• son iki günde katledilen iki kadınımız, akademisyen elif i. ve ceren özdemir'le birlikte, özellikle elif i.'yi katleden eşinin öğretim görevlisi olması sebebiyle bu konuda bir şeyler yazmak elzem oldu. (ceren özdemir'in katilinin ise kimliği belirsiz ancak nasıl bir kimliğe sahip olursa olsun, bu onun katil ruhlu olduğu gerçeğini değiştirmez. zaten konumuz da tam olarak bu.)

    bununla ilgili geçtiğimiz aylarda bir başlık açılmıştı. ancak yazarın maddelerle açıklayıp bahsettiği profil, yolda yürürken yanınızdan geçse bile rahatsız olacağınız bir tipi tanımlıyordu. eğer cinayet işleyen tipler bu kadar keskin yönleriyle sınırlı olsaydı kriminoloji diye bir bilime gerek kalmazdı. bu kadar bariz sapkın birine ilişki hayatında yönelecek düzeydeki bir kadın için yapabilecek çok az şey vardır. üstelik bu kadın 20li yaşlara geldiyse artık bu konularda eğitilme şansı da oldukça düşecektir. o kişi kendini eğitemezse böyle öykülerin gerçekleşmesi maalesef kaçınılmazdır. (anlaşılacağı üzere çok bariz durumları kapsıyor yukarısı.) son iki günde katledilen iki kadına baktığımızda birisi balerin, diğeri akademisyen. yani bu insanların seçimleri çok yüksek ihtimalle o denli şiddete meyilli olduğu bariz olan kişilerden yana olmayacaktır.

    dolayısıyla asıl problem madalyonun diğer yüzündeki insanlar. yani normal görünen, belli bir statü sahibi olan veya sıradan, herkes gibi bir işi olan, yolda gördüğünüzde bir katili andırmayan, kabadayı özentisi gibi olmayan tipler. örneğin müzeyyen boylu'yu öldüren eşi bir doktordu. uzun uzun örneklendirmeyeceğim, binlerce örnek vardır. bazı kadınlar bu insanların yarattığı -elbette rolü ne kadar iyi oynayabildiğine bağlı olarak- sahte insan profiline kanabiliyor. o yüzden en büyük problem, kendi aşırıcı yönlerini gizlemeye çalışan veya kendisinin bile farkında olmadığı ancak belli durumlarda (reddedilme vs) ortaya çıkan şiddete eğilimli yönleri olan tipler.

    ancak dışarıdan nasıl gözükürse gözüksün, eğer tanımaya başladıysanız, kendisini yansıtmadığı o sahte profilin dışına çıktığı birçok ânını yakalayabilirsiniz. eğer görmemezlikten gelmezseniz. bu da 1-2 nokta atışı gibi görünen madde ile asla değil, tıpkı diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi en az birkaç maddenin kişide bulunması ile "bu kişi yüksek potansiyelde şiddete eğilimlidir." diyebiliriz.

    öldürmeye, şiddet göstermeye meyilli kişilere dair yapılmış çalışmaları, makaleleri okumanızı tavsiye etmekle birlikte ben bu insanların muhtemel yönlerine dair bazı şeyler yazacağım; (buraya elbette uyuşturucu çekiyorsa, sağında solunda jilet izleri varsa yazmama gerek yok sanırım, nitekim asıl konumuzun bu olmadığını 2. ve 3. paragrafta anlattım.)

    -karşınızdaki insanın sabır eşiği nedir? hayatımızda birçok sabırsız, bazı şeylerin hızlı gerçekleşmesini isteyen insanlar tanımışızdır. biz de bu insanlardan biri olabiliriz. eğer karşınızdaki düşük sabırlı biriyse, tahammülü olmadığı anlarda size veya tahammül edemediği şeye karşı nasıl bir dönüş sağlıyor? rasyonel bir şekilde isteğinin gerçekleşmesini veya tahammül edemediği şeyin giderilmesine yönelik tutum sergiliyorsa bu bir sorun değil. ancak bunun dışındaki her türlü sert tepkiyi (küfüre başvurmak, etrafı yumruklamak, diş sıkmak vs) bir tehdit olarak görmelisiniz.

    -nasıl bir aile geçmişine sahip? ailesi ile olan ilişkisi nasıl? bir şiddet görme öyküsü var mı? küçüklüğünde şiddet görerek travmalar yaşayan insanlar, kendi ilişki hayatlarında bundan son derece uzak durabileceği gibi, bilinçaltında buna karşı bir eğilime de sahip olabilecektir.

    -şiddeti normalleştirdiği anlar var mı? mesela herhangi bir konuda şiddeti savunuyor mu? (hayvanlara karşı, çocuğuna karşı, tahammül seviyesinin olmadığı durumları kastederek vs) bununla bağlantılı olarak, doğadaki herhangi bir canlıya karşı tutumu nasıl? sevgi mi besliyor, yoksa onları birer mekanik, anlamsız canlılar olarak mı görüyor? üstteki paragrafla da bağlı olarak, unutmayın ki bir insan ne kadar sevgi dolu ise o kadar şiddete eğilimli olma olasılığı düşüktür. sevgi dolu bir aile geçmişi, canlılarla olan sevgi bağlantısı, yine aynı temelde kurduğu arkadaşlıklar vs, kişinin şiddete olan uzaklığını anlatabilir.

    -nasıl bir ilişki içindesiniz? sapkınca tutkulu, çok uç noktaları olan, aşırıcı, adeta sizsiz yapamayacak tarzında bir yaklaşıma maruz kalıyorsanız, bunun üzerine de kişi tarafından birçok konuda sınırlandırılıyorsanız, bu ciddi tehdit olarak görmeniz gereken durumlardan biridir. bununla birlikte "sahiplenme" kavramı, bizim yanlış kültürlerimizin başında gelen ve maalesef kadın cinayetlerinin oluşmasında büyük paya sahip olan bir kavramdır. kimse kimseyi sahiplenemez, herkes ayrı bir bireydir, sadece paylaşılan hayatlar vardır. maalesef ki bu toprakların edindiği ve son derece yanlış olan ilişki algısının oluşumunda, söz konusu "sahiplenme" kavramının rolü büyüktür. sizi sahiplendiğini söyleyen biri ise karşınızdaki ve siz bu "sahiplenme"ye ihtiyaç duyuyorsanız bunun altında önemli problemler vardır.

    -karşınızdaki kişi en az bir(1) sanat alanına ilgi duyuyor mu? sanata ilgi duyan insanların daha ince düşünceli olma olasılığı yüksektir. sanat, insana tinsel bir haz sağlayan aktivitelerin başında gelir. bu açıdan kişi, sanatın en azından bir dalına ilgili ise, o alanla ilgili ürünleri takip ediyor veya icra ediyorsa, bu şiddete eğilimli olma olasılığını düşüren bir etkendir. sanatsal aktivitelerin karşısındaysa ya da tamamen ilgisizse bu ihtimallere olumsuz bir etki yapar.

    -rol model olarak aldığı tiplemeler nasıl? bu da insanların içsel dünyasında nasıl biri olmaya eğilimli olduklarına dair kritik noktalardan biridir. bizler çocukluğumuzdan itibaren, bazen öğretmenimizi, bazen bir tanıdığımızı, bazen tv'de bir filmde oynayan karakteri veya popüler olmuş bir kimseyi rol model olarak alırız. peki karşınızdaki kişinin hayranlık duyduğu kişiler nasıl tipler? yani karşınızdaki kişi sürekli mafyavari kurgu karakterlerine, veya gerçekte var olan, bu tip yasadışı faaliyetler yapan insanlara hayranlık duyuyorsa, bu madde de kişinin şiddete eğilimli olduğuna dair ihtimali yükselten bir etkendir.

    duruma göre editlenebilir. birinin bu maddelerden birine sahip olması şiddet göstereceği anlamına gelmez. fakat bunlardan birkaçının varlığı önemli sorun teşkil etmektedir ve bu sebeple kişiden mümkünse uzak durmanız, fakat bir şeyler çoktan başlamışsa da, kurtulmanın yollarını aramanız icap etmektedir.

    edit: bu öneriler seri katilleri anlatmaz. buna ek, psikolojik şiddet uygulama durumu ise fiziksel şiddetten daha sık görülen bir durumdur ve bunun için apayrı çözümlemeler yapmak gerekir. yani psikolojik şiddet de yukarıdakilerin kapsamında değildir. çok daha geniş perspektiften ele alınması gerekir.
  • sosyal medya hesaplarında çakma adidas eşofmanları ve siyah güneş gözlüğü ile siyah beyaz selfie çekip altına özlü sözler yazıyorsa, koşarak kaçılması elzemdir.
    sizi birey olarak değil de allah ın bir emaneti, namusu olarak gören erkek de bu sınıfa rahatlıkla girebilir.

    psikolojik şiddet, fiziksel şiddeti doğurur. flört döneminde başlayan kıskançlık krizleri, ses yükseltmeler, mahrum etme davranışları, özgürlük kısıtlayıcı bilumum aktiviteler fiziksel şiddete giden yolları oluşturur.

    hayatınıza alacağınız kişide bu sıkıntılar varsa, zaman kaybetmeden kaçın lütfen.
  • mükemmel başlık. her kadın için rehber niteliğinde ancak bence kadınlar zaten bu adamların şiddet eğilimli olabileceklerini bilseler dahi “ben onu değiştiririm“ kafasına sahipler. önce bu kafayı değiştirmek lazım.
  • şöyle altın başlıkları derleleyelim:

    1. tipinden, kılığından anlarsın,
    2. duruşundan, bakışından anlarsın,
    3. eğitim seviyesinden anlarsın,
    4. konuşmasından, kelime dağarcığından,
    5. yürüyüşünden,
    6. sakinliğinden/agresifliğinden,
    7. saatinden,
    8. siyasi görüşünden,
    9. dine bakışından,
    10. evinden,
    11. .........,
    .
    .
    19874. çay içisinden,
    19875. uyumasından

    yani anlamamak imkansıza yakındır. gerisi size kalmış.
  • matematikci box'un dedigi gibi
    all models are wrong but some are useful
  • küfürlü konuşma.

    aşırı kıskançlık.

    kendinden üçüncü şahıs olarak bahsetmek.

    avcılık ve silah merakı.

    aşırı ve içi boş milliyetçilik.

    farklı kültür ve ülkelere mensup insanlardan gavur diye bahsetmek.

    sigara dahil madde bağımlılığı.

    saygın ve kibar insanlar hakkında top, gay, ılık vb. cümleler kurma.

    sanata ve bilime ilgi duymaması.

    bunları harmanlayın içlerinden 2 den fazla özelliğe sahipse şiddete eğilimi yüksektir.
  • çok kolay (bkz: pandik) atıp anlayabilirsiniz.
  • restorana götürüp garsonla ilişkisini gözlemleyin ortalama zekanın üstündeyseniz anlarsınız.
  • başlığı açan yazar fazla iyi niyetli, kadınların bunu anlayamadığını, yanlışlıkla bulaştığını zannetmiş.
    her kadın bakınca bunu net olarak anlar ama bu şiddet düşkünlüğünü tehlike değil hayat mücadelesinde kullanacağı bir koz olarak düşünür. aklısıra yanında güçlü bir erkek vardır. o güç zannettiği şeyin aslında dengesizlik olduğunu elbet anlayacaktır ama bedeli ağır olacaktır.
    illa ki ip ucu arıyorsanız ses tonu derim.
    diksiyonu fazla düzgün, sesi yüksek tiplerin hepsi delidir. uzak durun.
hesabın var mı? giriş yap