• ön sıradan yerimi alayım.

    kbb hastalıkları uzmanıyım. 9 aydır pandemi servisi, polikliniği, yoğun bakımı dahil her yerde aktif çalıştım.

    covid enfeksiyonu geçirmedim.

    antikor testim negatif.

    yaptırıp yaptırmamakta çok kararsızdım fakat sık uçak seyahati yaptığım için hes kodu gibi bir zorunluluk getirebilirler diye yaptırıyorum.

    bilime güvenim tam ama gelin görün ki bakanlığın her şeyi çocuk oyuncağına çevirmesi insana acaba dedirtiyor.

    yarın aşı sonrası uzun editlerim.

    edit: öncelikle bu kadar geç editlediğim için özür dilerim. ancak eve gelebildim.
    aşı hepimizin bildiği gibi çin menşeli sinovac aşısı.
    aşı soğuk zincirde flakonlarda gelmiş ve uygulayıcılar 2 cc'lik enjektörlere çekip direk yapıyor.
    aşı intramuskuler bir aşı ve sol deltoid kas tercih ediliyor. (bunun nedeninin acil durumlarda müdahale kolaylığı olduğu yazıyor kılavuzda)
    aşı için poliklinik sistemi oluşturulmuş.
    sağlık çalışanları öncelikli.
    ben mhrs üzerinden randevu oluşturdum.
    sanırım 2.doz aşı için yine erkenden randevu oluşturmak gerekecek.

    aşı uygulaması sırasında çok çok hafif bir acı hissedebilirsiniz.(ben hiç hissetmedim, uygulayıcının tecrübesiyle alakalı)
    aşı sonrası 2 gün kas ağrısı hissetmeniz normal.
    aşı sonrası gelişebilecek erken dönem yan etkilerin hiç birini yaşamadım.

    işin magazinsel tarafını bir kenara bırakıp bilimsel boyutuna gelirsek; sinovac aşısı güvenilir mi? olalım mı?

    öncelikle biontech, moderna, zeneca gibi faz 3 çalışması tamamlanmış ve koruyuculuğu kanıtlanmış aşılar ülkemizde yok, gelip gelmeyeceği de meçhul. tartışmalar ve soru işaretleri de burada başlıyor.

    şu an sinovac dışında aşımız yok o yüzden elimizdeki tek seçenek.

    şu an için en net faz 3 sonucunu brezilya açıkladı ve aşının koruyuculuğunun %50,38 olduğunu bildirdi. ama şirket ısrarla bu sonucun %70 lerde olduğunu belirtiyor.

    ben yukarıda da belirttiğim gibi yurtiçi uçuşlarıma engel olmaması için yaptırdım. bir suser mesaj atarak asıya bok atıp en ön sıradan aşı olmaya gitmişsin demiş. 32 yaşında devlet hizmetinde bir insan olarak aşıya bok atmak gibi bir söylemi kabul etmem. ben pandemi ve aşı sürecinin yönetiminin bizlerde güven kaybına yol açtığını ve verilerin hala netlik kazanmamasının aşıyı gönül rahatlığı ile olmama engel olduğunu söylemek istedim.

    aşıların bilimsel karşılaştırmalı verilerini doç. dr. emrah altındiş twitter sayfasında çok detaylı şekilde anlatmış ve herkesin kafasındaki soru işaretlerine kaynaklarıyla cevap vermiş. emeği için teşekkür ederim.

    edit2: arkadaşlar şu konuda çok fazla soru geliyor cevaplayayım. saglık bakanlıgı ilk aşılamada son 6 ay içinde pcr pozitif olan hastalara aşı yapılmayacağını açıklamıştı sonra bu karardan döndü ve aktif pcr + harici herkese yapılabileceğini açıkladı.

    aşıdan önce veya sonra antikor bakılmayacak. fakat ben bireysel olarak ikinci dozdan 1 ay sonra özel hastanede antikor testi yaptırmayı düşünüyorum.

    edit3: dün 2.dozu da oldum. yine erken dönem komplikasyon yaşamadım.

    edit4: iki doz sinovac üzerine iki doz biontech yaptırdım. yine bu süreçte covid geçirmedim. biontech sonrası iki seferde de halsizlik ve kas ağrılarım oldu.
  • aynı zamanda espri yapmayan yazarlar veri tabanı olarak güncel tutulması gereken, bilgi topluluğu.

    tüm dünyayı kökünden sallayan ve özellikle ülkemizde devlet politikalarının tutarsızlığı, endonezya, brezilya gibi ülkelerin sinovac için yüksek koruma değeri bildirmemesi ile kafamızdaki soru işaretlerini gidermeye çalışıyoruz.

    deneyimleyen ve bilgisi olan yazarlardan, görüş ve güncel deneyimlerini eklelerini bekliyoruz.

    ama bizim sevgili komiklik dehası yazarlarımız espri yapıyor.
    yapmayın.
    edit: misisipipi isimli çaylak arkadaşımız sinovac aşısı üzerine şöyle bir link göndermiş ve eklemiş, biontec ve moderna aşılarının koruyuculuğu yüksek olsa da, faz-3 denemeleri sonucunda ileriye dönük etkilerini bilebilmemiz için 5 yıla ihtiyacımız var, oysa sinovac aşısı klasik yöntemle elde edildiği için ön plana çıkıyor. burada da sinovac'in %100 koruyucu olması değil yoğun bakım ve entübe hasta yoğunluğunu azaltması önem kazanıyor diyerek editlememi rica etti.
  • olduysan deneyimlerini yaz, olmadıysan hatta olmayacaksan sus.
  • pratisyen hekimim, son 8-9 ayda yüzlerce covid hastasını uzak mesefelere transfer ettim hatta kendim de nisan ayinda covid geçirdim ama bugün uyandım, kahvaltı yaptım ve koşa koşa aşı olmaya gittim. herkese bir an önce aşı olmasını tavsiye ediyorum. çin aşısı guvenilmezdir, hükümet bizi denek yaptı, bize çip takacaklar vs diyenler hariç onlar lütfen aşı olmasın. çünkü kısa sürede herkese yetecek kadar aşımız olmayacak maalesef. bu gereksiz kişiler kendileri gönüllü olarak olmamış olur, onların yerine gerçekten riskli grupta olan kişiler olur belki.
  • 19 yıllık hekimim. branşımda doçent dr olarak çalışmaktayım. kişisel fikrim olarak adı ve menşei ne olursa olsun zayıflatılmış ya da ölü bir patojenle karşılaşmayı, canlısıyla karşılaşmaya yeğlerim.

    doğada sandığımız kadar güçlü olmadığımız, 18.yüzyılın sonlarında insanoğlunun aşı ve penisilin çağına girişi ile son yüzyılda bakteriel ve viral ajanlara karşı insanlık tarihi boyunca ilk defa avantaj sağladığımız konusunda hem fikirsek, ulaşılabilen ilk aşıyı olma konusunda tereddüt yaşamamamız gerektiğini düşünüyorum.

    modern teknolojiler olmasa halimiz şu işte;

    https://www.csiro.au/…-predicts-lifespan-in-animals

    https://research.csiro.au/…lifespan-in-vertebrates/

    38 sene yaşarız bu genomik dizilimle.

    çevremde aşı olmayan, bu sürece benden çok farklı yaklaşan hekim arkadaşlarım da mevcut. işin magazinsel ve conspiracy kısmı kafaları biraz bulandırıyor sanırım.

    kendime gelirsem yaklaşık 14 saat önce sinovac ilk dozunu oldum. şimdilik çok hafif lokal hassasiyet dışında bir problem yok.
  • cerrah arkadaşım 2 saat önce oldu.
    sürekli xiaomi övüyor. kamerası olsun, bataryası olsun diyor. en son iphone alanlara keriz diye bağırdı
  • dün oldum. herhangi bir yan etki yaşamadım. yakın çevremde de yan etki yaşayan olmadı.
    kadın doğum uzmanıyım. vaginal doğum, en çok aerosol üreten eylemlerden biri. hasta bağırıyor, ıkınıyor, çığlık atıyor, o halde o maske yüzünde durmuyor. yani ciddi riskli. ve doğum hem vajinal hem de sezaryen ertelenebilecek durumlar değil. zamanı geldi mi olacak o.
    ayrıca poliklinik muayenelerinde de ultrasonografi, muayenenin bir parçası. ultrasonografi yaparken de yakın ve bazen oldukça uzun olabilecek temas oluyor.
    yani işin özü, bu günü iple çektim. umarım koruyuculuğu da istenilen seviyede olur.
  • 58 gün önce covid olmuş bir hekim olarak bugün saat 12:00 de çalıştığım hastanede sinovac şirketinin ürettiği coronovac aşısının ilk dozunu oldum.

    covid geçirmiş olmama rağmen oldum zira, 1 ya da 3 ay sonra aşı bulabileceğimiz meçhul.

    oldum çünkü; her ne kadar brezilya'da yayınlanan faz 3 çalışmasının etkinliği %50 gibi gözükse de, ölüm ve yoğun bakımdan koruma oranı %100 olarak yayınlandı.

    oldum çünkü; bu bir inaktif aşı ve bu virusun canlı olanı ile zaten enfekte olmuştum.

    oldum çünkü; enfeksiyon geçirmesine rağmen antikor oluşturmayan hastalar bildiğim gibi geçirdikten 2 ay sonra reenfeksiyon yaşayan hastalar da gördüm.

    oldum çünkü; biontech aşısının 2-3 ay daha ülkemize gelmeyeceğini, gelse de ak parti ve 5'li çetenin elinde eriyip gideceği için bize ulaşmayacağını düşünüyorum.

    henüz herhangi bir yan etki görmedim. bu aşı ile ilgili en önemli soru işareti 60 yaş üzeri hastalarda etkin olup olmadığıdır. zira bu konuda herhangi bir çalışma yok.

    edit: kaynak ekleme gereği gördüm. kaynak
  • bir göğüs hastalıkları doktoru olarak olayın merkezinden bildiriyorum. ekşi sözlükte görülen gibi bir durum yok. çoğunluk aşı oluyor. sistem de gayet güzel işliyor. aşı olmaya giderken hastalık kapmıyorsunuz.

    sırası gelenlerin olmasını önerdiğim aşı.
  • sağlık çalısanı eşin elinden tutup aşıya götürülmesi çok serin hikaye. çünkü sağlık çalısanları düzenli olarak hepatit, grip aşısı vs olmuyor. ilk kez aşı oluyorlar.
    bıktık lan bu aktroll reklamlarınızdan.
hesabın var mı? giriş yap