• etkili öğretimin olmazsa olmazlarından.
    öğretim sürecinin zaman yonetimi, planlama, iletişim, değerlendirme, ögretimsel isler gibi unsurlarindan biri.
    modern yaklaşımlarda davranışçılığın* etkisini üzerinden atip bilişselcilikle yeniden yapılanan unsur.
  • bilimum eğitim fakültelerinde verilen formasyon derslerinden birisi.
  • derslerde anlatılan teorik bilgilerle asla altından kalkılamayacak bir iştir.
    zamana yaygın bir tecrübe gerektirir etkili sınıf yönetimi. öyle fakülteden çıkar çıkmaz girilen ilk sınıfta dört dörtlük bir hoca olmak mümkün değil. her zaman dedikleri gibi, bir müsibet bin nasihatten iyidir.
    ideallerle, ezberlenen yöntem ve tekniklerle belirli bir noktaya kadar hükmedilebilir sınıfa, bir sınıf dolusu insana. o nokta kimi zaman gergin bir kriz anı, kimi zaman mutluluğun, cıvıklığın yahut eğlencenin tavan yaptığı bir gevşeklik anı olablir.
    öğrencilerin hocaya genel yaklaşımı, sanki kendileri beyaz show'a falan izleyici olarak katılmış da, sürekli ilgilerini çekecek birşeyler yapması gerekiyormuş gibidir. oysa her hocanın ilginç olması düşük bir ihtimal. öğretmeye haiz olmak için gerekli vasıfları taşıdığı sürece, herhangi bir insan öğretici olabilir. bu vasıfların arasında da heyecan verici, hareketli, sempatik, ilgi çekici olmak gibi kişisel özellikler yer almaz.
    böyle durumlarda ne yapacağını, nasıl davranacağını bilmek, zamanın getirdiklerini yaşamakla, tökezlemekle, beceriksizliklerle ve bunlardan öğrenilenlerle, yapılan çıkarımlarla mümkündür.
    sınıf yönetimi, çok azımızda doğal haliyle varolan, ama büyük oranda deneyimleyerek edinilen bir yetenektir.
  • halk arasinda ogrencilerin gozlerindeki isiltiyi dersin sonuna kadar muhafaza edebilmek olarak gecer, her sinifa dalisinda gozlerdeki beklentiyi, paylasma arzusunu bir kez daha gormesidir ogretmenin. her babayigidin harci degildir maalesef, aksi de zaten cobanin koyunlara degnek olsun, islik olsun hakim olmaya calismasini andirir kismen.
  • yonetim kelimesinin cagristirdiklarindan kelli sinifi etkisiz hale getirme ile de karistirilir zaman zaman, fecidir.
    cocuk yetistirme ozurlusu bir millet oldugumuzdan, topluca tum ulkenin cocukluguna inerek cozum aranabilir bu duruma.

    -aa ne gaddar efendi, ne gaddar akilli bir cocuk, hic konusmuyor maasallah.
    -oyledir bizim oglan bir cesit sinif yonetimi uyguladiydik ustunde.
    -hmmm. biz de yapalim seref bizimkine, hic yerinde durmuyor.
  • sanilanin aksine sadece ogretmenin siniftaki durusu, otoritesi ile sinirlandirilmaz. sinif oturma duzeni, aktiviteler, derse baslama/bitirme, yararlanilan teknikler ve arac gerec bile sinif yonetiminin bir parcasidir. bir cok sey gibi, teoriyle ogrenilmez. belki de -yukarda bir entryde belirtildigi gibi- teorik olarak ogrenilemeyecek tek derstir.
  • ogretmenin ogrencilerin davranis sorunlariyla bas edebilmesi ve sinifta ogrenmeyi uygun bir ortam olusturabilmesi icin bilmesi ve uygulamasini gereken yonetimdir. sinif yonetiminin boyutlari etkili liderlik, sinif atmosferi ve disiplindir. sinif yonetiminin temel islevi ogrenme surecini etkili ve verimli hale getirmektir.
  • (bkz: oturma duzeni)
  • istenmeyen davranislarda

    1. sorunun kaynagini dogru olarak belirlemeye calismak, sorunu tanimlamak, anlamak, problemin ne oldugunu, ne olmadigini bilmek.
    2. bazen davranislarini gormemek. bazi ogrenciler, dikkati cekmek icin asiri davranislarda bulunabilir. davranislari gormemezden gelerek davranisin pekistirilmesi engellenir. davranis sonmesi beklenebilir. her harekette etkiye tepki vermek hosgorusuzlugu de beraberinde getirebilir.
    3. sorunlarin kaynagi belirlenmis ve ogrencinin davranislari gormemezden gelinmesine ragmen cevreyi rahatsiz edici derecede devam ediyorsa ogrenci uyarilmalidir. sen dili yerine ben dili kullanilmalidir. uyari ogrenciyi elestirecek sekilde degil, davranisi elestirecek sekilde olmalidir. bazen hatalar affedilmeli, gerektiginde duzelttirilmelidir.
    4. ihtiyac duyuldugunda sistem degisikligine gitmek. ogrenci icin mevcut yapi ve yontemler can sikici olabilir. yeni bir heyecan, olumlu hava ve bakis acisi icin sistemde degisiklige gidilebilir.
    5. ogrenciye gorev ve sorumluluk vermek. boylece ogrencideki potansiyel enerji belli bir yone kanalize olabilir.
    6. okul yonetimi ve aile isbirligi. eger problemler hala devam ediyorsa, ogretim surecinin diger elemanlari olan okul yonetimi, rehber ogretmen ile isbirligine gidilebilir. aile ile gorusulebilir.
    7. istenmeyen davranislara karsi tavir almak. her turlu cozum yontemi ve hosgorulu davranis konulmasina ragmen rahatsiz edici davranis kroniklesmisse mevcut proseduru isletmek. siddete gitmeden, keyfilik icermeden, olumsuz pekistiricilerle*, gerekli cezalarla karsi karsiya getirilerek ogrenciye gerekli mesaj dolayli olarak verilebilir. boylece diger ogrenciler icin de saglikli ogretim sureci saglanmis olur.
    8. akademik ortalamasi sinifin ustunde ve arkadaslarini rahatsiz eden ogrenciye, yeteneklerine uygun ek calismalar saglanabilir.
    9. ogrencinin ogrenmeye gudulendiginin en buyuk kaniti, verilen gorev ve sorumluluklari yerine getirmesidir. eger, ogrenci normal sartlar altinda, verilen gorev ve sorumlulugu yerine getirmemisse bu noktada istenilen gudulenmenin oldugu soylenemez.
hesabın var mı? giriş yap