*

aynı isimdeki diğer başlıklar:
  • (bkz: zero waste)
    dünya'yı artık daha fazla yormamak adına satın alırken tekrar düşünmeyi, mümkünse almamayı, elimizdekileri tekrar kullanmayı, tamir etmeyi, baktık ki artık kurtuluşu yok **atıklarımızı geri dönüştürmeyi veya kompost haline getirmeyi teşvik eden bir yaşam tarzı.
    şorada olayı abartıp kavanozlarda çöplerini biriktiren arkadaşların bloglarının bi tanıtımı var ama bence bu sıfır atık bloggerlar işin biraz reklamında ve bana biraz yalan geliyo. türkiye'de geri dönüşüm uygulamaları elbetteki yurt dışına göre çok geri ama arkadaş dışarda tuvalete de mi girmiyosun? ya da tuvalet kağıdını yanında eve mi götürüyosun ben bundan kompost yaparım* diye..
    ama çok basit değişikliklerle gerçekten ne kadar az atık ürettiğinizi görmek de bence gayet eğlenceli; az biraz babannelerinin elinde büyümüş çocuklarsanız zaten fileyle alışverişe gidebilir veya kağıt peçete yerine kenarı oyalı mendillere* burnunuzu silebilirsiniz bence.
    öğle yemeğini evden götürmek hem sağlıklı hem de inanmayacaksınız ama sıfır atık bi yöntem, iş yerinde mikrodalga gibi bi alternatifi olmayanlar için çeşitli markaların yemek termosları iyi birer alternatif ya da su taşımak için çok tatlış çelik veya cam mataralar var.
    deodorant yerine koltukaltlarınıza sadece karbonat sürerek kokmayacağınızı bunun içine biraz esansiyel yağ katarak mis gibi kokacağınızı söyleyerek sizi ilk entryden konudan soğutmamak adına bunlara girmiyorum*.
    ama gerçekten sıfır atık yaşam eğlenceli..

    alainderonun uktesi imiş dolmuş..
  • açtığı başlığın ikinci entrysini giren ezik olarak yine karşınızdayım!
    bu işi kamu yararına blog olarak yapacak vaktim olsa emin ol sizi böyle üzmicem sözlük ahalisi..
    neyse bugün de size sıfır atık hedefine ulaşmak için duş alırken ne yapabilirsiniz konusunda yardım etmek için buradayım!
    öncelikle bırak o şampuanı arkadaşım emin ol zeytinyağı sabunu saçına o şampuandan çok daha iyi gelecek zira o şampuan dediğin şey çamaşırlarına kullandığın deterjanın 1. kuşak kuzeni. saçına, saç derine yazık.
    zeytinyağı sabunu özellikle boyasız saçta çok iyi iş çıkarıyor emin olabilirsiniz. saç ilk 1 2 yıkamada kuruyabilir ama sonra alışırsınız. ben sanırım 7-8 yıldır neredeyse hiç şampuan kullanmadım ve emin olabilirsiniz tutam tutam dökülen ve beni 2 seneye kel bırakır dediğim saçlarım şu an iki kat hacminde.
    yok ben şampuandan vazgeçemem diyenler için de şampuan kalıplarını öneririm zira şampuana verdiğiniz o paranın yarısı su için aslında, yani sulandırılmış şampuan kalıbını plastik ambalajda satın almak için o kadar para veriyosunuz; yüzünüze vurduğum için özür dilerim. gerçi sanırım türkiye'de bu şampuan kalıplarını da plastik ambalajda satıyorlar ama internet sitesinden sipariş verirken bi zahmet ambalaj konusunda dikkat çekecek bi mail de atıverin abilere elinize yapışmaz..
  • benim de denemeye çalıştığım yaşam biçimi.

    sıfır olmasa da daha az atık (bkz: less waste) çıkarmak da emin olun fark yaratacaktır. herkes küçük adımlar atsa biraz da inanırsak kapitalizmi bile çökertiriz *. (bkz: minimalizm) ayrıca bunun fiziksel ve ruhsal sağlığınıza katkısından bahsetmiyorum bile. zaten denemeye başlarsanız kendiniz de fark edeceksiniz.

    şeyma subaşı'na yüzlerce entry girilirken bu konunun türkiye'de bu kadar az bilinmesi üzüyor. diğer ülkelerde durumlar çok mu süper? hayır ama en azından batılı ülkelerde internet sayesinde bu yaşam biçimi yavaş yavaş fark edilmeye başlandı. (bkz: darısı başımıza)
  • bir de sıfır attık var. 6 sıfır attık.
  • en kisa surede hayatima uygulamak istedigim sey.
  • kendimi bildim bileli annem plastiğe karşı olduğundan, plastik yerine hem insan sağlığına hem de çevreye daha az zararlı alternatiflerini kullanır. youtube'da bu videoyu izledikten sonra zaten halihazırda birkaç ürünü kullandığımızı farkettim; tam olarak sıfır atığı yakalayamasam da biraz daha az atık çıkarsam da faydadır diye düşünüyorum ve bazı önerilerim var.

    1- temizlik: deterjanlar büyük bir sektör ve doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına zararları var. çamaşır suyu, ovma kremi, yüzey temizleyici, yağ çözücü, bulaşık ve çamaşır deterjanı vs yerine hem daha doğal hem de daha ucuz olarak alternatif arap sabunu. arap sabunu, diğer kimyasallarla aynı işi çok daha zararsız şekilde yapmakta ve plastik atığını da aşırı azaltmakta. tam formülünü bilmiyorum, arap sabunuyla annem çiçeklerini tırtıl vb böceklerden korumakta da kullanıyor.

    bu konudaki diğer önerim, ekolojik temizlik malzemeleri. örneğin; lavabo açıcı yerine karbonat-limon tuzu üzerine sirke ve kaynar su dökmek.

    son olarak (bkz: no poo).

    2- giysi: true cost belgeseli bende moda sektörüne karşı bilinç uyandırdı. polyester ham maddeli, uzun süre kullanımı olmayan al-at kıyafetler geri dönüşümü olmadığı için düzenli depolama sahalarında kirlilik oluşturmak dışında başka bir işe yaramıyorlar. bunun yerine pamuk, yün gibi doğal malzemelerden, daha 'kaliteli' kıyafetler kullanılabilir.

    3- ev eşyaları: yastık-yorgan gibi eşyalarda olabildiğince yün ve pamuk kullanmak. elyaf yorgan, silikon yastık gibi belirli kullanım ömrü olan plastik ham maddeler yerine, yün kullanmak. yünün tek dezavantajı; yastık ve yaylı yatak yerine yün döşek kullanıldığında 6 ayda 1, yünün dökülüp, havalandırılıp tekrar doldurulması. kazların canlı canlı tüyleri yolunduğundan kaz tüyü hiç eşyam yok, yünün böyle bir sorunu yok çünkü asıl kırpılmadığında hayvana ağırlık ve sıkıntı veriyor.

    plastik tarak ve saç fırçası yerine; bambu, odun veya kemik tarak/fırça diğer alternatif. bildiğim kadarıyla tahta ve kemik taraklar saç hastalıklarına iyi gelmekte.

    4- kompost: oturduğu apartmanın bahçesi olan şanslı insanlardan olduğumuzdan, meyve-sebze artıklarını bir torbada biriktirip, toprakla karıştırıp ağaç ve çiçeklerin toprağına döküyoruz. organik atıkların üzerine toprak, gazete koyularak koku, sinek vs oluşumunun önüne geçilebilir.

    sıfır atığa uygun yaşama geçmesi zor, atıkları ayrıştırıp geri dönüşüme yollamak ya da sokak toplayıcılarının alması için çöp kutusu yanlarına asmak bile bence iyi bir adım.

    aradan geçen aylarda öğrendiğim/uyguladığım yeni uygulamalar editi:

    temizlik: çamaşır deterjanı olarak zeytinyağlı sabun, çamaşır sodası ve karbonat kullanılabiliyor ve yumuşatıcı yerine sirke kullanılabilir.

    giyim olarak çok nadir durumlar dışında ya özel dikim ya da 2. el kıyafete geçtim.

    kağıt mendil yerine yıkanıp tekrar kullanılabilen kumaş mendil kullanılabilir.

    bazı meyve kabuklarını direkt komposta atmak yerine önce sirke yapıp sonra komposta koyuyorum. mandalina kabuklarından yaptığım sirkeyi temizlikte kullanmaya başladım.

    streç film yerine kumaşı balmumuyla kaplayıp kullanmak daha sağlıklı bir alternatif.

    son olarak artık yemekleri ve tencerenin dibinde kalan yemek suyunu sıcak suyla çalkalayıp varsa bayat ekmeğin üzerine döküp, sokak hayvanları için bir yere koymak özellikle bu soğuk havalarda çok faydalı olacaktır.
  • yaklasik 1 senedir gecis yaptigim yasam tarzi. her seyi zar zor hallediyorsunuz ama biodegradable ambalajli cikolata/dondurma alternatiflerinin cok cok sinirli oldugunu fark ettim. buldugum secenekler:

    nestle'nin 1927 ozel seri kare cikolatalari. (nispeten daha kagit)

    cagdas marketlerde satilan monte bianco. ( bu da ithal, buraya gelene kadar salinan karbonu dusununce bilemedim)
  • kullandığınız yazı tipiyle sürdürülebilirliğe nasıl katkı sağlarsınız? küçük büyük demeden aklınıza gelecek gelmeyecek bir çok noktada aslında sürdürülebilir çevre için yapılacak onlarca şey var. kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi dedim bu haberi görünce. sürdürülebilir denilince hep makro ve dokunulabilir şeylere odaklanıyoruz aslında mikro boyutta da düşünülürse daha neler neler var. ve küçük dediğimiz şeyler onlarca insan tarafından uygulanırsa etkileri çok büyük olabiliyor. kurumsal olarak bu yazı tipine geçer mi firmalar bilinmez ama en azından kişisel işlerimizde kullanarak ufak da olsa bir etki sağlayabiliriz.

    ryman eco
    ryman eco- sustainable font
  • üzerinde şu anda çalıştığım bir proje.

    ayrıntılı bilgi almak isterseniz http://sifiratik.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap