• "kisi komplekslerini yok etmeye degil onlarla uyumlu olmaya mucadele etmelidir. dunyadaki davranislarini uygun sekilde yonlendiren onlardir."
    sigmund freud
  • hayatı hakkında anlatılan hikayelerden biriside şudur; freud'un çocukları kekemedir. büyük oğlu; o öldüğünde "her şeyi bilen ve her konuda haklı olan bir babanın biz çocuklarının kekeme olmaktan başka çaremiz yoktu." der. freud, öldükten sonra küllerinin konulacağı vazo gösterilince insanın bu vazoyu yanında götürememesi ne kadar acı der, doktorun verdiği iki doz morfinle kendi seçtiği tarihte ölür. yine onun isteğiyle mezarı başında hamlet'ten "bundan sonrası büyük bir sessizlik." dizesi okunur, ve freud'tan geriye, "yaşamın amacı ölümdür." sözü kalır.
  • düşünce yapımın evrilmesinde ve karakteristik bir hale bürünmesinde çok büyük etkiye sahip deha.

    kendisine büyük bir sevgi, saygı ve hayranlık duyuyorum. onu okumaya ve anlamak için çabalamaya başlamamın üzerinden 6 yıl geçti. freud'la beraber nietzsche ve schopenhauer'a da ilgi duymaya başlamıştım, freud hakkında kelam ederken birbirlerini tamamlayan bu düşünürleri de es geçmemek gerek.

    insanları gözlemleyerek elde ettiğim çıkarımlar çoğu kez bu değerli düşünürlere olan hayranlığımı ve güvenimi arttırdı ancak hiçbir zaman sorgulayıcılığımı sarsmadı. dogmatik olarak başladığım yolda gün geldi rasyonalist düşündüm sonraki güne hedonist uyandım. nihilizm çöllerinde yolumu bulmaya çalıştım, realist düşüncede hızımı alamadım. bir zaman geldi ki içinde bulunduğum paradigmada kendini iyicene güçlendirmiş sabit bir düşünce aşikarlaştı ve bununla beraber insanların davranışlarının altındaki dürtüleri neden-sonuç ilişkisi içerisinde akla uygun çıkarımlarla destekleyerek ortak bir temele oturtmayı başardım.

    fikirlerimin ortak noktada kesişmesiyle düşünce yapımın iskeleti ortaya çıktı. ham maddesini freudyen düşüncenin oluşturduğu bu iskeletin kolay kolay sarsılacağını zannetmiyorum.

    böylelikle ulu üstadı anıyorum. uzun yıllar yeryüzünde freud ve fikirleri konuşulacak ve birçok insanın aydınlanmasına vesile olacaktır.
  • "medeniyet ilk kez birisinin muhatabına mızrak fırlatmak yerine hakaret etmesiyle kurulmuştur."
  • tezini söylediği zamanlarda tuhaf yaftası yiyen ancak özellikle günümüz türkiye'sini çok iyi analiz ettiğine inandığım bilim adamı.
    kısaca diyor ki, tüm insan davranışlarının altında yatan neden cinselliktir. ya çocukken geçirilen cinsel tramvalar ya da çocukken bastırılan cinsel fanteziler ilerki yıllarda insan karakterinde önemli rol oynar.
  • #73676453

    "herkes doğru insanı bulmak ister, yanılmamak için.
    oysa kimse uğraşmak istemez, doğru insan olmak için." gibi bir sözün sahibi değildir. iyi ki de değildir.

    böyle bir redif faciasına posta gazetesi şairleri'nde bile rastlayamazsınız, öyle bir komedi.
  • yapamıyorsan, vazgeç.
  • kendisine atfedilen 'rüyaların tersi çıkar' sözü de elbette freud'a ait değildir.
    ayrıca freud türkçe bilmemektedir. olsa olsa 'das gegenteil von träumen ist wahr' filan demiş olabilir.

    sigmund freud, avusturyalı tıp doktoru, nörolog, psikoanalizin mucidi.
    doğum tarihi: 6 mayıs 1856, pribor, çek cumhuriyeti
    ölüm tarihi ve yeri: 23 eylül 1939, hampstead, birleşik krallık
  • freud'u kitaplarından değil "google"dan okuyan arkadaşların doluştuğu başlık.

    #73676453

    #73678712

    hayatında freud'a ait tek bir makale/ kitap okumamışsın. sözlükteki başlığına gelip kendisine ait olmayan cümleleri onun imzasıyla paylaşıyorsun. alıntının freud'a ait olmadığı söylendiğinde kaynakça olarak google'ı gösteriyorsun. sdfdgfhhghkjk google! sonra da bana, ne alakaysa bana, "ee kimin o zaman bu cümleler?" diye soruyorsun. kaynakça belirtmediğin saçma sapan cümleler için benden kaynakça bekliyorsun. haliyle bilmediğimden suçlu ben oluyorum hahahahah nasıl kafalar sizdeki anlamadım ki, ne yiyip ne içiyorsunuz da devreler bu kadar yanıyor?
  • kadın düşmanı olarak bilinen bilimadamı. kadınlar hakkında kötü çıkarımlarda bulunması özellikle 1940'larda kadınlara yönelik çalışmaların artmasına sebep olmuştur. freud'a katılmayanlar sayısız makaleler yazmış, kadını o dönemin koşullarına göre bir üst seviyeye çıkarmada doğrudan rol oynamışlardır. bu da kadına verilen önemi artırdığı gibi birçok alanda kadınlar liderlik vasfına erişmişlerdir. açıkcası avrupa'daki ve amerika'daki çoğu kadın freud'a kızar ama dolaylı yoldan kendilerine yaptığı iyiliği unutmazlar. 2018'de, her anlamda hürsen bunu birçok bakımdan freud'a borçlusun be güzelim. olaya bir de böyle bakmakta fayda var.
hesabın var mı? giriş yap