• başlığı 2018'de açılacak kadar nadir görülen bir fıtık türüdür. genellikle sırt denildiğinden herkesin aklına bel gelse de boyun ile bel arasında kalan bölgeye sırt denir. nadir görülmesinin sebebi sırt bölgesinde bulunan omurilik kanalının, boyun ve bel bölgesine göre nispeten daha dar olaması ve bölgenin diğer yerlere nazaran daha az hareketli olmasıdır.
    belirtileri çok basittir, hayatınız bir anda sırtınıza endeksli olmaya başlamışsa sırt fıtığısınız demektir.
    bazı doktorlara göre tedavisi zor, bazılarına göre ise tam bir tedavisi yoktur. ancak sırt fıtığı tedavisi gecikirse, hasta geri dönüşü olmayan bazı durumlarla karşılaşabilir.

    (bkz: fıtık olmak)
    (bkz: tükenmişlik sendromu dururken fıtık olmak)
  • bugün mr sonuç randevuma gittiğim de sırt fıtığı olduğumu öğrendim, zaten güler yüzlü doktorun beni çağırırken gülmemesinden bir şeylerin ters gittiğini anlamıştım.
    modum düştü, her şeyi siktireden ben, benim gözlerim doldu.
    edit: 4 tane olduğunu yazmayı unutmuşum.
  • nadir görülen bulgu densede çağın değişmesiyle doktorlar bile şaşırmıyor.

    dün öğrendiğim hadise ;
    öncelikle omurilik üstündeki ağrı için gitmiştim mr sonucunda sırt fıtığı çıktı.

    fizik tedavi - ilaç - spor üçlüsüyle tedaviye başladık. eğer olurda ağrılar dinmez sinirlere baskı olursa işimiz zor. çoğu cerrah istenmeyen sonuçlar yüzünden girmek istemiyor gibime geldi. her ne kadar hastane doktor bloglarında mikro bilmem nesiyle yapılıyor desede zor...

    bu süreçle bilgisi olan, bilgi alışverişi yapmak isteyen olursa mesaj kutumu yeşillendirebilir.

    edit ;
    süreç hakkında bilgilendirmek istedim, öncelikle google size felç, ameliyat vs desede korkmayın ! tamamen kendinizde bitiyor mevzu.

    aradan 6 ay geçti ;

    mega büyüklükte 1 adet
    orta büyüklükte 1 adet olmak üzere 2 adet sağlam fıtığım vardı 10 günlük fizik tedavi + düzenli egzersiz ile omurgayı birazda olsa düzelttik. sonrasında egzersizleri bıraktım (kesinlikle bırakmamanız gerekiyor ) ve asla ağır kaldırmıyorum, kilo almayıp kilo vermiyorum, bu şekilde bir ağrı vs yok, günlük yaşamıma hiç bir olumsuzluğu olmaması mutlu edici.

    bloglarda kelimesi 1 tl ye yazılan yazıları okuyup boşu boşuna moralinizi bozmayın.
  • tüm omur mr'ımda çıkan boyun ve bel fıtıklarıma eşlik eden fıtıktır.

    gören sanacak ki inşaatlarda kilo kilo çimento taşıyorum ama yok... 43 yaşında gayet de salon çizgisinde bir kadınım.

    yüksekten düşme, trafik kazası vs tarzı bir geçmişim de yok. dr'lar şaşkın, ben şaşkın. 3 senedir yaşayıp gidiyorum fıtıkçıklarımla. yaşamak denirse. ağrısız hayat nasıldı unuttum.

    not :fizik tedavi de gördüm 22 seans. bi işe yaramadı bende. cerraha göre ameliyatlık da değiller. ağrı eşiğim de düşük değildir. gene de bu ağrılar beni canımdan bezdirdi. lyrica ve geralgine k bağımlısı olmak ile alkolik olmak arasında seçim yapma zorunluluğu hissediyorum. bakalım hangi yolu seçeceğim..
  • yaklaşık 4 ay önce hissetmeye başladım daha önce yaptığım sporla alakalı muhtemelen. mr çektirdik, ufak bi fıtık ve fıtıkçıklar varmış. ama öyle bi hale geldi ki sırtımdan başka bi şey düşünemiyorum, başka bi şeye odaklanamıyorum da. patates olduk yemin ediyorum. bazen çok şiddetleniyor, bazen azalıyor.

    arada fizik tedavi aldım, spor da yapıyorum ama işin cerrahiye gitmesinden korkuyorum. öyle rahat bi ameliyat değilmiş, riskli biraz. bakalım artık. yaşayan bilir...

    edit: bi fizik tedavi merkezine geldim, oyle duz ne yapilabilir diye. doktor mri inceledi "evet cerrahilik bi sey yokmus. 15 seans fizik tedavi ve aylardir gecmeyen ağrılarını 5 dakikada gecirmemi ister misin?" diye sordu, dedim valla mumkunse. kayropraktik uygulamadan bahsetti ve yapti, 3 gun oldu, tamamen gecti demiyorum ama hissetmiyorum hemen hemen. rahatsiz oldugum durum yok su an yani. hahahaha anasini sikim cok acayip. 8 ay ikiniyodum, adam 2 kirtlatti naptiysa artik. bana bu iyilesme kalici dedi, "3-4 seans gel agrin kalmaz eski sporuna geri donebilirsin de" dedi. ya o kadar kolpa geldi ki basta. neyse bakalim, tekrar geldim, bikac seans alicam. seanslardan sonra tekrar editlicem. gecmis olsun cumleten.

    uzun süre sonra gelen bir başka edit:

    yav başlıktaki entrynin iki katı dm gelmiş, ben de en başta başlıkta az entry görünce demiştim pek kişide bu problem yok heralde ama öyle değilmiş anlaşılan... editlicem deyip editlememişim bu arada onu da yeni fark ettim xd

    önce şu anki durumumdan bahsedeyim. 1,5 sene önceye göre çok daha iyi diyebilirim. bu sıkıntı ilk ortaya çıktığında gerçekten yaşamak ızdırap gibiydi. ölsem ne olacak kurtulurum diyodum. hala rahatsızlık veriyor ama uzun süre oturmadıkça, zorlamadıkça illallah ettirmiyor. bu problem başladığında 90 kg civarıydım, şu an 120 kg civarıyım ve hepsi yağ. boş kalori. ona rağmen sırtım daha kötü değil. doktorlar özellikle fazla kilo varsa verilmesini tavsiye ediyorlar ki gerçekten omurgaya binen yük daha hafif olduğunda muhtemelen çok daha raha rahat hissedersiniz. ama sırt fıtığının doğal seyrinde hiçbi şey yapılmasa bile fıtık gerileyebiliyormuş. bunla ilgili makale

    düz okusanız bile anlayacağınız bi yazı ben de tıp doktoru değilim zaten. torakal disk hernileriyle alakalı ilgili bikaç yazı vardı elimde ama önceki pcde kaldı.

    özetle olay şu, bunun cerrahisi gerçekten komplike, boyun ya da bel fıtığı kadar rahat bi ameliyat değil. ameliyattan sonra bazı hastalar ağrılarından kurtulmadıklarını ya da orda oluşan farklı sıkıntılardan dolayı, iltihat/yapışma gibi, tekrar ağrı hissettiklerini söylemişler. ancak başarılı bi ameliyat sonucu tekrar etme ihtimali yüzde 1'in altında.

    doktorların özellikle tavsiye ettikleri şey, koruyucu tedavi. ve düzenli olarak egzersiz. özellikle vurguluyorum, düzenli egzersiz. ben hiç doktorların verdiği ve bana "günde 2 kez yapacaksın" dediği egzersizleri düzenli yapmadım. ara ara haftada 3-4 kez yapmışımdır ya da yapmamışımdır. ama spor salonunda sırt çalıştığımda egzersizin hemen arkasından ağrı hissetsem de gerçekten oradaki kasları kuvvetlendirmenin çok faydasını gördüm. 30 kg aldım ama sırt da çalıştım... zaten benimkinin ortaya çıkış sebebi menisküs ameliyatından uzun süre hareketsiz kalıp yatmamdı. 1 ay değnekle yürüdüm, o sırada da full yattım haliyle. hareketsizlik yani. ondan önce de sırtımda bi şey olduğunu fark ediyodum ama ağrı veriyordu diyemem.

    ayrıca tavsiye edeceğim kesinlikle kayropraktik tedavi. bu ilk editimde fizik tedaviyle beraber almıştım, gerçekten hareketleri yapmadım ama beni tek başına sıfır sızıyla 1 ay götürdü. tabii fıtığın iyice gerilemesi için sizin de çaba göstermeniz gerekiyor. yoksa fıtık zaten orada, şimdi rahatsan 3 gün sonra yine başlayacak. uzun bi periyotta(mesela 6 ay) kendinizi tedavi etmeniz gerekiyor. hiçbir zaman tam iyileşmiyor ama fıtığı hissetmeyecek hale gelene kadar küçültebiliyorsunuz. makaleler böyle diyor. zaten her insanda fıtık var ama kimi hissediyor kimi hissetmiyor.

    kayropraktik tedaviyi bunu yapan her yerden alabilirsiniz, merdiven altı olmamasına dikkat edin. ben aldığım yerleri yazıcam. biraz pahalı bi şey ama değer kesinlikle. ilk editte gittiğim yer romatem fulya'ydı. levent tekin'den aldım. arkasından fizik tedavi aldım. ali bey vardı fizyoterapist, kayro dışındaki işlemleri de o yaptı. tavsiye ederim. sonra aradan uzun bi süre geçti, çok hoşuma gittiği için ve kendi kendime tedaviyi savsakladığım için mehmet toprak'tan aldım, onu da instadan görmüştüm.

    şu an hala evde yapmam gereken egzersizleri yapmıyorum ama salona başladım uzun bi arada sonra sırt çalışıyorum. sırt çalışın, egzersiz yapın, kasları güçlendirin. daha mutlu bi hayatınız olsun hepinizin inşallah... biraz laf salatası yaptım birbirine girdi ama napim. dönüp baştan kronolojik sırayla derleyip toplayıp yazamam :ppp dm'den yazanlara toplu cevap oldu ama tekrar merak ettiğiniz bi şey varsa yazabilirsiniz özelden, hesaba çok girmediğim için geç cevap verebilirim. sağlıklı günler. ama gerçekten sağlıklı günler...
  • uzun süredir muzdarip olduğum. doktor dikkat yapacak başka bişey yok dedi. bendekinin en büyük düşmanı soğuk. uyurken sırtımı sıkı sıkı örtmezsem sabah kalktığımda büyük ağrı ve kollarda uyuşukluk yapıyor. başka da bi sıkıntısını görmedim.
  • beni yine yatağa düşüren hastalığım. doğru pozisyonu bulup öylece yatıyorum kıpırdamadan. bir süre pilates yapıp sırt kaslarımı güçlendirmiştim minnoş minnoş yaşayıp gidiyordum. 3 yıldır pilates yapmıyorum bugün yine azdı. nefesimi kesiyor ağrısı. kalp krizi geçiriyorum sanıyorum. ne güzel unutmuştum bu ağrıları. (bkz: geldi yine tipini siktiğim)
  • bugün itibarı ile varlığından haberdar olduğum fıtık türü. doktor, biraderim milyonda bir görürüz bunu, yaşın da çok genç, üzücü... diyerek sağolsun bir miktar rahatlattı içimi. takip edecekmişiz. edelim. boynumdaki de büyümüş, büyüsün. operasyon gerekebilirmiş. gereksin. daha önce de benzer sözleri duyduktan sonra başka bir doktor, siktir et, sporunu yap, bir şeyin yok demesi ile yaklaşık 2 senedir sıkıntı yaşamıyordum. yine doktor doktor gezdirme zamanımız geldi demek ki bedenimizi.

    haftaya netleşir.

    bu sıkıntıdan muzdarip olan arkadaşlara bir kaç soru sormak istiyorum. (ağırlık antrenmanları yapmaya devam etmenin akıbeti gibi) yesillendirirseniz, sevinirim.

    edit 1.0 : ben kendisinin farkına spor salonunda alakasız bir hareket yaparken vardım. muhtemelen kendimi çok sıktım. (öncesinde bench pressten kalma bir ağrım vardı o noktada, sonra biceps curl çalışırken sırtımdan ses geldi olaylar gelişti) 3 - 4 günün sonrasında ağrılarım epey azaldı. fakat tedbiri bu sefer elden bırakmak istemiyorum mümkün oldukça. çünkü ameliyat etmesi zor ve felç kalan bir insan hikayesini dinledikten sonra kayıtsız kalmak pek akıllıca olmayacaktır. sırt kaslarımı olabildiğince esnetmeye çalışıyor ve bir dönem için de sırt antremanı yapmıyorum. (kasları iyice esnetip omuru rahatlatmakmış amaç ilk etapta) aynı zamanda yüzmeye başladım. haftada iki gün de yüzeceğim. ekstra bir edit gelmediği sürece sorun yok demektir, 6 ay sonra da yeni bir mr ile durumu güncellemeyi hedefliyorum.

    edit 2.0: bu aralar yine anamı ağlatmakta olan fıtık türü. omurgamızın anası ağlamış. bir gün intihar edersem, %90 sebebi bunun ağrılarıdır.
  • bugün fizik tedavi doktorunun bana koyduğu tanı, işin ilginç tarafı sırt fıtığın var dedi ve bir jel bir mide koruyucu ve egzersiz kağıdı verdi ardından odadan çıktı ne bir fıtık derecesini söylemek ne bir cerrahi müdahale gerekip gerekmediğini söylemek hiçbirşey belirtmek yok heralde hastalığın tedavisinin zor olduğunu bilince beni başından savmak istedi.
  • bu hastalığa karşı savaş açmaya karar verdim çünkü genç yaşımda gerçekten psikolojimi bozdu,bu ağrılar insanı hayattan soğutan türden yaptığım her aşamayı editleyeceğim,tavsiyelerinize de açığım

    edit: yarın ilk olarak genel cerraha gidiyorum sebebi ise ağrıların mideme vurması

    edit 2:doktorun acil işi çıkmış randevu iptal bunun yerine özel bir hastanede fizik tedavi bölümüne gittim gerekli incelemeleri yaptı ve benden 2mr 2'de röntgen istedi yarın bu işlemleri gerçekleştireceğim şuan ki şüphe kist yada skolyoz olabileceği yönünde

    edit 3: çıkan mr sonuçlarına göre sırt fıtığım yok, romatizma eşiğim de normal düzeyde doktor skolyozun bu tarz ağrıları yapabileceğini söyledi
hesabın var mı? giriş yap