• bunların bordurya isminde dü$man bir kom$uları vardır. sürekli takı$ırlar. pislik yapan hep borduryalılardır. bir de tam hatırlayamayacagım ama bir macerasında tenten sildavya'da yürürken arkadaki köyde bir cami vardı. sanırsam müslüman bir ülke.
    sildavya'nın en büyük ihrac ürünü soda'dır. bu sebeple kaptan haddock sildavyalıları 'zehirleyiciler' olarak tabir eder.
  • bir donem türkler'in hükümranlığı altında kalmışlardır, tenten'in ziyareti esnasında müslüman bir topluluk olsa gerek ki; tenten sildavya köylerine yaklaşırken uzaktan cami minareler seçilir.
  • nam-ı diğer siyah pelikan krallığı. başkenti klow olmakla beraber ülkenin tahmini nüfusu 642000 civarındadır. ülkenin ihraç ettiği ürünlerin başında buğday, maden suyu, yakmalık odun, at ve kemancılar vardır. 6. yüzyıl civarında slavlar tarafından ele geçirilmiş bu toprakların sonraki hakimi 10. yüzyılda slavları dağlara sürmüş olan türklerdir. 1127 yılında slavlar hveghi önderliğinde moltus vadisinde türklerle büyük bir savaşa girerler ve bu savaştan galip ayrılırlar. hveghi kral olur ve adını muskar (muskh = cesur, kar = kral) olarak değiştirir.

    1. muskar'dan sonra tahta çıkan 2. muskar babası kadar otoriter olamaz ve bu fırsatı kullanan borduryalılar sildavya'yı işgal eder. sildavya halkı yaklaşık bir yüzyıl boyunca bordurya altında yaşamaya devam etmiş ancak sonunda yine dağlardan inerek topraklarını geri almışlardır.

    sildavya'nın en önemli ve en büyük kralı ise 4. ottokar'dır. ülkede birlik ve beraberliği sağlamış, çeşitli reformlar yapmış ve ülke toprakları üzerindeki asileri ve derebeyleri yenilgiye uğratmıştır. ülkenin mottosu olmuş "eih bennek, eih blavek" cümlesini söyleyen de 4. ottokar'dır. bu cümlenin ortaya çıkışı şu şekilde olmuştur. bir gün baron staszrvich ki kendisi yenilgiye uğramış ayrılıkçı soylulardan birinin oğludur, kralın huzuruna çıkar ve krallığın kendisinin hakkı olduğunu söyler. 4. ottokar da come and get it diyerek karşılık verir. bunu fırsat bilen baron kılıcıyla saray muhafızları araya girecek vakti bulamadan krala saldırır ancak kral büyük bir çeviklikle kenara çekilir ve asasıyla baronu etkisiz hale getirir. bunu yaparken "eih bennek, eih blavek" der. anlamı; eğer devedikeni toplarsan, batmasını da göze alacaksın. bu olaydan sonra 4. ottokar asayı krallığın sembolü ilan eder ve asayı kaybeden kişinin ünvanını da kaybedeceğini söyler.

    (bkz: le sceptre d'ottokar)
  • tenten'in yemek yediği sildav lokantasından gördüğümüz üzere, yemek malzemesinde köpek budu kullanan toplum.
  • sbroc atom araştırmaları merkezi bu ülkede yer alır. turnusöl, kaptan hadok, tintin, wolff ve milu'dan oluşan ekip ay yolculuğunu buradan kalkan bir füzeyle gerçekleştirmiştir.
  • syldair havayolları bu ülkeni thysidir.*
  • tenten'in ottokar'ın asası serüveninde geçen kurgu ülke.
  • hergé'nin tenten serisinin belirli kitaplarında konu edilen kurgusal bir balkan ülkesidir. konuşulan dil sildavyaca'dır
  • (bkz: bordurya)
hesabın var mı? giriş yap