• secure hash algorithm kısaltması.
    nsa(national security agency-ulusal güvenlik ajansı) icadı olup;

    en basit anlatımıyla; deli gibi uzun internet adreslerini yazıp saklamak yerine url kısaltmada kullandığınız basit şifreleme/kısaltma mantığının, büyük devlet sırlarının dijital ortamda korunması için geliştirilmişidir.

    https://cutt.ly/wjxueol

    bu yukarıdaki adres aslında:

    http://bununasil.anlatacagin.sabakalmisartik100binkezsoylenmez.org/

    adresini kısaltan bir şifre.

    sha ilk kez 1993 yılında amerika ulusal güvenlik ajansı tarafından geliştirilip kullanılmış ve yıllar sürecek güvenlik zayıflıkları ve duyulan ihtiyaca göre sha-1(2)(3) vb. serilerde yeni şifreleme(kriptografi) standardı geliştirilmiştir.

    2005te sha-1 kırılmasıyla(güvenilirliği tartışılır olmuştur) 2010itibariyle sha-2 ve daha üzeri kullanılmaya başlandı.
    2017den itibaren microsoft, apple, google ssl sertifikaları için sha-1 desteğini çektiler.

    bugün dünyayı peer to peer cash transfer teknolojisiyle kasıp kavuran bitcoin altyapısı block chain, sha-256 kriptografi teknolojisi kullanmaktadır.
  • bunu alan bunu da aldı: spa
  • sha-0, sha-1, sha-2, sha-3 gibi 4 sürümü ya da modeli olan güvenlik ve şifreleme yazılımıdır. kullandığı algoritma çok güçlü olup kırılması gerçekten çok zordur. sha-1 girdi için 160 bit şifreleyici kullanmasıyla birlikte, en çokta tercih edilendir. firefox kullanıcı bilgilerini korumak için 512 bit kullanan sha-512 yı tercih etmektedir.
  • kısaca star hour angle. astronomik seyirde merkez boylam kabul edilen aries ile gözlem yapılan yıldız arasında saat yönünde ölçülen boylam farkını ifade eder.
  • bir şifreleme algoritması değil, özet alma algoritmasıdır. yıllar içinde pek çok farklı varyantı nist tarafından duyurulmuştur. belirli aralıklarla yapılan yarışmalar neticesinde ortaya çıkan özet fonksiyonları, nist tarafından standart hale getirilir ve sha varyantı olarak yayınlanır. pek çok versiyonu tarihin tozlu sayfalarında yerini almış ve artık kullanılmamaktadır. ilginç bir diğer nokta ise nerede ise bütün blok zincirleri bu yarışmaya katılan ve kazanan ancak henüz standartlaştırılmadıgı için keccak adı ile anılan özet alma fonksiyonunu kullanır.
  • dokuzuncu nesil çaylak.
hesabın var mı? giriş yap