• karşılaşılan problemleri mekanik prosedelerle hızlı bir şekilde çözmeyi ve oluşum safhasını otomatik olarak başlatmayı sağlayacak şekilde enformasyonları işleme tabi tutma bilimi....
    ve uygulanan teknik...
  • gemiyi dümen vasıtası ile idare etmek...
  • turgut uyar'ın bir şiiri...

    üç kere üç dokuz eder
    bilirsin
    birin karesi birdir
    kare kökü de
    bilirsin
    “mutlu aşk yoktur”
    bilirsin….

    ama baharda ya da dışarda
    sonsuz gögün altında
    aşkın aşkla çarpımı
    nedendir bilinmez
    garip bir biçimde
    hep sonsuzdur…

    kare kökü de yoktur…
  • göstergebilim içerisinde makinesel iletişimi anlatmak için kullanılan terim.

    zoosemiotique: hayvan iletişimi
    biyonik: canlı hücre iletişimi
  • dümen ve kılavuz anlamına gelen yunanca gubernetes sözcüğünden türetilmiş. ondan önce de platonbu kelimeyi "insanları yönetme sanatı" olarak kullanmış.
    kaynak için judith lazarın iletişim bilimi kitabına bakmak zaruridir. ne demişler "kılavuzu karga olanın burnu mukozadan kurtulmaz"mış*
  • (bkz: cezeri)
  • hz. mevlana'ya sormuslar:
    -elest ne zamandir?
    cevap vermisler:
    -beli dedigin zamandir.
  • o kadar kaypak bir tanimi vardir ki canlilarin/karbon bazli organizmalarin ve makinelerin/metal-silikon bazli organizmalarin ileti$im ve kontrol ili$kisi denip birakilmi$ bunun icin. her zaman yapildigi gibi entellektuel boyutta dusunuldugunde yapay zekadan teknolojiden aciliyor kapi ama naifligi bir kenara birakirsak james graham ballard in crashine kadar gidebiliriz ve de hala bu tanimin icinde kaldigimizi pekala soyleyebiliriz. sibernetikle pornografiyi ayni potada eritiriz hic de rahatsiz olmayiz.
    (bkz: otofetisizm)
    (bkz: acaba sozlukte makine gibi hatun var mi)
    (bkz: serbest cagrisim)
  • norbert wiener in ortaya attigi yunanca kybernetes den gelen bir terim. bu dumenci demektir aslinda, ingilizce helmsman yani. hukmetmek, idare etmek gibi anlamlari cagristirmaktadir. wiener bu terimi otomatik sistemleri incelerken kullanmistir. geri besleme mekanizmasinin ve dogal olarak kontrol teorisinin canlilardaki karmasik yapiyi ve adaptasyon kabiliyetini anlamada faydali olacagini ve makinelerde de benzeri bir yaklasimin fayda getirecegini ongormus. bu acidan robotikle de sik sik karistirilmaktadir sibernetik. evet robotik sibernetigin inceledigi konulardan biridir, fakat kelime artik sadece idare etmekten daha genis bir anlam tasiyor. cevresiyle yada kendi icinde iletisim kurarak karmasik isler yapabilen her sistem sibernetigin ilgi alanina girer. biyolojik sistemlerde bir hucrenin icinde gerceklesenlerde buna ornek olabilir. (bkz: systems biology). ayrica siber alem, cyberspace (bkz: william gibson) ve siber sex gibi onemli kavramlarin da isimleri her nedense sibernetikten turemistir.
  • canlılarda ve makinelerde kontrol, iletişim ve işleyişi inceleyen bilim. bu fransızca kelimeye tdk'nın önerdiği türkçe karşılık güdümbilim.
hesabın var mı? giriş yap