• asıl adı hasan tahsin olup, çoğu zaman izmir’de yunan işgaline ilk kurşunu atan hasan tahsinle karıştırılır. ikisi ayrı kişilerdir.
    silahçı tahsin ittihatçılara oldukça yakın bir isimdir. silah isminde bir gazete çıkarmaktadır. bundan dolayı silahçı mahlasıyla anılır. buna benzer bir başka isim ise (bkz: iştirakçi hilmi)
    silahçı tahsin daha sonraları faili meçhul bir suikaste kurban gidecektir. suikastte ittihatçıların parmağı olduğu söylenir. ne kadar doğrudur bu, detaylı araştırmadığımdan bilemiyorum. ama böyle bir iki rivayete hatıralarda falan rastlamıştım.
  • bir başka hasan tahsin de bu arkadaş, mülazım hasan tahsin bey ya da daha yaygın bilinen adıyla silahçı tahsin'dir. silahçı ünvanı, meşrutiyetin ilanından sonra selanik'te çıkardığı ve başyazarlığını yaptığı silah adlı gazeteden gelir. ittihad ve terakki çizgisinde bir yayındır bu. gazetesi kapandıkça salah, sabah, bomba gibi adlarla faaliyetini sürdürür, kimi zaman da ittihad ve terakki'yle ters düşer. ittihadçılar iktidara geldikten sonra gazetesini istanbul'da çıkarmak istediyse de izin verilmez. bununla beraber kendisine teşkilat-ı mahsusa'da bir görev tevdi edilir. ancak bir süre sonra teşkilat içinde problem olarak görüldüğünden boğularak öldürülür.

    kemal tahir de kurt kanunu'nda, silahçı tahsin'in süleyman askeri ve kuşçubaşı eşref tarafından nasıl öldürüldüğünü birkaç sayfa boyunca çok canlı bir biçimde anlatır...
hesabın var mı? giriş yap