• ileri seviye yoga asanalarindan ve basustu duruslardan biridir.
    sanskrit dilinde sirsa (bas) ve asana (poz) kelimelerinden meydana gelir, asanalarin krali olarak kabul edilir. guclu kollar, guclu gövde merkezi, guclu karın kasları ve dogru bir denge ile rahatlikla uygulanabilir.
    salamba sirsasana olarak bilineni destekli, niralamba sirsasana olarak bilineni desteksiz basustu durusu ifade eder.

    alintilayacagim fayfalari; "bacaklardaki kanın kalbe daha rahat akmasını sağlayarak, kalbin görevini kolaylaştırır, kalbi dinlendirir, akciğerleri güçlendirir, beyne giden kan akışını arttırır, odaklanmayı kolaylaştırır, zihni sakinleştirir, hipofiz ve epifiz bezini uyararak vücudun hormonal dengesini düzenler. bağışıklık sistemini güçlendirir, menopoz sürecini daha rahat geçirmeye yardımcı olur, üreme organlarını uyarır, kolları, bacakları, omurgayı güçlendirir, yorgunluğu azaltır, fiziksel gücü arttırır, bütün bedeni canlandırır, dengeyi geliştirir"

    edit; ukteydi, doldurdum.
  • şimdilik duvardan destek alarak yapabildiğim, zamanla yerden bacaklarımı kademe kademe dikleştirerek yapabilmeyi çok istediğim headstand diye de adlandırılan, bir yoga pozudur.

    bu hareketi yapabilmek için öncelikle kol ve karın kaslarının güçlendirilmesi gerekse de diğer grup kasların da iyi durumda olmaları iyi bir denge sağlayıp, duruşu kolaylaştıracaktır.

    zevkli bir duruştur. çevreyi tersten görmek ve o şekilde kalabilmek psikolojik açıdan rahatlatır, mutlu eder, ayrıca bu duruşun vücuda faydaları da oldukça çoktur.

    yapınız, yaptırınız efendim...

    edit: artık desteksiz de yapabiliyorum. o kadar mutluyum ki anlatamam sözlük... :')
  • bagimlilik yapan yoga asanalarindan. sirsasana sonrasi mukta hasta sirsasana deneyimleyesi geliyor insanin hemen. tavsiye edebilecegim tek sey pratigi yalniz deniyorsaniz kendinizi videoya cekin, neleri yanlis yaptiginizi rahatlikla gorun, duzeltin. asla da korkmayin, kendinize hep inanin. pratik ve sonra basari mutlaka geliyor.
    namaste.
  • uzun zamandir beni bunun kadar mutlu etmemisti hic bir sey. head stand, yani bu arkadas, hakikaten de fiziksel zorluktan cok psikolojik zorluk. benim gibi gecmis hayatinda boynu kirilarak oldugunu dusundurtecek kadar panik olan, nefesi kesilen, kendine yardim bile ettirtmeyen bunye yardimla da olsa basardi bunu sozluk.

    yapildigindaki hissi tarif etmek imkansiz, once her sey boynuma cokecek, kendi kendimi oldurecekmisim gibi geldi, sonra baktim ki basin tepesi ve omuzlara guvenmek lazim, gercekten pratik. gercekten o son anda korkuyu yenmek biraz.

    ama tabii egitmen de cok onemli, o cesaretlendirip yardim etmese yine kalirdim ortalard bir yerde.

    bu mutlulugu anca yoga yapan anlar galiba.*
  • bu pozisyonda durmak konsantre olma işi. ancak düşeceğine değil, zihni meşgul etmek gibi.

    bugun boşluğuma gelen bir anda yere çakıldım. zihninizi hakim olmanız gerek tam manasıyla.
  • bu asanayı ve bir iki daha pozu, desteksiz (duvardan uzak) düzgün ve dengeli yapanları, bazı yoga merkezleri ileri seviyeden başlatıyor eğitime. ama hangi eğitime? bir sürü ayrıştırmışlar olayı.
    güzel bir uygulama olabilir fakat hiç yoga eğitimi almamış, temel teknikleri dahi bilmeyen biri için bu durum çok karışık bir hal alıyor. akrep duruşunu dahi düzgün çıkarabilen fakat ilk derslerde alınan doğru nefes tekniklerinden bihaber olan ben, bu durumda eziklenmeli miyim yoksa kıçım mı kalkmalı, karar veremedim doğrusu. temelden başlarsam zaman kaybı mı olur, seviye atlarsam eksik mi kalırım, kafa karışıklığı şahsımın bilgisizliğinden de olabilir, ilgilenen arkadaşlar bilgi verirse çakralar ayaklanır, mutlu olurum.
  • 3.gözü açar.
  • hele bir de padma sirsasana ise tadından yenmeyen asanadır.
  • iyengar metotla ilerleyen yoga kursumda; başlangıç olarak iki sandalye arasında başımı ters koyup, ayaklarla zıplayıp bacaklarımı duvara doğru göndererek ters durduğum asana.

    zıplayıp bacakları duvara gönderme kısmına daha çoook fırın ekmek yemem lazım. daha burada bile hoca yardımı olmadan pıt diye bacakları duvara atamıyorum. basit gibi görünüp beni en zorlayan hareket oldu kendisi. ki sandalye desteği olmadan hiç düşünemiyorum şu an..

    ama zaten yoga da; uzaktan bakınca asla beceremeyeceğimizi düşünürken, zamanla, emekle ve sabırla hepsini birer birer yaptığımız bir disiplin değil mi..

    hakkıyla yapabilene büyük saygım var.

    belirsiz*** bir zaman sonra burası sirsasana yı da yapan dolce vita tarafından editlenecek diliyorum..

    edit: 3 ay daha geçti, tık yok.
    matlar, duvarlar, sandalyeler üzgün.

    4 ay sonrası edit: iki sandalye arası versiyondan, bloklarla sırta destek vererek baş-kol-dirsekler yerde şeklindeki versiyona geçtik. hatta bugün ilk handstandimi de yaptım sonrasında. tek kalan adım; o bacakları duvara doğru (hoca desteği olmadan) atabilmek.
    bi kere baş/el üstüne kalktıktan sonra dakikalarca öyle ters durabiliyorum rahatlıkla, o iş bende de.. oraya çıkmak kaldı bir tek. güç benimle olsun.
  • daha önce yogayla ilgisi olmayan bir kişinin yapabilmesi için 3 ayını feda etmesi gerektiği,tüm pozların kralı olarak bilinen baş üstü duruş(sirsa=baş asana=duruş) anlamındaki yoga pozu.anahtar noktaları denge ve vücut kontrolü.gerekenler ise uzun hamstringler,esnek omurga ve omuzlar ve sağlam üst vücut kuvveti.

    yogayla ilgili gram geçmişi olmayan,eğitimini almamış,sadece evde kendi kendine deneyerek yapabilmiş bir insan olarak bu poz için bir yoga geçmişinizin olmasına ya da çok güçlü bir vücuda sahip olmanıza gerek yok en önemli şey bol bol pratik yapmak.

    başlangıç aşamasında destek alınacak bir duvar olmadan bomboş alanda yapmaya çalışıp pat diye sırt üstü düşmek kaçınılmaz oluyor tabii ki.bacakları savurarak poza girmek yerine(çünkü vücudumuzu kontrol etmiş olmuyoruz bu durumda) aşama aşama bacakları karın kasları yardımıyla kaldırmak ve dengeyi koruyarak kıvrılmış pozisyondan düz pozisyona getirebilmek önemli olan.bunu yaparken de olabildiğince yavaş hareket etmeye,baş ve boyuna yükü vermeden yapmaya dikkat edilmeli.pozdan çıkarken de yine pat diye kendimizi bırakmak yerine aşama aşama yapılmalı.

    peki bu pozu neden yapmalıyız? çünkü kendisi kol,omuz ve core kaslarını güçlendirir.beyni sakinleştirdiği için stresin azalmasına yardımcı olur.salgı bezlerini etkileyerek kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonları aktive eder.
hesabın var mı? giriş yap