• ben kendimce bu süreci 3'e ayırdım.

    1. normal metinleri anlamaya başlamak

    normal metinlerden kastım psychology today gibi sitelerin daha az akademik kelime içeren metinleri. bu aşamaya gelmek için ben neler yaptım, oynat bakalım.

    ilk olarak elinizin altında bilgisayar ve internet varsa kursa gitmeyi kesinlikle önermem. sağlam bir gramer kitabı ve youtube üzerindeki kaynaklar tüm ihtiyacınızı karşılayacaktır.

    ilk aşamada dil bilgisinin temel konuları olan tenseler ve modalları çok iyi öğreniyoruz. çok iyi diyorum çünkü burada öğrendikleriniz ileride tüm konularda karşınıza çıkacak, temeli sağlam atın bina çökmesin. peki, grameri nereden çalışalım?

    gramer videoları - hakkı şahin

    yds sınav stratejileri - modadil

    veya internetten els'nin 35 dergisini ya da yine els'nin gramer kitabını bulabilirsiniz. daha temelden bol alıştırmayla öğretir, tavsiye edilir.

    gramere bu şekilde başlarken kelime bilgimizi de artırmak lazım. bence direk gidip sınava yönelik bir kelime kitabıyla başlamayın, sıkılırsınız. bu aşamada seviyeli hikaye kitapları en büyük yardımcınız olacak. ben 1 ayda 100'ün üzerinde 0-1-2 seviyeli ne kadar kitap bulduysam okumuştum ve şu anki okuma hızımı onlara borçlu olduğumu düşünüyorum.

    karşılaştığınız kelimeleri bir türkçe, bir ingilizce sözlükten inceleyin. önce türkçe sözlükten anlamına bakın, ardından cambridge, longman gibi ingilizce - ingilizce sözlüklerden cümleleri okuyun. bu kelimeler liste halinde elinizde bulunsun, her gün tekrar edin. ben başlarda günde 30 kelime çalışmıştım ancak bir süre sonra 20'ye düşürdüm, 20 iyidir.

    yaklaşık 1 ay bu dediklerimi yaparsanız ingilizce okuma konusunda ilerlemiş olduğunuzu göreceksiniz, artık bir üst aşamaya geçebiliriz. acaba nedir, nedir?

    işte budur

    içinde kolaydan zora doğru metinler var, dişini sıksan her gün 7-8 tane yapar 1 ayda da bu kitabı bitirirsin. metni okurken

    a. ön okuma, bilmediğin kelimelerin altını çizme
    b. bilmediğin kelimeleri öğrenmiş şekilde okuma
    c. son okuma

    bu yolu izlemenizi öneririm, kelimeler aklınızda kalır, cümle kalıplarına aşinalığınız artar. sadece ben değil, dil uzmanları da bu şekilde okumayı öneriyor, sıkılsanız da yapacak şey yok. reader at work de bittikten sonra artık 2. aşamaya geçebiliriz.

    2. akademik metinleri anlamaya başlamak

    1. aşamada dediklerimi uyguladıysanız zaten okuma konusunda büyük bir yol katettiniz. artık çeviriye ve daha üst düzey gramer konularına ihtiyacınız var. gramerle ilgili bu aşamada neler yapacağınız size ve hızınıza bağlı ama ben bu aşamada tüm gramer konularının bitirilmesini öneririm. ayrıca bol soru çözmeyi unutmayın.

    test me - benim hocam

    road to success

    bu sınava hazırlananların bildiği gibi yds bir okuduğunu anlama sınavı, teknik taktik yalan. okuduğunu anlamak için de yapılacak tek şey bol bol okumak, mümkünse bir hoca eşliğinde. mümkün mü? üzülme, mümkün.

    yds metin dersleri - mesut koyuncu

    reading analiz

    ayrıca aşağıdaki kanalların soru çözüm videolarına mutlaka bakın. bir gramer konusunu önce yukarıda verdiğim benim hocam kaynağından izleyin, sonra kitaptan çalışın, deftere geçirin, soru çözüm videolarını izleyin ve test çözün.

    ercüment cem çuhadar

    okan anıl dil

    bu aşamanın ne kadar süreceği size bağlı, ben acele etmenizi önermem, özellikle mesut koyuncu'nun metin analizi derslerini bitirin, kelimelere çalışın, yapıları öğrenin. tüm gramer konularını bitirdikten sonra 3. aşamaya geçersiniz.

    3. aşama skills çözmek

    artık direk yds tarzı sorular çözmenin vakti geldi. kelime ve reading konusunda ilerlediniz. gramer konuları bitti. yapılacak tek şey bol soru çözmek, bol okumak.

    bu bahsettiğim yöntem uzun sürebilir ancak temeliniz yoksa 2 ayda yds'den 70 alamazsınız, dürüst olalım. bol bol okumak zorundasınız, internette sürekli araştırın yukarıda bahsettiğim kaynakların bir iki tanesi hariç hepsinin pdf'i var.

    '' ya olmazsa, yapamazsam'' demeyin, yaparsınız. hiç çalışmadan girdim 90 aldımcı tiplere aldırış etmeyin, ya yalan söylüyorlar ya da köpek gibi çalıştılar. dil kimseye vahiy yoluyla öğretilmiyor, hevesiniz kırılmasın.

    gün içinde sürekli dile maruz kalmaya çalışın, tabi gidip telefonunuzun ayarlarını ingilizceye çevirmeyin, yaşınız 13 değil. podcast dinleyin, yeni başlayanlar için kolay anlaşılır, spotify'da da mevcut

    a.j. hoge

    netflix'in dil öğrenme eklentisini kurun, başlarda sıkıcı gelse de bir süre sonra oradan izlemek daha eğlenceli olacak. çalışabildiğiniz kadar çalışın bana 1 saat yeter deyip, 3 saat tv izlemeyin.

    aklıma geldikçe buraya eklemeler yaparım, şimdilik bu kadar. hepinize kolay gelsin, inancınızı kaybetmeyin.
  • bu yazım ingilizceyi hiç bilmeyenler için bu sınavda nasıl istedikleri puanı alabileceklerine yönelik olacaktır. burda bulunan açıklamalar tavsiyeler 1 yıldır sürdürdüğüm bu zorlu yolda edindiğim kişisel tecrübelere dayanmaktadır.
    kullanmadığım kalitesinden emin olmadığım hiçbir ürünü tavsiye olarak belirtmediğimi bildirmek isterim.
    öncelikle şunu belirteyim hiç ingilizce bilmeyen biri için bu süreç 6 ay ile 12 ay arasında sürecektir. bu süre istenilen puana, çalışma kapasitesine gibi etmenlere bağlı olarak uzayıp kısalabilir.
    tavsiyelere başlamadan önce hiç ingilizce bilmeen derken neyi kastediyorum onu açıklayayım. burdaki kastım yds sınavından 40 puan altı alan kişilerdir. ancak temel ingilizce kelimeleri bilmiyorsanız ordan başlamanız gerekecektir. burdaki temel kelimelerden kastım yds için olan temel kelimeler değil. renkler, sayılar, basit objeler için ingilizce kelimeleri bilmektir.
    eğer bu yola başkoyacaksanız uzun bir süreç sizi beklemektedir hazırlığınızı buna göre yapın.
    şimdi tavsiyelere geçebiliriz.
    öncelikli olarak bu sınav için bir profesyönel destek almanızı şiddetle öneririm. internette bir sürü kaynak var oralardan baksak olmaz mı diyebilirsiniz. olabilir ama sınava dair yeterli bilginiz olmadığından yanlış öğrenimler yapabilirsiniz ve ya sınava yaramayacak şeyler içinde gereksiz şekilde boğulabilirsiniz.
    bu bir ingilizce okuduğunu anlama sınavı ve belli noktalarda kendini tekrar eden bir sınav o yüzden bu işi düzgün yapan birileriyle çalışmanızı şiddtle tavsiye ederim.
    ben burada kendi kullandığım platformlardan bahsedecem siz kendiniz araştırıp başka kurslara gidebilirsiniz ama dikkat edin belli başlı forumlarda bazı kursların reklamları döner aldanmayın.
    öncelikle ben sürecin çoğunu remzi hoca ile geçirdim. kendisi sınava dair oluşturulan en iyi platforma sahip diyebilirim. remzi hoca size eğer deidklerini yaparsanız yds sınavında başarılı olacağınızı vaat ediyor ve başarılıda oluyorsunuz. remzi hocanın kurslarından ön hazırlık kursu ile başlamanız gerek. burada yds ye yönelik temel bilgiler kelimeler falan öğreniyorsunuz bu kursu en az 2 sefer tekrar etmenizi tavsiye ederim. eğer bu kursdaki bilgileri anlarsanız işin çoğu bitti demektir. sonrasında yds kursunu ihtiyaca göre soru çözüm kursunu falan da alabilirsiniz. remzi hocanın bir iyi yanı da her dönem kursunu yeniler ve sürekli geliştirir.
    diğer bir paltform ise ydstime bu platformdan ben kelime derslerini almıştım. remzi hocanın daha çnce kelime dersleri yoktu şimdi veriyor ancak ydstime bu konuda daha iyi diyebilirim. bu platformda dersler yüklü şekilde size açılıyor. ben sadece kelime kursunu almıştım ancak eminim ki diğer kurslarıda çok kalitelidir. kelime kursunda artan zorluk seviyesine göre kelimeleri çalışıyorsunuz. sürekli cümle üzerinde çalıştığınız için cümle çeviriniz de gelişiyor. burda başlangışta basic kelimelrden başlıyorsunuz. bu kelimeleri adınız gibi bilmeden diğer derslere geçmeyin derim.
    kurs konusunda kararınızı verdikten sonra yapmanız gerekenler ve kaynak tavsiyeleri aşağıda verilecektir.
    önceliğimiz her zaman kelime olmalı. peki kelimeleri nasıl çalışmalıyız derseniz şu şekilde.
    1) kelimeyi türüyle birlikte öğrenin.
    bu şu demek oluyor. eğer siz kelimenin sıfat mı isim mi olduğunu bilirseniz kelime sorularında özneye ve ya yükleme ne sorulacağını bilirsiniz. ayrıca bazı kelimeler bi anlamda isim bi anlamda fiil olabiliyor.
    2) kelimeyi prepositionuyla beraber öğrenme.
    bazı kelimelerin sıklıkla kullanıldığı prep. leri vardır eğer bunları bilirseniz daha şıklara geçmeden en geleceğini bilirsiniz. ayrıca bazı kelimeler prepler ile birlikte farklı anlamlara gelebilir.

    3) beraber kullanılan kelime çiftleri.
    bazı kelimeler bazı kelimelerle beraber sıklıkla kullanılır bunlara aşina olursanız soru çözümünüz çok rahatlar.

    bu şekilde beş bin civarı kelime bilginiz olursa sınavda istediğiniz 70-80 üstü puanı rahatlıkla alabilrisiniz.
    bu yüzden her gün kelime çalışmanız gerekmektedir.
    kelime listeleri internette çokça var rahatlıkla bulabilirsiniz. eğer bir kursa kayıt olursanız onlarda size vereceklerdir zaten. burda şu hatay sakın düşmeyin. kelime listesini alfabetik sırayla ezberlemeye çalışmayın çabuk unutursunuz.
    kelime çalışırken sözlğk kullanmanız gerekecektir. bu sınav için en uygun sözlük remzi hocanın hazırladığı rhsözlük.. bu sınava girecekseniz kesinlikle telefonunuza indirin.
    kelimeyi öğrenmekde zorluk çekiyorsunuz ve bir cümle içinde görmek işinizi kolaylaştıracaksa [https://www.brainyquote.com/ https://www.brainyquote.com/] bu site işinişzi fazlasıyla görecek kelimeyi yazın ve çeşitli yerlerden alıntıları okuyun.

    ayrıca kelime çalışmaları için,
    zafer hoca
    aykut hoca
    yds time

    telegram gruplarına üye olmanızı şiddetle tavsiye ederim.

    kelime çalışmaları bu şekilde ilerlerken gramer kısmına ise şu şekilde çalışmanız tavsiyem olur.
    gramer konusu büyük bir alan. on sefer çalışsam anlamadığım kısımlar olurdu. bu konuda bazı kurslar sürekli kısa yollar öğretiyorlar. işte şu varsa bu gelecek bu varsa bu gelecek. ancak bir süre sonra unutuyorsunuz. bunun yerine konuyu anlamaya çalışın o zman çok daha kolay olacak. tabi bazı noktalarda bu ksıa yolları kullanmanız gerekecek ama her şeyi bu şekilde öğrenmeyin. remzi hocadan çalıştığım için ordan örnek vereyim. hiç ingilizce bilmeyen ben tense konusunu 1 saatte öğrenmiştim. burda öğreticinin uyguladığı yöntem önemli oluyor tabi. yeterki mantığını anlamaya çalışın.

    yavaş yavaş kelimeleriniz geliştikçe okuma şevkiniz artacak. okuma konusunda aşağıdaki kaynakları kullanmanız fazlasıyla yeterli olur. okuma çalışırken ben farklı alanlarda okumalar yapıyordum. bir deneme sınavında anlamadığım bir paragraf varsa açıp o alanla ilgili makaleler okuordum. böylece o alanda yazılmış makalelere aşinalık kazanıyordum. mesela antik mısırla ilgili bir makale çıktı ve ben anlamadım. internetten antik msııra dair makalelelr okuyordum hem genel kültür gelişiyor hem o alandaki terminolojiye hakim oluyorsunuz.
    peki hangi kaynaklar yararlı olacak derseniz aşağıda sıraladım.

    [https://www.wisegeek.com/ https://www.wisegeek.com/] bu sitede bir çok konuya dair makaleler var.
    [https://www.thevintagenews.com/ https://www.thevintagenews.com/] bu sitede eski uygarlıklara, insanlara, konualra dair makaleler var.
    [https://www.popsci.com/ https://www.popsci.com/] bu sitede bilimin çeşitli dalalrına ait makaleler bulabilirsiniz.
    [https://www.english-online.at/ https://www.english-online.at/] bu sitede geniş yelpazede makaleler içerir.

    basılı kaynak olarak ise.
    remzi hocanın more than reading kitabı güzel bir kaynak. birinci kitap okuma konusunda ilerlemiş kişiler içn basit kaçabilir. ikinci kitabını kullanmadım zorluğu konusunda bir şey diyemem.
    okuma noktasında bunlardan başka kaynak kullanamdım o yüzden başka tavsiye veremiyorum. ama piyasadaki belli başlı yayınların kitaplarını edinmek illaki fayda sağlayacaktır.

    soru çözüm için kaynak olarak ise modadilin 4 lü soru seti var bu kitap bana baya bir faydası oldu. deneme setini de almıştım yds ayarında düzgünkaliteli deneme sınavları var. eminim modadilin diğer kaynakları da kalitelidir.
    işi ilerletip biraz daha zorlanmak isterseniz akının 40 advenced test diye bir kitabı var tavsiye ederim.

    aklıma gelenler bunlar sonrasında belki güncellemeye devam ederim. ayrıca şunu belirtmek isterim. burda yok sınav kolay nasıl yapamıyorsunuz, 90 aldım diye ingilizce bildiğini göstermez falan diyenlere aldırış etmeyin. herkesin belli şeylere yeteneğe fazladır. onlar ingilizceyi hemen anlıyorsa sizde gitar çalmayı öğreniyorsunuz. bu zorlu yolda herkese başarılar dilerim.
    artık hedeflediğim puanı aldığım için uzun süre yds ye dair bir şey görmek istemiyorum :)

    edit: hobi amaçlı açtığım ara ara kelime paylaştığım sayfamı da takip edebilirsiniz.
    ınstagram profili
  • yurt dışında üniversite okuyun..
  • öncelikle yds sınavı dil ölçüyor demek isterdim ama dil ile hiç de alakası yok. misal ben yıllarımı rusçaya veren biri olarak 4 eylül de yds ye girdim ve 12 puan aldım. zaten çalışmadım pek de. rusça ingilizceden daha zor. ama işin tekniğini anladım

    nasıl hazırlanılmalı dersen gireceğin dilin gramerine çalış ince noktaları bil kelimelerin yakın anlam ve eş anlamlarını bilmen gerekiyor.
    ikincisi metinler daha çok uzay yeni icatlar sosyoloji gibi daha bilimsel metinler daha çok sanki (bkz: national geographic) den makaleler gibi. bol bol çeviri yapın sınava çeviri ile çalışın.
  • hazırlıktan muaf olmak için bu sınava gireceğim. altyapım sağlam, tecrübeli abilerimden ablalarimdan destek bekliyorum çünkü yaş 21 oldu. kasımda sınava gireceğim.
hesabın var mı? giriş yap