• hipokondri rahatsızlığının siber versiyonu. sağlığı hakkında internetten tarama yapıp yanlış teşhislerde bulunma ve gereksiz endişe yaratma eylemi. bir nevi online sağlık endişesi.

    (bkz: cyberchondria)
  • hastalık hastalığının internetin yaygın kullanımıyla terfi ettiği rahatsızlık.

    doktor fobisi olan insanlarda daha şiddetli görülür. kişi vücudunda hissettiği bütün şikayetleri google da aratır, genellikle hepsinin bileşimiyle ciddi bir hastalığa ulaşılır, böylece allahım ölücek miyim yoksa diye düşünen kişi doktora gidip muayene olmaktan iyice korkar olur.
    doktor fobisi olmayan kişilerde ise, bilgisayar ve hastane arasında bir hayat kurdurur.
  • bu hastalıktan muzdarip kişiler tonla doktor gezip; mr, eeg, ekg, eko ve emg manyağı olsa da, her deliğine envai çeşit hortum soktursa da, kolları kan vermekten kevgire dönse de acabalardan kurtulamazlar. tedavi şarttır.
  • ülkemizde özellikle büyük şehirlerde fazlaca insanın muzdarip olduğu hastalık.
  • baş ağrısı nedenlerini internetten araştırıp, ihtimaller arasından en düşük ve en ölümcül olan tümör vakasını seçip kişinin kendini evhama sürüklemesi durumu buna örnektir. oysa ağrının sebebi migren de olabilir (%2-4), strese bağlı geçici bir durum da (%80-90).
  • modern çağ hastalığı....

    kısacası hastalık hastalığının internet versiyonu.

    en ufak bir şikayet internette araştirilinca ölümcül bir hastalığa dönüşebilir....

    başınız ağrıyor , beyin tümörü.
    yüzünüzde sivilce çıktı , cilt kanseri.
    kabız oldunuz , bağırsak kanseri.
    sol omzunuz uyuşuyor, kalp krizi .
    eğilerken ağrı var, kesin bel fıtığı hem de acilen ameliyat lazım.

    bu ve buna benzer örnekler uzar gider. lütfen kendi teşhisinizi internette araştırarak kendiniz koymayın....

    "lütfen doktorunuza danışınız"

    (bkz: cyberchondria)
  • ekşi sözlükteki hastalık başlıklarını okumak bu rahatsızlığın bir diğer müsebbibidir.
    zira verilen yanıtların azımsanmayacak kısmı bilimsel temelden yoksun olduğu gibi, hasta suserleri irrite etmek, hastalıklarını körüklemek için yazılan tröll şeyler.
  • ufak bir nefes darlığını kanserden tutunda şizofreniye kadar götürerek sizi gerçekten deli eder girdap gibidir kurtulamazsınız yukarıda da dediğim gibi ufak bir nefes darlığı sorununu kansere bağlar tam kanser olayını elersiniz bu seferde olayı nefes darlığının pisikolojik nedenleri listesinde anksiyeteden tutunda şizofreniye kadar birsürü yere bağlar uzak durunuz efendim.
  • son yıllarda özellikle internet kullanımının yaygınlaşması ile artan sendrom. daha önceleri ''tıp öğrencisi öğrencisi sendromu'' olarak bilinen ve daha çok doktorlarda görülen bu rahatsızlık, sağlık hakkında araştırmalar yapıp, kendilerinde buldukları en ufak belirtilere gereksiz teşhis koyma sonucu oluşur.

    kişi araştırma ve eğitim safhasında o kadar çok hastalık çeşidi öğreniyor ki, sonunda kendisinin de mutlaka bunlardan birine yakalandığını düşünmeye başlıyor. örneğin en ufak göğüs ağrısını kalp krizi bile sanacak kadar paranoyak hale dönüşebiliyor, oysa ki göğüs ağrılarının %80'i genelde hazımsızlıktan ve gaz probleminden oluşur. yine aynı şekilde günümüz çağında da insanlar internette araştırdıkları rahatsızlıklarını, orada okudukları çeşitli rahatsızlıklara bağlamaya başlıyorlar ve böylece gereksiz endişelere kapılabiliyorlar. bu nedenle internette elde ettiğiniz bulgularla kesin teşhisi koymadan önce bir uzmana danışmakta fayda vardır.

    ''yarım imam dinden, yarım hekimde candan edermiş''

    ayrıca (bkz: hipokondri)
hesabın var mı? giriş yap