
  • simavna kadısı oğlu şeyh bedreddin.
    ne zaman yağmur çiselese aklıma şu dizeler gelir:

    yağmur çiseliyor.
    gecenin geç ve yıldızsız bir saatidir.
    ve yağmurda ıslanan
    yapraksız bir dalda sallanan şeyhimin
    çırılçıplak etidir.

    yağmur çiseliyor.
    serez çarşısı dilsiz,
    serez çarşısı kör.
    havada konuşmamanın, görmemenin kahrolası hüznü
    ve serez çarşısı kapatmış elleriyle yüzünü.

    yağmur çiseliyor.
  • tarihte gecen ilk sosyalist kokenli ayaklanmayi gerceklestiren kisi
  • simdi kendisi hakkinda cok fazla yazilip cizilmis oldugu halde, ozetli bir sekilde, yavas yavas ustesinden gecelim bu adamin onemli hususlarinin;

    şeyh bedreddin, 1358-65 yılları arasında doğmuş ve 1420 yılında ölmüş, asıl adı simavna kadısıoğlu olan (simavna, trakya demektir) aydın bir kimsedir. soyu ve yaşamı ile ilgili bilgilerden çok, kendisinin fikirleri çok önemlidir. genel olarak şeyh bedrettin’in fikirleri şöyle tanımlanabilir:

    mezheplerin eşit olmaları şarttır. her dinde mezhep vardır, fakat bu mezhepler her ne kadar ayrı olsa da, yine de sonuçta ana dine bağlıdırlar. bu yüzden bütün mezhepler kardeş olmalıdır ve aynı kafada olmalıdırlar. aynı zamanda o mezhepten olan insanlara iyi davranılmalıdır.

    • tasavvuf düşüncesine hakimdir ve mutasavvıf olabilecek kadar bilge bir insandır (ki mutasavvıflık çok büyük zeka gerektirmektedir)

    • ilk dinsel ayaklanmayı çıkartan insandır. bu şahsın ayaklanması, osmanlı devletinin şanı ve bütünlüğü için kötü olduğunsdan bastırılmak zorunda kalınmıştır ve nitekim o zamanlar için yeni kurulmuş olan yeniçeri ocağı askerleri olan yeniçeriler tarafından bastırılmıştır.

    şehy bedreddin, gerçek hayatında hocalık yapmaktaydı fakat şeyh ünvanına sahip değildi. bu yüzden kendi yarattığı tarikat, ölümünden 550 yıl sonra ayaktadır.

    birkaç yazdığı kitap vardır ki bunlardan en önemlisi varidat adı verilen kitaptır. bu kitapta tanrı görüşü ideal toplum yaşamını anlatan bir kitaptır.

    şeyh bedreddin öldükten sonra da onun namına olsun, arksından olsun hiçbir şekilde ocak kurulmamıştır.
  • simavnalı şeyh bedreddin, sırrı ifşa eden sufinin canından olacağını söylemişti. kendisi, allah yolunun en ateşli erlerindendi. sadece kendi çağının değil, ötesinin de ışıtıcısı oldu. lâkin sırrın sırrını açıklama yolunda attığı birkaç adımı, canıyla ödedi.
  • musa çelebi ile beyazıt arasındaki "siyasi" çatışmanın kurbanı anadolu insanı.
hesabın var mı? giriş yap