• buraya gidip de gitmişken memlekete kuru et getireyim diyenler için yazıyorum. idea ve maxi marketlerinde bulabilirsiniz ikisi de belgrad'da vardı. kilosu 2300 -2700 dinar arasında değişiyor. govedja prsuta yazısını gördüğünüz şey domuz eti değildir yemeyenler rahatlıkla alabilir. uçakta kabin bagajına da alabilirsiniz kokusu vs olmadığı için dikkat çekmiyor. tabi çantada bizim gibi bi şişe su unutup valizinizi açtırmak zorunda kalmayın. don't touch diyen abla karşısında ödüm bokuma karıştı.*
  • dünya ırkçı arzının büyük bölümünü tek başına karşılayan ülke.

    nasıl yapıyor merak ediyorum.
  • 2 sene öncesi en yakın arkadaşım silahla vurulmuştu belgrad'da, bu yüzden büyük bir önyargıyla gittim. havaalanı polisinin kaba demeyelim ama dikkatli bir tavrı vardı, zaten arkadaşımın olayından sonra kılım, iyice kıllık yaptım ben de. mesela pasaporttaki fotoğrafa ve yüzüme birkaç kere bakan polise gözlerimi belertip iyice yüzüne yaklaşmak gibi sivrilikler de yaptım ergen gibi.

    velhasıl çıktık havaalanından ve hotelimize vardık, resepsiyondaki adam hayli güler yüzlü, ben de sizin dizileri izliyordum dedi, bir çevridi ekranı ezel!
    ilgi alaka gayet iyi, bildiği türkçe kelimelerle bizimle şakalaşıyor falan.

    önyargımı da alıp tekrar sokağa çıktım ve abartmıyorum ben hiçbir yerde bu kadar sıcakkanlı insanlar görmedim, türklere karşı ekstra bir ilgi, alaka gözle görülebiliyor. kime türk olduğumu söylesem hemen konu dizilere ve dizilerde gördükleri türkiye'ye geliyor. hayranlığa varan bir sevgi var bize karşı.

    sevseniz de sevmeseniz de izleseniz de izlemeseniz de türk dizileri bizi tüm dünyaya güzel tanıtıyor, hakkımızdaki tüm kötü görüşleri siliyor. dizi sektörüne önem verip desteklememiz lazım efenim! ha tabi bir de önüme gelen ecnebi hatunu götüreyim mantığıyla balkanların yolunu tutan abazanlarımızın verdiği imajı nasıl sileriz? orası apayrı bir muamma.
  • osmanlı imparatorluğu'ndan bağımsızlığını almıştır ve 420 yıl osmanlı toprağı olarak kalmıştır. balkanlar'da yer alan eski yugoslavya'nın bir arada kalan iki parçası olan sırbistan ve karadağ'ın oluşturduğu sırbistan-karadağ devlet birliği, 21 mayıs 2006 günü karadağ'da düzenlenen referandum sonucu "de facto" şekilde ortadan kalktı. birliğin "de jure" yani hukuki anlamda son bulmasıysa 3 haziran 2006 tarihinde her iki ülke parlamentosunun birliğin sona ermesini onaylaması ile gerçekleşti.
  • sırbistan: “kanlı işçi tulumlarına son”?

    sırbistan’da aralık ayında başlayan hükümet karşıtı protestolar devam ediyor. muhalif “sırbistan solu” partisinin genel başkanının saldırıya uğramasıyla ateşlenen protestolar zamanla kitlesel bir karaktere büründü. beş ayı bulan ve on binlerce insanın toplandığı bu protestoların başlıca taleplerinden biri basın özgürlüğü. cumhurbaşkanı aleksandar vucic iktidara geldiğinden beri basına ve basın emekçilerine yönelik saldırılar arttı. ancak saldırıların çoğu incelenmiyor veya failleri cezalandırılmıyor. bunun yanı sıra yolsuzlukla ilgili haberlerin örtbas edilme çabası ve hükümet yanlısı yalan haberler gibi kaygı verici sorunlar da söz konusu.

    bir diğer talep seçimlerin adil bir ortamda gerçekleştirilmesi. ülkenin onda birinin vucic’in partisi olan sırp ilerleme partisi’ne (sns) üye olması ve halkın tüm hoşnutsuzluklarına rağmen partinin son seçimlerde %48 oy alması çeşitli nedenlere bağlanmakta. bu nedenler arasında, kitlelerin önünde sınıfsal ve demokratik taleplerine hitap eden bir parti seçeneğinin yoksunluğunun yanı sıra, sns üyesi olma karşılığında iş bulmanın ve kamu hizmetlerinden faydalanmanın kolaylaştırıldığı iddiası var. ancak bu mevcut durum bir yana, vucic’in seçim sonuçlarını lehine çevirmek için basını ve yargıyı kendi çıkarına kullandığı ve seçimlerde uyguladığı usulsüzlükler de biliniyor.

    “çalınan emekli maaşlarını geri verin”, “hırsızların değil, halkın yanındayız”, vucic’in “5 milyon kişi yürüse de fark etmez” açıklamasına istinaden söylenen “5 milyondan yalnızca biri”, siyasal şiddet nedeniyle “kanlı gömleklere son” ve buna alternatif olarak geliştirilen ve özellikle inşaat sektöründe yaşanan iş cinayetlerine referansla “kanlı işçi tulumlarına son” sloganları protestolarda sıkça kullanılıyor.

    protestoların başını, 30 muhalif parti ve örgütten oluşan sırbistan için ittifak çekiyor. ancak eylemler ittifaktan bağımsız şekilde de gerçekleşmekte ve aşırı sağ ve milliyetçi partilerden sol partilere, öğrencilerden işçilere geniş bir yelpazeye sahip. bununla birlikte kitleler, kendi taleplerini dile getirecek bir önderlikten yoksun ve örgütsüz durumdalar. eylemlere katılan partilerin bu talepleri benimseme düzeyi oldukça kısıtlı. dahası, eylemlere sınıfsal talepler katmaya çalışan inisiyatifler ittifak tarafından engelleniyor. burjuva analistler sırbistan’daki parçalı protestoların bir “balkan baharı”na dönüşmeyeceği konusunda hemfikir. bu güvenilmez ve içerisinde sağ burjuva kanatların da yer aldığı, putin ve ab arasında salınan parçalı ittifaklar yerine kitlelerin demokratik ve sınıfsal taleplerini ön plana çıkaran ve işçi sınıfını birleştiren bir aracın yaratılması en gerçekçi çözümü işaret ediyor.
  • vizesiz gidilen güzel ülke
  • geçen sene belgrad'a gitmiş ve o zamanki kur değerine göre yiyip içme fiyatları uygun gelmişti gözüme. bu sene bir daha geldim. dün yine geldim. 2 gün novi sad'da 3 gün belgrad'da kalacağım. novi sad'ı beğendim, kendi halinde bir şehir. normal bir avrupa ülkesi gibi şehirleşmesi tarihine uygun. binaların yapıları tuğla ya da taş. çok az beton yapı gördüm açıkçası. bu küçük şehrin bile kendina has 2-3 tane maçka parkı gibi yeri var. kraft biraları oldukça yeterli, publar güzel. ancak bizim para birimimiz öyle çöp olmuş durumdaki normalde bu ucuz ülke bile can sıkıyor harcama yaparken.

    halkının çok kola ve sigara içtiğini gözlemliyorum. mekanlarda sigara serbest. bana kalırsa bu ülkedeki insanlar türklerin biraz daha iyi eğitim görmüş ve düşük nüfus sebebiyle rahatları yerinde insanlar.
  • doğal güzellikleri harika olan ülkedir. mutlaka gezilmesi görülmesi gerekir.
  • savunma bakanı aracılığıyla nato üyeliğinden vazgeçtiğini açıklayan devlet.

    https://tr.sputniknews.com/…e-nato-uye-olmayacagiz/
  • mart ayında gidip dört günlük minik bir gezi düzenlediğimiz ülke. vizesiz olması beklentileri düşürse de belgrad ve novisad şehirlerinin tarihi dokusu klasik bir avrupa ülkesinden farksız. hala kısmen ucuz olması ve sırpların kısmen daha cana yakın insanlar olması ülkeyi cazip kılıyor.

    ve ayrıca
hesabın var mı? giriş yap