• markos 12:17'de de geçen isa'nın bu sözü romalılar 13:1-7'de elçi pavlus tarafından şöyle açıklanmış:

    "1 herkes, altında bulunduğu yönetime bağlı olsun. çünkü tanrı'dan olmayan yönetim yoktur. var olanlar tanrı tarafından kurulmuştur.
    2 bu nedenle, yönetime karşı direnen, tanrı'nın düzenlediğine karşı gelmiş olur. karşı gelenler yargılanır.
    3 iyilik yapanlar değil, kötülük yapanlar yöneticilerden korkmalıdır. yönetimden korkmamak ister misin? iyi olanı yap, yönetimin övgüsünü kazanırsın.
    4 çünkü yönetim, senin iyiliğin için tanrı'nın hizmetindedir. ama kötü olanı yaparsan, kork! yönetim, kılıcı boş yere taşımıyor; kötülük yapanın üzerine tanrı'nın gazabını salan öç alıcı olarak tanrı'nın hizmetindedir.
    5 bunun için, yalnız tanrı'nın gazabı nedeniyle değil, vicdan nedeniyle de yönetime bağlı olmak gerekir.
    6 vergi ödemenizin nedeni de budur. işte yöneticiler, tanrı'nın bu amaç için gayretle çalışan hizmetkârlarıdır.
    7 vergi hakkı olana vergiyi, gümrük hakkı olana gümrüğü, korku hakkı olana korkuyu, saygı hakkı olana saygıyı, herkese hakkını verin."
  • fr.rendez à césar ce qui appartient à césar,
    et à dieu ce qui appartient à dieu.
  • sanat tarihinde çokca resmedilmiş bir konudur. diyelim mesela örneğin masaccio'nun şu resmi gibi..
  • son olarak özgür mumcu tarafından "sezar'ın hakkı yok" yaklaşımıyla şöyle hikâye edilmiştir: http://www.birgun.net/…50&day=03&month=09&year=2010

    --- spoiler ---
    ?"yani her ne ararsan, spartacus’te ara; casear’da, brutus’te, pompey’de değil."
    --- spoiler ---
  • kimi teologara göre laikliğe kaynak olan cümledir; fakat niyazi öktem'e* göre hz. isa laikliğe zemin oluşturabilecek herhangi bir anlam yüklemeden kurmuştur bu cümleyi. cümleye laik anlam sonradan klise doğmatizmine karşı akılcılığı savunan hristiyan teologlar yüklemiştir. öktem'e göre isa burada sadece dünya devletine değer vermediğini, dünya devletini küçümsediğini göstermek istemiştir.

    aynı sözü muhammed kutub ise şöyle yorumluyor:
    "bizler şu anda kayzer’e karşı savaşmakta emrolunmuş değiliz. bu yüzden size cizye vermeye emredecek olursa- sizler bugün üzerinizdeki baskısını kaldırma imkanına sahip olmadığınızdan- bu cizyeyi kayzer’e allah‘ın şeriatına boyun eğdirmek için onunla savaşmak üzere izin verileceği güne kadar ödeyiniz.”**

    *niyazi ökem,"dinler ve laiklik" cogito. .s.1. ss:21-47
    **muhammed kutub, çağdaş fikir akımları – 1 demokrasi, işaret yayınları, istanbul, 1986, s.21.
  • burada adi gecen sezar, hepimizin bildigi, babasi gibi sevdigi favori diktatorumuz gaius julius ceasar degildir. bazilarimizin bildigi, julius ceasar'in vasiyetiyle evlat edindigi ve ondan da tassakli olan, dunya tarihine en az benim kadar yon vermis ilk gercek roma imparatoru augustus (gaius julius caesar augustus) da degildir. burada adi gece sezar aslinda sezar falan da degildir cunku bir kere julian degildi; claudia ailesinden tiberius isimli bir kardesimizdir. evlilikle augustus'un uvey oglu olunca ve onun tarafindan resmen evlat edinilince bir julian olmus ve tiberius julius caesar augustus adini almis, ikinci roma imparatoru olarak da julia-claudian hanedanini baslatmis. bunlar hepimizin biyoloji dersinde ogrendigi seyler.

    isa'ya gelince: oyle ne sis yansin ne kebap bir cevap vermis ki kendini tuzaga dusurmek isteyenlere, yuzyillar boyunca vergi vermek istemeyen anarsistten, daha cok vergi toplamak isteyen baskici iktidara, laiklerden asiri dincilere kadar, skalanin her noktasindaki gruplar bu hikayeyi kullanmislar amaclari dogrultusunda.

    acaba ses tonlamasi, mimikleri nasildi, kasgoz isareti yapti mi sezar'a da verin derken, eki eki diye guldu mu, akabinde ironiden anlamayan yahudiye asina degilim bakinizi verdi mi yanindakilere? bu sorular cevapsiz kalacak, zavalli tiberius'un da adi valisi pontius pilate kadar dahi gecmediginden brutus'un sisledigi sezar'la karistirilmaya devam edilecek.
  • dinsel devrimlerin, çoğu kez devlet otoritesiyle uzlaşması gerekmiştir. (bkz: enemy of god/@andrew)
  • yani neymiş adlı blogda da konu edilmiş. http://bit.ly/ykyb5y
hesabın var mı? giriş yap