• sol dal bloklu hastalarda mi tanı kriterleri. çok da kafam basmadı açıkçası.

    (bkz: kalp krizi)
  • sol dal bloğu olan hastalarda st segmetn değişiklikleri görülmesi olası bir durumdur. miyokard infarktüsünde de st değişikliklerinin tanı koymada değerli bir kriter olduğunu düşünürsek, sol dal bloğu olan bir hasta mi geçirirse nasıl anlayacağız? işte bu soruya yanıt veren kriterlerdir:

    1) herhangi bir derivasyonda qrs ile konkordant, 1mm'den büyük st segment elevasyonu (5 puan)

    açıklama: konkordanstan kasıt, qrs dalgası ile st segmentinin aynı yönde olmasıdır. yani qrs negatifse(net vektörel toplam izoelektrik hattın altındaysa) st segmentinin deprese olması konkordanstır. aynı şekilde qrs dalgası pozitifse (izoelektrik hattın yukarısındaysa) st elevasyonu konkordanstır. öyleyse bu maddede şu şekilde yorumlanır: 1mm'den fazla st segment elevasyonu olan bir derivasyonda qrs pozitifse alarm sesleri kulağınızda yankılanmalıdır.

    2) v1, v2, v3 derivasyonlarının herhangi birinde 1mm'den fazla st depresyonu (3 puan)

    3) herhangi bir derivasyonda qrs ile diskordant 5 mmden fazla st elevasyonu (2 puan)

    açıklama: diskordans konkordansın tam tersidir.

    sonuç olarak, 3 puan veya üzeri alan hastalarda %95 spesifite ile mi tanısı koydurur.

    genel bir açıklama: yeni tanı bir sol dal bloğu mutlaka araştırılmalıdır. miyokard infarktüsü sol dal bloğu ile presente olabilir. bu kriterler, bilinen sol dal bloğu olan hastalarda kullanılır. bu hastalarda st elevasyonu gördüğümüzde qrs dalgasının yönü pozitifse kafadan 5 puanı alır. haaa, baktık ki qrs negatif yönlüyse biraz daha rahatlayabiliriz. fakat elavasyon 5 mm'yi geçiyorsa dikkat!!! bu hasta 2 puan alır. mutlaka yakın takip gerektirir. 2 numaralı kriter zaten net ve açık. bir de şu unutulmamalıdır ki hasta bu kriterlerin hiçbirine dahi uymuyorsa mi tanısı dışlanamaz. zaten tüm hasta gruplarında da mi tanısı tek başına ekg ile hiçbir zaman ekarte edilemez.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap