• kişiler arası ilişkilerde, benlik algısında ve duygulanımda tutarsızlık ve belirgin dürtüselliğin olduğu sürekli bir örüntüdür
    1. gerçek veya hayali bir terkedilmeden kaçınmak için çılgınca çabalar gösterme.
    2. gözünde aşırı büyütme ve yerin dibine sokma uçları arasında gidip gelme, gergin ve tutarsız kişilerarası ilişkilerin olması.
    3. kimlik karmaşası: belirgin olarak ve sürekli bir biçimde tutarsız benlik algısı veya kimlik duyumu.
    4. kendine zarar verme olasılığı yüksek en az iki alanda dürtüsellik.
    5. yineleyen özkıyımla ilgili davranışlar, girişimler, göz korkutmalar.
    6. duygudurumda belirgin tepkiselliğe bağlı instabilite.
    7. kendini sürekli boşlukta hissetme.
    8. uygunsuz, yoğun öfke ya da öfkesini kontrol edememe.
    9. stresle ilişkili geçici paranoid düşünce veya ağır dissosiyatif semptomlar
    (bkz: borderline kişilik bozukluğu)
  • dsm ıv /b tipi kişilik bozukluklarındandır.

    yalnızlığa dayanamazlar.
    sürekli bir terk edilişten kaçarlar.
    aşırı büyütme ile yerin dibine girme arasında gelip giderler .
    kimlik kaybı yaşarlar.
    genelde kendine zarar verme eğilimindedirler.
    intihar vs. tehditlerde bulunurlar. uygun olduğunu düşündüğüm tabirle mazoşisttirler.
    uygunsuz veya yoğun öfke taşırlar.
    sürekli boşlukta hissederler.
    paranoid düşünürler.
  • risk ve ciddiyet faktörleri yaygınsa, herhangi bir bozukluğu tedavi etmek zor olabilir.
    hangi tedavisi en zor olduğunu söylemek kolay değil. beyin patolojisi genetik baskınlığa sahip olduğunda, tedavi de zordur.ama bir çok terapist bu hastaligin tedavisi icin zorlanır.çoğunlukla transeksüel ya da daha muhafazakar topluluklarda eşcinsel olmak kadar radikal olarak görülür. hepimiz tedavi edilebilir problemleri olan insanlarız, ancak toplum bize sorun yaşamanın sorun değil, bunun için herhangi bir tedaviyi aramanın ve tedavi etmenin daha da kötü olduğunu söylediğinde, bu sorunu yaşama şansı olan herkes için çok az iyi sonuç var .
  • (bkz: borderline)
  • işlevsellik düzeyi nevrozlar ve psikozlar arasında olan kişilik bozukluğu. sınır (borderline) ifadesi buradan gelir.
    dışardan bakıldığında daha çok nevrotikleri andırırlar ancak onlar kadar bütünleşik değildirler. gerçekle temas halinde olsalar da bazen kopmalar yaşayabilir, psikotik nöbet geçirebillirler. ayrıca olgun yetişkinlerin kullandığının aksine ilkel savunma mekanizmalarına başvurma eğilimindedirler.
    kernberg’e göre bu kişilerde bölünmüş nesne temsili diye bir şey vardır ve çoğu davranışlarının altında bu yatar. yani her şey tamamen iyi ya da kötü, insanlar melek ya da şeytandır. ilişkilerinde mutlaka ağır zorluklar yaşar farklı derecelerde cinsel patoloji sergilerler. (partnerine taparken bir anda nefret etmeye başlaması ve bunun döngüsel olması elbette ki sorun yaratır.)

    dsm kriterleri
    genç erişkinlik döneminde başlayan ve muhtelif bağlamlarda görülen sürekli bir örüntüdür; kişilerarası illişkilerde, benlik imgesinde ve duygulanımdaki dengesizliklerle karakterizedir. dsm kriterlerinin en az beşi mevcuttur.
    1. gerçek ya da hayali bir terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çaba gösterme (intihar dahil değildir, bağımsız bir kriterdir.)
    2. idealize etme ve değersizleştirme uçları arasında gidip gelen dengesiz ve şiddetli bir kişilerarası ilişki örüntüsü vardır.
    3. sürekli olarak belirgin biçimde dengesiz bir benlik imgesine sahiptir. (kimlik karmaşası)
    4. en az iki alanda, kendine zarar verme riski de yaratan dürtüsellik (para harcama, cinsellik, madde kullanma, pervasızca araba kullanma, tıkınırcasına yemek)
    5. intihar meyilli tekrarlayıcı hareketler, intihar tehditleri.
    6. duygulanımdaki belirgin tepkiselliğe bağlı olarak duygudurumda dengesizlik (şiddetli süreksiz disfori , sinirlilik, kaygı)
    7. kronik boşluk duyguları
    8. uygunsuz, yoğun öfke ya da öfke kontrolünde zorlanma.
    9. stres kaynaklı gelip geçiçi paranoid düşünceler veya ağır dissosiyatif semptomlar.

    bockian'ın ifadesiyle, "sınırda kişilik bozukluğu olanlar hayatları boyunca bir tür kimlik duyumu elde edebilmek için uğraşırken bir yandan da yetersizlik duygularını, dürtüselliklerini, kendine zarar verme davranışlarını ve intihar düşüncelerini yönetmeye çalışırlar."

    genel olarak, hayatının merkezine ötekini (başkalarını) koyan her kişilik örüntüsü sınırda kişiliğe dönüşme riski taşır.

    4 alt tipi vardır:
    yılgın: bağımlı, kaçıngan. bir veya iki kişiye biat ederek bağlanma stratejisi izlerler. kişilik özellikleri: rekabetten kaçınma, sadakat, tevazu, mazoşist itaat, parazitimsi yapışkanlık.

    dürtüsel:histrionik ve antisosyal örüntülerin sentezidir. histrionik özellikleri baskın olanlar, hiperaktif, bilişsel olarak dağınıktırlar. abartılı bir neşe, abartılı bir girginlik veya yüzeysel coşku gibi olumlu duygu düzensizlikleri gösterebilir. bağlamı kaçırıp muhakeme yetilerini kaybedebilirler. antisosyal ağırlığı olanlarsa fevri, düşüncesiz olurlar. eylemlerinin sonuçlarını önemsemezler.
    kaotik bir aile ortamında ya da kişiyi sıkıntıya tahammülsüz kılan bir çevrede yetişmiş olmaları olasıdır.

    hırçın: negativist-pasif agresif özellikler taşır. (huzursuz, gergin, sabırsız, sinameki, suratsız, karamsar, buluttan nem kapan, kıskanç) ihtiyaçları nadiren düzenli olarak karşılanmıştır ve ilişkilerinde hiç güvende hissetmemişlerdir. inatçı ve talepkardırlar...

    kendine zarar veren: mazoşist özellikleri onları kendi içlerine dönmeye iter böylece yıkıcı duygularını kendileri üzerinden dışa vurabilirler. hayatlarının bir döneminde sosyal ve uyumlu bir profil çizmiştir. oysa alttan alta hem bağımsız olmayı arzulamış hem de özerklikten korkmuşlardır. büyük ihtimalle bu davranışları ötekinin beklentilerine boyun eğmeye ilişkin derin çatışmalarını gizlemeye yönelik tasarımlardır.
  • öngörülemeyen, manipülatif, dengesiz bir yapıdadır. terk edilmekten ve soyutlanmaktan delice korkar. duygudurumu gitgeller içerir. sevgi ve nefret arasındaki geçişleri oldukça hızlıdır. kendisini ve başkalarını ya tamamen iyi ya tamamen kötü görürler.

    kişilerarası ilişkilerde, benlik imgesinde ve duygulanımdaki dengesizliklerle kendini belli eder.

    gerçek ya da hayali terk edilmeden kaçınmak için çılgınca çaba gösterme.

    idealleştirme ve değersizleştirme uçları arasında gidip gelen dengesiz ve şiddetli bir kişilerarası ilişki örüntüsü vardır.

    kimlik karmaşası: belirgin şekilde dengesiz bir benlik duygusuna sahiptir.

    en az iki alanda kendine zarar verme riski de yaratan dürtüsellik ( örneğin para harcama, cinsellik, madde kullanımı)

    kronik boşluk duyguları yaşar.

    uygunsuz, yoğun öfke ya da öfkeyi kontrol etmekte zorlanma yaşar.

    yılgın sınırda kişilik, dürtüsel sınırda kişilik, hırçın sınırda kişilik, kendine zarar veren sınırda kişilik olarak çeşitlendirilebilir.
hesabın var mı? giriş yap