• silindir kapağı ile motor bloğu arasında sızdırmazlığı sağlayan ısıya dayanaklı ince bir contadır.

    motor harareti yükseldiği zaman ilk olarak bu conta yanar. çoğu kişi farkına varamaz ve bu contayı yakar. nedeni de hararet göstergesi, genelde harereti normal seviyede gösterir, ama yine de conta yanar. peki neden hararet normal olduğu halde, ısıdan dolayı conta yanar? şöyle ki;

    motoru soğutan devir daim sisteminde muhtemelen hortumlardan vs. bir yerden kaçak vardır ve radyatörde su kalmamıştır veya çok azalmıştır. dolayısıyla hararet müşürü sistemde su kalmadığı-azaldığı için sıcaklığı doğru ölçemiyordur. conta yanıp silindirlerin içine su sızdığı zaman da motor istop eder...

    malzeme olarak ucuz bir malzemedir ancak, her conta yakmış araç minimum 1000 tl masraf çıkarır nedeni de malzeme değil işçiliktir.
    unutulmamalıdır ki contanın yanmasının elbet bir sebebi vardır ve conta değiştirilmeden önce, hararet problemini kesinlikle çözmek gerekir. aksi halde yeni değişmiş conta olsa dahi ileride bir gün, aracınızda devir daim sorunu olduğu için, conta yine yanacaktır....
  • ing. head gasket
  • yanarsa yanan conta değil sizsiniz. 20 bin liralık arabam var en az 1000 liralık masraf çıkardı. şimdi söyleyin bana kim yanmış.
  • motor içindeki üç farklı dünyayı birbirinden ayıran conta.

    içten yanmalı motorlarda motor soğutması için soğutma suyu dolaşır.

    sürtünmeyi engellemek için motor yağı dolaşır.

    silindirlerde de bilindiği üzere yüksek basınç, vakum ve yanma vardır.

    blok ve silindir kapağı birbirine bağlanıp karpuz gibi iki parça bir araya gelerek motoru oluşturur.

    silindir kapağı, bloktan yağ kanalları aracılığı ile gelen yağın içinde dolaşıp subap ve eksantriğin yağlanmadından sonra yağın tekrar bloğa dönmesini sağlayan kanallara sahiptir.

    aynı şekilde bloktan su da gelir benzer kanallarla ve silindir kapağını soğutup geri döner.

    bu kanalların blok ile silindir kapağı birleşimi arasında bu conta kullanılır.

    yanma odalarını yani silindirleri, yağ ve su kanallarını birbirinden izole eder.

    yandığında ise, bu üç unsurdan ikisini ya da üçünü birbirine karıştıracak kadar izolasyonu bozar.

    silindir ve yağ kanalı arasından yandığında, piston emme hareketi boyunca yağ kanalında yağ vakumlar. yanma başladığında hava yakıt karışımı ile beraber bu vakumlanmış yağ da yanar. eksozdan beyaz duman ve yanık yağ kokusu gelir, yağ eksiltme başlar.

    piston sıkıştırma ve eksoz konumlarında da yükselirken bu yanık yerden yağ kanalına kompresyon verir. yağ çubuğu kanalından üfürüm başlar. yağ dolum kapağından da aynı şekilde üfürüm başlar. bu üfürümde motor sıcakken yağ buharı, eksoz kokusu farkedilir.

    silindir ve su kanalı arasından yanarsa, piston emme hareketi boyunca su kanalından su çeker. bu defa yanma odasına hava yakıt karışımı ile beraber su da girmiş olur. yanma başladığında hava yakıtla beraber su da yanar. bu sarsıntılı çalışmaya sebep olur. beyaz duman yine olur ama dikkat edince duman değil buhar olduğu anlaşılır.

    piston sıkıştırma konumunda bu yanık yerden su kanalına kompresyon verir. taşırma depo kapağından su püskürür. püsküremezse su hortumları basınca dayanamaz ve patlar. taşırma deposu açıkken bakınca gelen hava kabarcıkları görülür ve su hep püskürme eğilimi gösterir.

    yağ ve su kanalı arasından yanarsa, yağa su karışır. yağ rengi aynen sütlü kahve rengine döner. sulanmış yağ incelerek yanma odalarına girer ve yanar. çok yoğun beyaz duman göze çarpar.

    hararetten çok, susuz kalma, susuz çalışma sonucu yanar. farkedilip su eklendiğinde de silindir kapağı çatlar. su motor soğukken ilave edilmeli. bunu neredeyse otomobil ile ilgili her entrymde yazıyorum.

    edit: silindir kapak contası icat olalıberi bu saydığım tepkileri vererek yanar ve saydığım şekillerde tespiti yapılır. devam eden entrylerde bahsedilen testlere girmeniz için hem kendinizin, hem aracınızın yeni nesil olması gerekir. otomobil tamiri konusunda herhangi bir kuşak sahibi değilseniz, kaputu açmayıp kendinizi servislere teslim edin. android ya da ios app'i çıkana kadar da elinizi bu işlere bulaştırmayın. biz, başımızın çaresine bakarız da, sizler test peşinde koşarken çok yıpranırsınız. laf dinleyecekseniz de, bu işlerde teorik bilgisi olanlardan değil, canı sıkıldıkça elindeki arabaları söken takan kişileri dinleyin.

    antifriz olmazsa beyaz duman çıkmaz denmiş, silindirler su çektiğinde beyaz duman çıkar, sağlıklı çalışan en az bir gözünüz varsa, çıkanın duman değil buhar olduğunu görürsünüz.
  • halk ağzında motor contası olarak bilinen, hararet anında "harun ben bırakıyorum artık" diyen ilk parçadır. sadece contayı yaktıysanız sevinmelisiniz. conta kolay, motor bloğuna bir şey olmasın.

    ayrıca:
    (bkz: hararet esnasında yapılması gerekenler/#77346722)
    (bkz: yağ eksiltmek/#77524038)
    (bkz: motor üflemesi/#77524094)
    (bkz: otomobillerin fren sistemi ve tepkileri/#77439926)
    (bkz: araba kullanmaya yeni başlayanlara tavsiyeler/#77336801)
  • benimki yanarken üst kapakla beraber blokun yüzeyini de deforme ettiği için durduk yerde hiç ihtiyaç yokken motor yaptırmak zorunda bırakmıştır. döte kaçan + beş bin lira masraf da cabası...
  • genelde devirdaim, termostat, radyatör veya su soğutma sistemine dahil boru v.s gibi bileşenlerden bir veya birkaçının işlevini yapmaması sonucu ortaya çıkan hararet sonucu görülür.
    çelik conta kullanılan araçlarda susuzluğun süresine bağlı olarak conta da hafif bir tahribatla sadece conta değişimi ile bir süre kurtarabilirsiniz.
    hafif bir durum ise aracın soğutma ve kaçak problemlerini hallettikten sonra suyu koyup uzun bir süre de kullanma ihtimaliniz mevcut.
    ancak zamanla tahribat büyüyecek ve sübaplarda zarar görecektir.
    artık bu saatten sonra hem masraf artmıştır hemde sorunlar daha barizdir.
    çekmeme,tekleme, pat pay sesler, yığılma ve stop etme.
    çekici ile araç tamirhaneye alınır. üst kapak taşlanir, gerekiyorsa sübab, silindir için gerekli işlemler yapılır.

    ayar ve sızdırmazlık kontrolleri mutlaka yapılmalı. saplama vidalar mutlaka değişmeli ve uygun şekilde sıkılmalı.
    herhangi bir ustanın yapacağı iş değildir. yapar ama dikiş tutmaz.
    en önemli olan ise conta yakmaya sebebiyet veren, nispeten küçük olan sorunu çözmektir.

    borular mi tıkalı, lpg dahil su kaçağı mi var. termostat arızalı. hava yapıyor olabilir ki, pek çok usta burada yanılır. hava yapıyordur, termostat bozuk der, radyatörü değiştirir, herşeyi muntazam yapar ama havasını alamaz ve sorun tekrar eder v.s.
    1.5-3bin arası bir masrafınız olacaktır. hazırlıklı olun.
  • pistonların, segmanların bulunduğu alttaki motor ana bloğuyla subapların ve bujilerin bulunduğu üst kapağın arasında duran. motorun içinde sürekli devridaim olan yağ ve suyu yanma odasından uzakta tutan contadır kendisi.
    araç hararet yapsada yapmasada yanan zıkkım birşey. hararet yaptıysa yanmama gibi bir durumu söz konusu değildir zaten. işte o zaman alt motor bloğunada zarar vermiş olma ihtimali yüksek olduğundan hesaplar karışacaktır. hararet yapmadığı taktirde yanma belirtileri genelde radyatör soğutma suyunun sürekli azalması ve egzostdan çıkan su ve buharıdır. özellikle soğuk havalarda yanma odasına su sızdırdığı için araç soğukken ilk çalıştığında tekliyerek çalışacak 15-20 saniye sonra normale dönecektir. sıcak havada bloktaki su daha çabuk buhar olacağı için pek anlaşılamaz. bu durumda alt blokta çatlak olmama ihtimali yüksek olduğundan işi daha az maliyetle kurtarabilirsiniz.
    maliyet olarak araç motoruna göre 1500 - 15000 arası tutar. motor kurtarılamayacak gibiyse zaten yeni motor almanız gerekir. siz siz olun radyatör ek deponuzda su eksiltme yaşıyorsanız sorunun ne olduğunu bulmadan bir daha aracı çalıştırmayın.
hesabın var mı? giriş yap