• 27 yaşındayim hic kiyafetle dalmasam da ve dalmayi tamamen birakmis olsam da, zamaninda cok kez asagilara inmis biri olarak bugun ilk defa tesadüfen duydum bu olayi ve başımdan asagi kaynar sular döküldü.

    yanlis olan ne varsa yapiyormusuz. 15-20 yaslarindayken bazen uykusuz, bazen alkollu, bazen yalniz, cogunlukla dinlenmeden ve neredeyse her seferinde hiperventilasyon yaparak ve karada zor kaldırdığımiz kayalari tutarak 10 metreye inerdik. tam cikma aninda bazen catlayacak gibi debelenerek ya da midem bulanarak çıkardim. yukselirken o son metrelerdeki "ulan amma uzun surdu bu catlicam simdi, hass bitmiyo lan" hissini kac yuz defa yasadim bilmiyorum.

    bugun ilk defa rastladim surada ve verilmis sadakamiz varmis. kulagimi agritiyor diye ve karadayken olmadik zamanlarda burnumdan 1 litre deniz suyu akiyor, rezil oluyorum diye biraktim zaten ama, ben yazayim belki başkaları tesadüfen okur ve bir hayat kurtulur.

    vurgun haberleri olurdu bizim bahanemiz hazirdi "vurgun asagida olur. onlar tüplü kıyafetli 20 30 metreye daliyo bize bisey olmaz" bizim kafamizla o zaman geriye hicbir risk kalmiyordu. salak gibi sadece dipteyken dusunuyordum kendimi, olasi bir riski asagida bekliyordum, hemen yukari firlayayim diye. asil sorun ihtimali cikarkenmis. basinc degisiminden dolayi bayilma riski cikmaya yaklasinca imis. burada okuduguma gore adamlar 5 metrede, karada bile olur diyor. yani sorun derinlik degil. suyun altinda olman. senkop yasayinca seni yuzeye cikaracak biri yoksa, kisa bir sure sonra nefes alamadigindan bogulup ölüyorsun. dalmadan once, sureyi arttirmak icin abuse ettiğimiz hiperventilasyon da bayilmayi hazirlayan en onemli sebeplerdenmis.

    "yalnız degilim" diye guvenerek dalmada da soyle bisey var: yalniz olmadigini dusundugun insanlarin arasinda seni cikarabilecek(asagi inebilecek ve oradan seni yukari cekebilecek yetenekte) biri yoksa yine yalnizsin aslinda. yani 2 tane tecrubeli ayni anda olacaksiniz ve ikiniz de alkollu, uykusuz, hiperventile veya nefes olarak uzunca sure dinlenmemis olmayacaksiniz. biri dalacak biri yukarıdan izleyecek. biz bu sekilde nobetli yapardik, ama en saglami 3-5 kisi olmak. bu sefer de ister istemez sidik yarisi oluşuyor. sen ne kadar tersine oynasan da ve kendini tutsan da rekabet icgudusu, ya da eglenceye daliyorsun, bunlar seni asagida durman gereken sureden fazla tutuyor bu da o yukari cikarkenki soyledigim catlama hissine yaklastiriyor seni. en iyisi hic yapmamak falan herhalde.

    bi kere sandalye cikarmistik bayagi derindi, yukaridaki insanlar karinca olmuştu sandalyeyle ugrasirken nefesi filan unutmustuk. eskiden senkop mu varmis bala gote yasiyoruz, inerken ben bi kaya almistim elime. arkadas bi kayayi eline alip bi kayayi da mayosuna soktuydu dengesi bozuldu. asagida kicindan kaya cikardi adam. gulerken nefesimin yarisi gitmisti.
  • su altı avcılığı ve serbest dalış yapan kişilerin en çok sakındığı durumdur. genel tanım olarak dalıcı daha yüzeye çıkmadan azalan oksijen sebebi ile beynin kendini bayılma durumuna alma olayıdır. dalış öncesi hiperventilasyon yapan dalıcılar özellikle risk altındadır. hiperventilasyon normalden farklı olarak daha sık ve derin nefes alma tekniğidir. böylece kandaki karbondioksit miktarı düşürülebilir. beynin nefes alma güdüsü büyük ölçüde kandaki karbondioksit miktarı ile ilgilidir. hiperventilasyon ile başlatılan bir dalışta dalıcının nefes alma güdüsü baskılanarak %40'a kadar daha uzun süre nefes tutması sağlanabilir. hiperventilasyon sebebi ile düşürülen karbondioksit miktarı dalış sırasında büyük konfor sağlıyor, nefes alma ihtiyacı hissedilmiyor, çıkışa başlandığında ise özellikle 5 metre civarında azalan basınç sebebi ile oksijen dokular tarafından daha hızlı emiliyor ve bayılma olayı gerçekleşiyor. bu bayılmalar eğer dalıcı yalnız ise genelde ölüm ile sonuçlanıyor.

    dalıcıların düştüğü diğer bir hata ise her dalışı aynı kabul etmek. özellikle su altı avı yapan dalıcılar standart kapasitelerini baz alarak güvende olduklarını düşünürler. örneğin dalıcı 18-20 metrelere defalarca dalış yapmış ve her seferinde 2 dakika kadar nefes tutmuştur. bu derinlik ve dip süresi dalıcı için olağan hale gelir. fakat bir önceki gün yenilenler, alkol tüketimi, uykusuzluk, yorgunluk, su altında planlı olmayan ve fazladan harcanan efor sığ su bayılmasını tetiklemektedir.

    ülkemizde sığ su bayılması sebebi ile hayatını kaybedenlerin neredeyse tamamı dalışa senelerini vermiş veya defalarca aynı derinliklerde aynı süreleri yapmış insanlardır. bu sebeple dalış mutlaka bir dalış arkadaşı ile birlikte yapılmalı ve bu dalış arkadaşı herhangi bir kaza durumunda dalıcıyı güvenli bir şekilde yukarı çıkarabilecek kapasitede ve eğitimde olmalıdır.
  • sanılanın aksine sadece denizde dalarken değil, havuzda yüzerken bile başınıza gelebilecek bir durum. http://www.safehealthychildren.org/…how-it-happens/
  • tüpsüz derin dalışlarda, genellikle yüzeye çok yakın derinliklerde oksijen yetersizliği nedeniyle dalgıcın bayılması durumu. ülkemizdeki dalgıçlar bu olaya senkop da diyorlar. daha çok serbest dalış yapanların, bir de zıpkınla balık avlayanların karşılaştıkları son derece tehlikeli ve hayati bir olaydır.

    şayet bayılma gerçekleştiği sırada dalgıcı yukarıdan gözetleyen ve durumu fark edip dalarak su yüzeyine çıkaran başka bir dalgıç * yoksa sonuç boğularak ölümdür.

    badiniz olmadan beş metrenin altına kesinlikle dalmayın. alkol falan aldıysanız üç metreye dahi dalmayın.
hesabın var mı? giriş yap