• kriptografide kirilmasi kolay sifrelerden biri. adindan da anlasilacagi uzerine caesar icat etmis bu sifreyi. yontemi sadece harf kaydirmaktan ibarettir. ornegin; alfabe normalde a,b,c,d.. diye devam eder. bu sifrede, alfabeyi atiyorum "e" harfinden baslattigimiz dusunulurse, a=e , b=f , c=g.. diye devam eder.
    daha acik bir ornek vermek gerekirse "e" harfinden baslattigimiz alfabeye gore yapilan bir sifrelemede (sadece dort harf kaydirdik)benim nick aynen soyle olacakti: xiuympe fssq fssq.
  • kriptografinin ilk örneği kabul edilen en basit şifreleme sisteminin adı.
    (bkz: cryptography)
  • (bkz: rot13)
  • kodlanmış bir metnin içinde en çok geçen harflerin, metnin ait olduğu dilde en çok kullanılan harflere oturtulmasıyla kolayca çözülebilen bir şifreleme tekniğidir. tek şart, şifreli metnin yeterli derecede uzun olmasıdır.
  • o dönem genellikle kölelerin kafa derisi üzerinde mesajların iletildiği bir şifreleme tekniği.

    kölenin saçları kazıtılıyor, sezar şifresiyle mesaj yazılıyor. kölenin saçının uzaması beklenip ortama salınıyor.
  • kaydirma sifrelerindendir. 29 harfli alfabede 3 harf sola kaydirilmis sifre alfabe 26 harf daha sola kaydirilirsa toplamda 29 harf kaymis olacak ve bize duz alfabeyi verecektir.

    düz alfabeyi k kadar sola kaydirdik diyelim. düz alfabedeki harfimizin sayi degeri m ( a=0 b=1 c=2...), m'nin sifre alfabedeki karsiligi c olsun. m ve c arasındaki baginti su sekil oluyor.
    m+k=c mod 29
    sifre alfabe k kadar sağa kaydirilarak duz alfabe elde edilir. k kadar saga kaydirmak duz alfabenin sayi degerlerindek k yi çıkarmaktir. moduler aritmetikte cikarma yapmak ise cikarilan sayınin toplamaya göre tersini almakla mumkundur.
    c-k =c+(-k) mod 29
    (-k)=29-k mod 29
    c+(29-k)= m mod 29

    böylece duz metin elde edilir.
  • harfi kendinden önceki 3.harfe kaydırarak doğru harfi bulduğunuz şifreleme türü.
  • frekans analizi ya da brute force ile anası ağlatılabilen miladı yüzyıllar önce dolmuş şifreleme tekniği
  • adını julious ceasar'dan alan basit bir yer değişme şifreleme yöntemidir. bu yöntemde her harf, belirli bir kaydırma dönüşümü kullanılarak elde edilen başka bir harf ile yer değiştirilir. iki karakter kümesi ya da alfabesi, açık metin ve şifreli metin için oluşturulur.
    ceasar şifresinden sonraki gelişme, kullanılan her sembolün, bir başka sembole haritalanmasıdır.
    bu sisteme monoalfabetik (monoalphabetic) yerine koyma adı verilir. anahtar tüm alfabeye karşılık gelen 29 harften oluşan dizidir. bu sistem güvenli görülebilir; 29! =8.8x10^30 olası anahtar vardır. bu olasılıkların sırasıyla denenmesi istenen bir yaklaşım değildir. çünkü tüm olasılıkları denemek, bilgisayar için yıllarca sürebilecek bir işlemdir.

    bununla birlikte, küçük bir şifreli mesaj parçası ile şifreyi çözmek mümkündür. bu amaçla dilin istatistiksel özellikleri kullanılır. dilin en çok kullanılan harfleri, ikili ve üçlü harf birleşimleri göz önünde bulundurularak şifrenin kırılmasına çalışır. bu amaçla, öncelikle şifreli mesajdaki harflerin frekansları hesaplanmalıdır. bu frekanslar dilin özelliklerine göre yorumlanır. örneğin, türkçe'de en sık kullanılan harfler a ve e'dir. şifreli mesajda en sık rastlanan karakterlere, bu harfler karşılık getirilir. benzeri şekilde devam edilerek şifre çözülür. aynı yaklaşım, ikili ve üçlü harf birleşimlerinde de kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap