• dun san francisco'daki belediye baskani seciminde uygulanan secim sistemi.

    sistem soyle isliyor, adaylara oy verirken ilk tercihini ve ikinci tercihini yaziyorsun. ilk tercihin elenirse oyun ikinci tercihine gidiyor.

    ornegin dunku secimlerde ilk tercihlere gore oy verildiginde london breed isimli aday en yakin rakibine ciddi fark atmisken, secilecek kisi muhtemelen mark leno olacak

    secim sonucu oy sayilari boyleydi:

    london breed 53,630
    mark leno 38,993
    jane kım 34,367
    angela alıoto 11,406
    ellen lee zhou 5,957
    rıchıe greenberg 4,544
    amy farah weıss 978
    mıchelle bravo 589

    bundan sonra once en alttaki michelle bravo eleniyor. michelle'in 589 oyu, oy verenlerin ikinci siraya yazdigi adaya gidiyor.. sonra ikinci en dusuk olan amy farah weiss eleniyor. farzedelim ki bu iki adaya oy veren herkes ikinci siraya richie greenberg'i yazmis olsun. bu sefer richie'nin oy sayisi ellen lee zhou'nun ustune cikiyor, ve bu turda ellen eleniyor! boyle boyle son iki aday kalana kadar devam ediyor ve en sonda yukarida kalan iki adayin oylari (1. tercih ve elenen adaylardan gelen 2. tercih) karsilastirilip kazanan belirleniyor.

    bu islemler sonucunda secimde 3. siradaki jane kim'le neredeyse ittifak yapmis olan mark leno kesin olarak olmasa da yuksek ihtimalle belediye baskanimiz olacak.
hesabın var mı? giriş yap