• filmin ana şarkısı olan "mera juta hai japani" http://www.youtube.com/watch?v=ysss4rgp8te adresinde dinlenip izlenebilir.. orijinal sözleri zaten enteresan olan bu şarkıya (pabuçlarım japon malı pantolunum ingilizdir kafamdaki kızıl şapka rus ama kalbim elbet hintlidir) erkin koray'ın yazdığı sözler (sayın arkadaşım osman görüşmedik çokça zaman sana bir çift sözüm var sayın arkadaşım osman) ise çok daha enteresandır..
  • sadri alisik'in yanisira charlie chaplin'i de andiran sevimli berdus rollerinin adami raj kapoor'un 1955 yapimi filmi. 1947'de hindistan'in bagimsizligini kazanmasinin ardindan hindistan ruhunu guclendirmek icin cekilmis filmlerden bir baskasi. awaara'dan da tanidigimiz yildiz mi yildiz guzel mi guzel nargis diger basrol oyuncusu. filmin sarkilarindan birinde kapoor, "ayakkabilarim japon, pantalonum ingiliz, sapkam rus ama kalbim hintli" diyor ki tam da bollywood filmlerindeki sarkili dansli sahnelerin eglence disinda bir islevi var mi yok mu sorusuna cevap gibi biraz. bir de sarki oreo diye de tabir edilen disi kara ici sarisin hintlilerin durumuna da ironik bir gonderme tabii..
  • filmin şarkısı için bkz
  • filmde hayatın dingili olmuş paranın nelere sebep olduğunu izleriz.
    filmin senaryosu, replikleri ve sahneleri birçok türk filminde vardır. örneğin meşhur çanta sekansı...
    filmin alt metninde sınıf mücadelesi vardır. burjuvanın halkı nasıl kandırdığı parasal ilişki üzerinden kendisini nasıl akladığı ve yoksulu nasıl dışladığı gösterilir. raj üniversiteli dürüstlüğü onaylanmış bir gençken hem bilgisi hem de insanlığıyla bombay şehrinde kendisine kaldırımda bile yer edinemez. raj tesadüfü zengin olur ama bu zenginlik katakulli ile kazanılır. filmde gösterilen bir hayat paradoksu var, ya çalıp zengin olacaksın ya da çalışıp dürüst fakir olacaksın. raj en son tüm halka birlik çağırısı yapar. madem bu kadar birlik olmuş para toplamışsınız o zaman bunu kullanın kendi evinizi kendiniz yapın der. filmin sonuna gelip dönüp arkaya baktığımızda zenginliğin maddi olanın bir önemi olmadığını önemli olanın ruhani maneviyat olduğunu görürüz. film materyalizm ile spiritüalizm arası çatışmayı gösterir.
  • filmin adındaki 420, hindistan ceza kanununun dolandırıcılık ile ilgili bölümüne atıfta bulunur, nitekim filmin adı da "420 beyefendi" gibi kinayeli bir anlama gelir.
hesabın var mı? giriş yap