• 17 sene içtim. sonra 3 yıl bıraktım ve bu yaz tekrar başladım. aslında olayın sigara ile alakası yok. insan bir yerden sonra yaşadığı sinir, stres, baskı ve öfke nöbetlerini geçirmek için bir yol arıyor. ve maalesef zamanında bu mereti içtiği için tekrar ona yöneliyor. hayatında hiç sigarayı ağzına almamış bir insan düşünün. en psikopat hale dahi bürünse yine de aklına bir sigara yakıp efkar dağıtmak gelmez. çünkü bu alışkanlığı ve sigaranın tadını bilmiyordur. ama bir kere sigaraya başlayan insan hem el alışkanlığı hem nikotinin rahatlatıcı etkisi ile doğrudan sigaraya sarılır.

    misal sigara içtiğim zamanlar uzun yola çıktığımda hem daha çok dikkatim dağılır hem sigara içmek için daha çok mola vermek zorunda kalırdım lakin sigarayı bıraktığım bu 3 sene boyunca uzun yolda araç kullanırken aklıma sigara hiç gelmediği için ne mola verme ihtiyacı hissediyordum ne de dikkatim dağılıyordu. yani kısaca dikkatimizi dağıtan da sigara, dikkatimizi toplayan da sigara.

    benim gibi yaptığınız iş safi stresten oluşuyorsa sigara dışında stres atabileceğiniz başka arkadaşınız kalmıyor maalesef. üstelik ben bu mereti bıraktığım zaman champix denen ilaçla bırakmıştım. artık sigara içerken 2 katı mutsuz oluyorum. hem anlık streslerim beni üzüyor hem de sigaraya tekrar başladığım için ayrı üzülüyorum.
  • 2 kez üçer yıl ara vererek katıldığım önermedir.
  • bir kereden bir şey olmaz hatasına düşmedikçe ömür boyu bırakabilirsiniz.

    10 yıl içip bıraktıktan 6 ay sonra rüyamda sigara içtiğimi görüp pişman olarak uyanan biri olarak söylüyorum bunu.

    ilk 3 gün fiziksel olarak, sonraki 1-6 ay ise psikolojik olarak zor. sonra geçmişte kalıyor her şey gibi. yeter ki isteyin.
  • sigara değil, bağımlılıkla alakalı bir durumdur. mesela on iki adım programına katılarak narkotik ve / veya alkol bağımlılığıyla mücadele eden insanlar kendilerini hayat boyu "recovering addict" olarak tanımlarlar.

    atıyorum 15 yıldır madde kullanmayan biri bile hala kendini bağımlı olarak görmeye devam eder. amaç, zaafla baş edebilmek için öncelikle kendini olduğu gibi görebilmeyi başarmaktır. kişi bir kez bağımlı olmuştur ve hayatının sonuna kadar o risk durur. içmiyor olmak ayrı, bir kez elini sürdükten sonra olduğu gibi davranış paternlerinin geri gelecek olması apayrı konulardır.

    haliyle sigarayı bir kez bırakmış olmak kişiyi bağımlılıktan kurtarmaz. sadece davranışlarını değiştirebilmiş bir bağımlı yapar. bu noktada kişiye düşen "hayatımın sonuna kadar kullanmayacağım" demek değil, "bugün de kullanmayacağım" demek ve mümkünse verilen aranın, ömürden uzun olmasını sağlamaktır.
  • katılmadığım önerme. 20 yıl içtim bırakalı da sanırım 7-8 yıl oldu. bıraktığıma ne kadar memnunum, ne kadar gururluyum anlatmaya kelimeler yetersiz kalıyor. nasıl bir enayilik ve aptallıkmış içmek inanamıyorum. bırakırken de sanılanın aksine çok anormal bir ızdırap, sıkıntı yaşamadım. bırakmaknın zorluğu filan çok abartılıyor. bıraktıktan sonra yıllarca rüyanda içmeler, yıllar sonra bir sigara yakıp tekrar başlamalar filan. yok artık lan!!! zerre kadar aklıma gelmiyor, umurumda olmuyor, iyi ki bıraktım, keşke hiç içmeseymişim. yemeyin bu ayakları, bırakılır ve unutulur kardeşim.
  • rivayete göre patenti, istiklal şairimiz mehmet akif ersoy'a ait söz öbeği.

    orijinalinde de "sigaraya ara verilir" değil de "sigarayla mütareke yapılır" şeklindeymiş.

    (bkz: bir arkadaşım ekolü)
  • en uzun 2 sene olmakla dönem dönem bu mereti bıraksam da 10 yıllık bir geçmiş oluştu. tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki bıraktığım dönemlerde sigaranın o leş kokusu bile tatlı geliyordu. şimdilerde kırk yılın başı sosyal olarak kullansam da (bkz: otlakçılık) her birinin tadı başka diyorum.
  • 10 gündür içmiyorum, ara ara krizler gelse de, zihnim hala benimle oyun oynasa da, bıraktım.
  • sonuna kadar katıldığım başlık.
  • geçen gün verdiğim 10 günlük aradan sonra tekrar başlamış bulunmaktayım. paket bitsin tekrar ara vermeyi planlıyorum sonra geri başlarım çünkü böyle tadı çıkıyor.
hesabın var mı? giriş yap