• situs solitus'un ayna tersidir.* sol akciğer üç loblu, sağ akciğer iki lobludur, kalp sağ taraftadır. mide sağda, karaciğer soldadır, vs. gerçi bu söylediğim dextrocardia'lı situs inversus, bunun bir de daha ender rastlanan versiyonu olanl evocardia'lı situs inversus var. bunda mide, karaciğer, dalak, safra kesesi, hemen hemen bütün bir nevi `kiral` olan organlar tersken kalp normal yerinde, soldadır.
  • bir ekşi sözlük yazarı. eski çıktığım olabilir.
  • (bkz: randy foye)
  • 20 binde bir kişide rastlanabilen sıradışı bir durum. birçok kişi bunun farkında olmadan yaşıyor. hastalık değil, genetik farklılık olarak görülüyor.
  • 1835 yılının ekim ayında londra'nın merkezindeki middlesex hastanesinde jhon reid isimli erkek bir hasta kırk sekiz yaşındayken vefat eder. reid, teşhisi konmuş herhangi bir hastalığa sahip değildir.
    kadavrayı otopsi eden genç ve dinamik doktor sir thomas watson, reid'in tüm organlarının farklı yerlerde olduğunu keşfeder. bu sonuç herkes için şaşırtıcı gelir. watson bu durumu heterotaxy olarak tanımlar. ama bu vakanın moden bilimsel literatürdeki yaygın karşılığı her bir organın ters yerde bulunması anlamına gelen situs inversustur.
  • bana wingardium leviosayı çağrıştıran, büyü sözlerine benzeyen bir hastalık ismi.

    ismi "iç organların yer değiştirmiş olması" anlamına gelen "situs inversus viscerum" dan gelmektedir.
    genelde x'e bağlı otozomal resesif geçiş gösterir. kişi herhangi bir sebeple tedavi görmediği sürece bu hastalığın farkına varmayabilir. organlara tedavi uygulanmasına gerek yoktur, zaten orrganların yerleri değiştirilemez; sadece bazı anormallikler düzeltilebilir. hastalık kaynağı tam olarak bilinememektedir.

    hastalığı tanımlayan matthew baillie olsa da, bu tanımlamadan yıllar önce dextrocardia(kalbin sağ tarafta olması) leonardo da vinci tarafından çizilmiştir. insan gerçekten hayret ediyor.
  • sahibi olduğum hastalık. 'olm ajan olsana' ve 'ay dokunabilir miyin nası bi şey ki o' replikleri dışında bir getirisi götürüsü yok. sevdiğiniz kişiye sarıldığınızda kalplerinizin üst üste gelmesini saymazsak tabi.
  • sevdiğiniz biriyle sarıldığınızda kalplerinizin üst üste gelmesi karşınızdakini etkileyebilir.
  • sağda olması gerekli organların tümü solda,soldakilerin tamamı sağda bulunma hali. gördüğüm kadarıyla bu duruma hastalık denmiş.farklılık denmesi daha uygun.çünkü sağlık yönünden herşey normal.nerden mi biliyorum? çocuğumdan...

    kalbi sağda olanları çok defa duymuştum velakin böylesi tümüyle farklılığı ilk defa , üstelik kendi çocuğumda duymak itiraf etmeliyim korkutmuştu.onlarca kontroller ardından herşeyi normal çıkması tüm bu korkularımı unutturdu.hatta genetik olabileceği ısrarla vurgulanması üzerine birkaç yıl ardından kalbi kesin solda olan eşim beni iteleyerek zoraki hastaneye bile götürdü. neyse ki iç organlarım yerli yerindeymiş.kalbim dışında.*

    şaka gibi ama değil.ilk öğrendiğim günlerde dingil şaftı bozulmuş ısuzu kamyonet gibi sağa meyilli yürüyordum.hatta kendimi hasta sanarak kalbim sağda diye merdivenlerden yavaş bile çıktım.çok şükür alıştım ve hastalık filan da yok.ayrıca evde hasta biri varsa o da kesinlikle eşim. zavallının kalbi solda olduğu için piskolojisi bozuldu.

    herşeyin başı solu,sağı sağlık.
  • ic organlarinin bazilarinin ters tarafta olmasi. olduuukca nadir rastlanan bir olay.

    daha da nadir rastlanani ise situs inversus totalis, evet totalis. tum ic organlarin ters tarafta olmasi.
hesabın var mı? giriş yap