• kuzey ülkelerinde sık olan ve ülkemizde 18. yüzyıldan sonra kontrolsüz avlanmanın da etkisiyle yok olan hayvan türü. avı belgesellerde gördüğüme göre acayip zevklidir. köpeği ormana salıyorsunuz ve köpek sığını bulduğunda havlayarak onu durduruyor, aptallaştırıyor sizde sese yönelip yaklaşarak uzaktan avlıyorsunuz. en önemli nokta her ava atmamanız gerektiğidir, küçük ya da dişilere pek atma taraftarı değil bilinçli avcılar.
  • isviçre kurdu kullanılarak avlanan dünyanın en iri geyiği. sik beyinli insanoğlu hayvanı hayvana kırdırıyor.
  • (bkz: moose)
    (bkz: elk)
  • önce bir zamanlar türkiye'de yaşadığını öğrenip çok şaşırdığım sonra neslinin tükenmesine çok üzüldüğüm hayvan. tüfek icat oldu fauna bozuldu. dünyanın en güzel coğrafyasını ne hale sokmuşuz amk.
  • moose, elk, sığın, kuzeyin uzun bacaklı, attan ve mandadan daha iri bir kaç geyik çeşidi.

    soyu (en azından iskandinavya'da) tükenmiyor. sayıları azalmayacak şekilde yıllık kotalı bir düzenle avlanıyor.

    yavrulu dişisi ormanda tehlikelidir. uzun bacaklarla her yöne tekme atabilir. arabayla çarpışma durumunda ön cam çöker ve bir tonluk geyik bütün arabayı doldurur, içerdekiler tam ezilirler.

    tüfek sesinden at kadar irkilmediği için, evcilleştirip, askeri binek olarak kullanmak istemişler, denemeler sonuç vermemiş, arabaya koşum konusunda örnek var ama yetersiz, sütünü sağdırmaya her gün geri gelme konusunda biraz daha başarı sağlanmış. sonuç: kim uğraşır deyip orman sahipleri sadece av için bırakıyorlar üresin, sayıyorlar, senede bir belli oranda avlıyorlar.
  • latince adı alces alces olan geyik ailesinin en iri ve en muşmula suratlı üyesi. kuzey avrupa ve kuzey amerikada yaşar. tek başına takılan, melankolik, vejetaryen, şişman bir hayvandır. hayatta en nefret ettiği iki şey sivri sinek ve kenelerdir.

    diyelim ki yolunuz onun yaşadığı diyarlara düştü, ve karşılaştınız. özellikle sonbahar aylarındaysanız (çiftleşme dönemi) ormanda sapık bir seri katil gördüğünüzü varsayıp topuklayın. sizi muhtemelen çok takip etmeyecektir. ama kendisi sayko bir hayvan, ve saldırırsa elinden kurtulma olasılığınız düşük, hatta yeterince şanssızsanız ölünüzü bile miker.
  • "petrogliflerde sığın ile keçi genellikle karıştırılır. keza kül tigin abidesi’nde bulunan damganın da dağ keçisi mi yoksa geyik/sığın mı olduğu tartışmalıdır.

    (sığın böyle kocaman kürek gibi boynuzları olan ve orta asya’nın kuzey bölgelerinde yaşayan bir geyik türü. pazırık kurganındaki geyik ikonografisi de sığın. ki wilhelm radloff da türklerin sığını ululadıklarını söyler. orta asya’nın kuzeyinde yaşayan türkler sığını çok iyi bilirler. anadolu’ya göç ettikten sonra ise masallarda, efsanelerde sığının yerini alageyik alır…)"

    (bkz: keyik/@ay hatun)
  • yer ve gök tanrısına hizmet ettiği düşünüldüğü için türkler tarafından kutsal sayılmış bir hayvan türüdür. yol gösterici ve merhametli olarak tanımlandığından avlanmasının uğursuzluk getireceğine inanılırdı. ama aynı zamanda bazı türk boylarında tanrıya sunulan bir kurban olduğu ve avlandığı da bilinmektedir. türeyiş destanı da böyledir, bazı boylar geyikten, bazıları kurttan ve bazıları da ana geyik baba kurt olarak türeyişi anlatır.
  • (bkz: alce) (bkz: alci) (bkz: sığın magi) (bkz: seven)
hesabın var mı? giriş yap