• [şişarka] bulgarca kozalak. ukteci alaçatı'da diye belirtmiş gerçi. kozalak her yerde olur sevgili kardeşim. alaçatı kozalağı da bizim kozalağımız nihayetinde.
  • çeşme alaçatı'da çarşı içinde bulunan bir restauranttır. oldukça hoş bir bahçesi vardır. tepeleme dolu olduğu için oturup birşeyler yiyemedim. fakat tepeleme dolu olmasından yemeklerinin güzel olduğu genellemesine varılabilir.
  • rezervasyonsuz yer bulmanın zor göründüğü mekan, hoş mekan.
  • garsonundan aldığımız bilgi itibarıyla sahipleri arnavut bir aile olan ve türkçe karakterlerle şişarka olarak yazılan güzel restorandır. yine aynı kaynağa göre şişarka arnavut dilinde közlenmiş kırmızı bibere veya ondan yapılan bir yemeğe verilen isimmiş efenim.
    çeşme alaçatı'da uygun fiyatlı ve güzel yemek yapan mekanlardan biridir. uygun fiyatlı olduğu yönündeki görüşümü klasik bir gösterge olan bir şişe bira fiyatından yola çıkarak oluşturmuş bulunuyorum. dikkat ettiğim her yerde bir şişe bira 10 tl'ye (yuh) satılmaktayken şişarka'da bir şişe bira 7 tl'ye satılmaktadır. dolayısıyla alaçatı standartlarında bir nevi 3 al 2 öde gibi bir kampanya yürüttükleri söylenebilir :). ayrıca çok zengin bir menüsü bulunmaktadır. kulağa biraz tuhaf gelse de kuşbaşı-kaşar-enginarlı (evet hepsi birden) pideleri süperdir, denenmelidir.
    ha bi de bahçesindeki incir ağacının üzerinde "incir ağacı adamı bilge eder" diye bir yazı bulunmaktadır.
  • şansa yer bulduğum bir akşam, yer var mı diye giren çıkandan başım döndü yemek yiyemedim. bir allahın kulu da yer yok diye geri dönmedi arkadaş. hepsi telefon numarasını bırakıp, geri gelmek kaydıyla ayrıldı mekandan. adım başı kaliteli alternatif restoranlara rastlayacağınız alaçatı'da bunu başarmak büyük iş. zeytinyağlıları, kiremitte pişen yemekleri ve kuyudan çıkan şarapları denemeye değer.
  • bahçedeki kuyusuyla, incir ağacıyla, ağacın dallarına asılmış ışıklarıyla alaçatı'daki kasıntı mekanların yanında gayet sıcak ve sevimli görünen mekan. zeytinyağlı yaprak sarması da pek güzeldir.
  • çeşme tatilim sırasında kurtarıcı gözüyle baktığım mekan. bir kere diğer mekanlara nazaran çok daha uygun fiyatlarının yanı sıra misafirperverlikleri ile de göz dolduruyorlar.

    ünlü testi şaraplarını denemek için oturduğumuz mekanda ikramları ile hoş bir jestte bulundular ve ertesi günde kendmizi bu mekanda buluverdik.

    mekan özenle dizayn edilmiş ve genellikle yunanca şarkılar çalınmaktadır ve menüsü şarap ve pizza, et yemeklerini içermektedir. aynı zamanda az ileride çaprazda rakı balık konseptli başka bir şişarka da bulunmaktadır

    not: 12 haziran tarihinde azra akın da bu mekanda görülmüştür.
  • görgüsüzlüğün isim hali. eşimle birlikte hafta sonu güzel bir yerlere gidip kafayı dağıtalım dedik. önce mezeleri seçtik, donmuş mantarı ısıtıp getirdiler. geri kalan mezeler bayattı zaten. birer tane balık söyledik tam 50 dk da 2 balık gelmez mi? diyalog şöyle gelişti efendim;

    ben: afedersiniz! balıklar henüz gelmedi ama ne zaman gelir?
    sahibi: (yüksek sesle)tost mu yapıyoruz abicim 2 sefer çevirip önüne mi getireyim hemen.
    ben: beyfendi önce bir sakin olun. tam 50 dakika önce söylediğim balığı 2 defa çevirseydin o balık olurdu zaten.
    sahibi: (yüksek sese devam) sen neden acele ediyorsun arkadaşım, istersen iptal edelim siparişi.
    ben: siparişi iptal et. ver bakalım bizim hesabı.
    sahibi:...
    hesap gelir.
    ben: fişi verir misin?

    bir zaman sonra arkadaşlarla sohbet ederken muhabbet alaçatı'ya gelir. arkadaşım da gitmiş aynı mekana ve başından hesabı öderken şöyle bir muhabbet geçmiş.

    arkadaş: menüde yazan fiyatlarla getirdiğiniz hesaptaki fiyatlar arasında fark var.
    sahibi: beyfendi o kış sezonunda geçerli fiyatlar. yaz sezonunda menü harici oluyor.
    arkadaş: peki bunu neden müşterilerinize söylemiyorsunuz.
    sahibi: her bir müşteriye tek tek söyleyemeyiz.

    anlayacağınız görgüsüz veya sonradan görme birinin işlettiği çok da önemli olmayan bir mekan. açıkçası tavsiye etmem. ne yemekleri lezzetli ne de mekanı farklı kılan bir özelliği yok. alaçatı çarşı girşinde brandali mekan var. gençler işletip çalışıyor. herşey taptaze, çalışanlarda samimi kasıntılık yok. salaş bir mekan, fiyatları da makul, geçirmece yok.
  • közlenmiş kırmızı biber ile yapılan meze ye balkan göçmenleri tarafından verilen isim. biberin zarı soyulup sarımsak ile birlikte sirkeye yatıralarak yapılır. tikfinik ile yenmesi ayrı bir keyiftir.
  • şu hayatta yemeye doyamayacağım tek şeydir.
    tanım ekleyelim : pide biber denilen büyük kırmızı biberlerin közlenip kabukları soyularak sarımsaklı sirkeli suya yatırılıp yapılan hoş yiyecek.
hesabın var mı? giriş yap