• tanıtım videosu yayınlanmış, piyasanın şu andaki en kaliteli denizaltı simülasyonu serisinin son temsilcisi. bu oyunla birlikte savaş atlantik'e dönüyor. zaman olarak ta anladığım kadarı ile müttefiklerin hakimiyet altına aldıkları okyanusta u-boatların ölüm kalım savaşı verdikleri zamanlar.

    http://www.gamespot.com/…unter-5-official-trailer-1
  • bu sefer denizaltımızın içinde de dolaşabileceğimiz devam oyunu.
  • malum ortamlara düşen oyundur.
  • "bir oyun nasıl simülasyondan arcade türüne geçemez" dersi niteliğinde bir oyun olmuş silent hunter 5. o kadar büyük beklentiler sunmuştu ki ubisoft yetkilileri oyun çıkmadan önce,bütün silent hunter severlerin ağızlarından sular damlıyordu lakin kazın ayağının hiç de öyle olmadığını bugün itibari ile görmüş oldum. her zaman yaptığım gibi oyunun artıları ve eksilerini ayrı ayrı değerlendirmek gerekirse:

    artıları

    -grafikler aşmış.yani hava durumu,patlamalar,denizden yansıyan güneş ışıkları falan hepsi insanı mest ediyor. u-boat un üzerinde rakı açıp semayı seyredesi geliyor insanın o derece.

    -denizaltının içinde dolaşabilmek gerçekten çok güzel.bütün ayrıntılarıyla bir u-boat'u sanal olarak keşfe çıkmak gerçekten hoş bir duygu

    -tekrar atlantik savaşına dönmüş olmak seri için bir artı sayılır bence. ne öyle pasifikte hantal japon donanmasını avlamak ne de tam teçhizatlı amerikan denizaltılarıyla savaşmak bir u-boat ile atlantikte hızlı ingiliz destroyerlerinden kaçmak ve savunmasız konvoyları vurmak kadar zevk vermiyordu.

    eksileri o kadar çok ki hangi birinden başlasam bilemedim.

    -nerede ulan benim pusulam? pusulasız denizcilik oyunu mu olur arkadaş.

    -pusula olmadığı gibi denizaltının nereye gittiğini gösteren bir rudder dahi koymayı düşünmemiş arkadaşlar. ben kaç derece sancakta gidiyorum nereden bileceğim? sürekli navigasyon haritasına bakarak mı yolculuk edeceğim?

    -tamam denizaltında gezinmek çok güzel bir özellik de ben hidrofon'dan destroyeri dinleyip,periskoptan gemileri kesmek istiyorum. bunun için bir oraya bir oraya mı koşuşturacağım arkadaş? bir denizaltı için altın değerindeki saniyeler ordan oraya koşuştururken kayboluyor. eski serilerdeki gibi tek bir tuşla ordan oraya zaplama özelliği de hala korunmalıydı, böylesi çok gıcık.

    -o mouse sensivitysini hangi programcı ayarladıysa ya sarhoştu ya da mouse'u bozuktu. ulan azıcık çeviriyorsun crosshair az dönüyor az biraz daha çeviriyorsun crosshair 360 derece dönüyor. zaten acelem var mouse kontrol etmekten koşturamıyorum ordan oraya.

    -o nasıl tdc ey ubisoft? önce automatic tdc ile başlayalım; nedense ben o rakamları üst üste getirerek torpido ateşleme olayını beğenmedim. insan denk getircem diye iflahını kesiyor yahu. bi torpidonun hızıyla oynuyoruz, bir periskopla oynuyoruz bir denizaltının hızıyla oynuyoruz. hele o periskopla gyro angle ayarlama nedir ya? haritayı bir aç bir kapa yalama oldu vallahi. tamam mini map koymuşunuz da o haritaya göre iş yapacak olursak ölçeklendirmeden ötürü sanki bütün torpidolar tam isabet. neyse hadi az biraz tecrübeliyiz manuel tdc kullanayım dedim ama o da ne. daha gemi tanıma sisteminden gemiyi seçemiyorum. adamlar öyle fotoğraflar koymuşlar ki sisteme bütün gemiler aynı anasını satayım. zaten gemi 3 km uzağımda iki tane direk bir kaptan köşkünü görüyorum bir bakıyorum deftere aynı gemiden 10 tane var birinin bayrak direği 10 santim kısa birinin boyası siyah falan.hadi onu geçtim mesafeyi gireyim diyorum güya sistem bana yardım etmek için bir tane saydam gemi motifi koyuyor ki üst üste getireyim mesafeyi ölçeyim. ama o mesafeyi 20000 metreden aşağıya tutturana aşk olsun. neyse bu kısım başlı başına sorun en iyisi geçelim.

    -güverte topu da olmamış mesela ama şundan dolayı olmamış. eski oyunlarda güverte subayı bize geminin kaç metre uzağında olduğumuzu söylerdi biz de o mesafeden gemiyi tutturmaya çalışırdık. şimdi yine illa navigasyon haritasını açıp cetvelle ölçeceğiz geminin kaç metre uzağımızda olduğunu. hadi ölçtün ama o da bir işe yaramıyor çünkü canım ubisoft metre hesabından allah'a emanet hesabına geçmiş güverte topunda. hiç bir crosshair,metre açı zart zurt olmadan gemi vurmaya çalışıyoruz. options'dan projetcile seçeneğini işaretlerseniz de gemi yine ufuk çizgisinde olduğu için vuramıyorsunuz. pek anlatamadım ama oyunu oynayacak olanlar deneyince ne demek istediğimi anlayacaklar.

    -e hadi bunu ai'ye bırakalım dedik, bizim adamlar ateş etsin. baktım şerefsizler gayer iyi de vuruyorlar ama bir eksik var. ateşi kes diye bir emir koymamış adamlar yahu. ulan tamam gemi patladı ya da daha menzile girmemişiz az bir ateş etmeyin diyeceğim ama öyle bir komut yok tabi. cephane bitene kadar ateş et anasını satayım.

    -return to course tuşu yok, her seferinde navigasyondan rotayı yeniden çizmek gerekiyor.

    -oyun başında bir tutorial var ki evlere şenlik. daha önce silent hunter oynamadıysanız bir daha deniz kenarına gitmezsiniz o derece. ha bir de tutorial sonrası demir attıktan sonra bir sonraki göreve başlayamıyorsunuz,haritada çıkmıyor. ana menüden new campaign deyip "skip tutorial" demeniz gerek yoksa benim gibi debelenir durursunuz.

    kısacası bir yama falan çıkartmazlarsa silent hunter 4'ten bile daha kötü olmuş. siz de deneyin göreceksiniz...
  • ubi softun eline yüzüne bulaştırdığı oyundur. satın almak isteyen varsa uzak dursun. en önemli özellikleri koymamışlar rudder, pusula, rotaya dönmek vb. sik gibi de ui yap, ulan denizaltı mı yöneteceğim yoksa gemi içinde engelli koşumu yapacağım belli değil. fanların yaptığı ui var ama malesef buglı. göz atmak isteyen varsa şuradan bakabilir http://www.subsim.com/…room/showthread.php?t=163268
  • son gelen modlarla beraber yeme de yanında yat kıvamında bir denizaltı simülasyonu olmuştur. ilk çıktığı zamanlarda silent hunter 3'ü deli gibi oynamış birisi olarak koşa koşa gidip almıştım bunu. sonra o iğrenç yeni user interface olayından tut , komik ötesi bugları dolayısıyla silip bir kenara koymuştum. oyunun tam olarak test edilmeden piyasaya sürüldüğü her halinden belliydi. fakat hayvan moderlar sağolsun oyun neredeyse baştan yaratıldı ki grafikleri zaten mükemmel ötesi olan bu oyun şimdi yeniden bir numaram oldu. ayrıca bu oyunu oynayan diğer suserlerede buradan sesleniyorum , mesaj atın etkileşim halinde olalım da multiplayerda wolf pack yapalım pls ltf tşk.
  • hayvan modderlar sağolsun voice recognition mod diye bir mod yaptılar ki bu oyuna artık ayakta alkışlıyorum. olay şu , oynarken mikrafonunuzu takıyorunuz , submerged halde iken hidrofona gemi mi takıldı , hemen mikrafona " periscope depth" diyorsunuz denizaltı periskop yüksekliğine çıkıyor , battlestations diyorsunuz mürettebat savaş pozisyonunu alıyor. "open tube one " diyorsunuz birinci tüp açılıyor , " fire torpedo " diyorsunuz ve güm balık yolda hedefe gidiyor. " next tube " diyorsunuz ve "magnetic" " torpedo depth six point one" diyerek g7e torpidonuzu 6.1 metre derinlikte ve impact değilde magnetic olarak yolluyosunuz hedefe. vurduğunuzu görünce mikrafona " silent running " diyerek sessiz devirde " şu şu metre derinliğe in " diyerek zaferi mürettebatla kutluyorsunuz. yani kısaca pek çok komutu algılayan ve klayve mouse kullanımını minimuma indirmek geliştirilmiş bu mod ve farklı dallardaki bunun gibi modlarla gerçekçiliğin dibine vurabiliyorsunuz.

    silent hunter 3'ün yeri ayrıdır u-boot simülasyoncuları için biliyorum ama bu beşinci de çıldırdı hatta boynuz kulağı geçti o kadar diyim.
    http://img805.imageshack.us/…g805/320/desktopvl.jpg
    http://img193.imageshack.us/img193/7458/enfinz.jpg
    http://img59.imageshack.us/img59/3714/tirox.jpg
  • yeni akıllara gelen voice recognition olayının basitini serinin dördüncü oyununda yaptığım denizaltı simulasyonu. sesli komut olmadan denizaltı simulasyonu mu oynanır? yandan mandallı bide mc mikrofon yapmıştım kendime. hatta oyunda olmasa da bazı feedbackler filan eklemiştim fazladan.
    köprüüstü santral mc mikrofon kontrol -> net kuvvetli.

    ayrıca ne o öle sonara git bak, periskopa bak, atış çözümünü yap bilmem ne. ben periskoptan bakarken herşeyi sesli sorup cevap alabilmem lazım.
    sonar rapor.
    kerteriz 070, muhtemel harp gemisi.

    cayro açısı?
    cayro açısı sağa 5 derece, küçülüyor. torpido ran 3600 yarda, azalıyor.

    baş torpido ateş.
    ateş, torpido kovanı terketti.
    torpido kerterizi 360. torpido hedef kerterizinde.
    360 kerterizinde infilak, hedef imha oldu.

    duy bunları ubisoft, yardım lazımsa git amerikan deniz kuvvetlerine, standart komuta ve prosedürler hakkında yardımcı olsunlar.
    öyle sadece dalış-satıh yetmiyo, zevk vermiyo.
    -1 ve 2 nolu havakaçıranları aç.
    -1 ve 2 nolu havakaçıranları aç, 1 ve 2 nolu havakaçıranlar açtı.
    -evet.
    botu 50 metrede pek ağır yolla seyre göre ayar et.

    daha sonra gemide arızalarda olabilir bunları da kontrol ettirmek lazım.
    ufki dümen kontrolu yapılacak. yapılabilir.
    baş ufki dümen her iki devrede kontrol edildi, normal, kendi devresinde kullanılıyor.
    kıç ufki dümen her iki devrede kontrol edildi, normal, kendi devresinde kullanılıyor.
    şnorkel başvalf kontrolu yapılacak.
    gibi.

    son olarak tarihsel olaylar gerçek gemiler filan iyi hoş ama ben bir daha ki oyunun gerçek modern bir denizaltıyla, modern sistemlerle en ince detayına kadar gerçekçi olmasından yanayım. yalandan ülkeler yaratıp düşman edersin sorun çözülür, yeter artık, aip'i, lazer mesafe bulucuyu filan geç, adam gibi sonar yok, esm yok, her torpido bi kumar.ayrıca gemiye yiyecek stoğunun da eklenmesi lazım. gerektiğinde dikey ikmal filan yapalım.
  • silent hunter 5 1.2 versionu da kırıldığı için artık oyunda flag alarak oynanabilmektedir. crackleyen elleri dert görmesin bir çok bug da ortadan kalkmış durumda. silent hunter 3 + gwx severler de subsim radio forum a üye olduktan sonra download sekmesinden birinci adım olarak jsgme(jonessoft generic mod enabler) indirip oyunun kurulu olduğu yere yükledikten sonra oluşan mod klasörüne mutlaka açıklamaları okuyarak
    sh5 mod guide for beginners sayfasında istediğiniz geliştirmeyi indirebilirsiniz ama en önemli ve en düzgün çalışanları şu anda
    -- equipment and upgrades by thebeast (ekipmanlardaki bugları kaldırıp yeni özellikler ekliyor )
    -- torpedo speed fix (torpido hızlarrını düzeltip dud torpido olayını daha gerçekçi kılıyor )
    -- hydro ctd (hydrophone daki bugları düzeltip düşman denizaltıları da duyabilmenize olanak sağlıyor )
    -- aı & human historical gun fix ( silah menzil ve cephane sayılarını düzenleyip gerçekçi hale getiriyor )
    -- multiple uıs for sh5 with tdc and automation ( en güzeli ve en kullanışlısı. oyunun kontrolünü kolaylaştırıp sh3 için olan gwx olayını silent hunter 5 e getiriyor ) (das boot crew olayı ise en eğlenceli kısmı )

    bu modları kurduktan sonra silent hunter 3 hastası ben bile dönüp tekrar açmadım. silent hunter 5 için mega mod daha geliştirilmesede bu küçük modları birleştirerek kendi mega modunuzu yapabilirsiniz
hesabın var mı? giriş yap