• asıl mesleği askerlik (subay) olan lev tolstoy'un romanı. kitabı okurken bir anda kendinizi savaşın ortasında hissedebilir, savaşan insanların ruhu ile empati kurabilirsiniz. başka dikkat çekici bir nokta ise savaşın kaybedenlerinin; hayatı son bulanlar, savaşın etkisinden nasibini alan halk olduğu; bunun yanında savaşı yönetenlerinin keyfinin yerinde olduğu, kazanılsa da kaybedilse de alınacak makamın peşinde koştukları, bu makamları elde etmek için yapmayacakları şeyin olmadığını anlatır.
  • her caddesinin bir ucundan diğer ucunu olağan durumlarda görebilirsiniz. şehir planlaması örnek alınacak derecede düzenlidir, insanın tüm sokaklarından geçesi gelir.
  • ayni zamanda, bir lev tolstoy'un romani. 1853-56 yillari arasinda gerceklesen kirim savasi, romanin dekorunu olusturur. savasin vahseti, insanlarin acimasizligi ve savasan insanlarin ruh halleri romanda basariyla yansitilmistir. tasvirlerdeki gercekcilik, okuru savaasin karanlik yuzuyle tanistirmasi ve adeta cephelerde gezdirmesi, tolstoy'un daha sonra yazacagi 'savas ve baris'ta da gorulecektir.
  • gerçek adı akyar olan, kırım tatarları'nın kenti.
  • kırım'daki rus milliyetçiliğinin merkezi olan kent. tavriya herson kalıntıları kentin tarihinde greklerin söz sahibi olduğunu söyler. sonrasındaki ismi kırım tatarlarının kenti tesmiyesi olan akyar (aqyar). rus işgali sonrasında osmanlı veya tatar namına çok bir şey bırakmadı ruslar. kentin ara sokaklarının birinde 1912 senesinde kırım müslümanlarının inşa ettiği bir camii var sadece. kentteki diaroma müzesi kentin tarihinin hangi olaylarla ilişkilendirildiğini anlatır size. ilki kırım harbinde müttefiklere karşı verilen savunma, kaybetmelerine rağmen ruslar buradan zafer çıkartıyorlar. ikincisi de ikinci dünya savaşındaki sivastopol savunması. bir başka görülecek yer kentte rus deniz filosuna bağlı deniz savaşları müzesi. çoğunluk envanter osmanlı ile yapılan savaşlara ait. yarım saat ötedeki balaklava'da koyu görebilir, denizaltıların dehlizine girebilirsiniz.

    şimdi bu kadar rus etkisi olunca milliyetçiliğin de merkezi oluyor, kentin yüzde sekseninden fazlası rus ve kırım'daki rus milislerinin eğitim yeri. en son olaylardaki bütün askerler ya rus filosunun askerleri ya da filonun eğittiği milisler ki bir kısmı kiev'deki gösterilerde göstericilere karşı duran berkut'un en anti-ukrain kesimi.

    ukrayna'da iki kentin özel statüsü var, biri kiev diğeri de sivastopol. kırım'ın diğer kentlerindeki ruslar, kırım tatar, kırımçak, karay, ermeni vs. gibi diğer unsurlarla sivastopol'deki ruslardan daha kolay birarada bulunma eğiliminde iken sivastopol askeri havanın da verdiği his sebebiyle oldukça sert bir görünümdedir. sivastopol askeri bando festivali yaparlar her sene.
  • yavuz ve midilli adli alman asilli ama osmanli iki geminin gidip te ruslara "birinci dunya savasina biz de girdik ama ikinciye girer miyiz bilmem" demek için bombaladiklari zamanin sayfiye kasabasi..yavuz ve midilli bir guzel bombalamis sehri hallac pamugu gibi atmistir.bu sirada ruslar "bize savas ilan eden ingiltereye ve fransaya da savas ilan etmis sayilir" demis tez ingilizlere haber ucurmustur..ingilizlerde anzak,hindu artik allah ne verdiyse sen misin rusyanin sivastopol unu bombalayan diyerek canakkaleye girismislerdir.

    sonralari sivastopol,sonralari derken komunist rejim den bahsediyorum,komunist partinin sayfiye yerine donmus, butun sene boyunca cok iyi iş yapan memurlar odul olarak 2-3 hafta dinlenmeye gonderilir olmus..hatta giden eden olursa gorecektir ki cok sahane izmir deki efes oteli benzeri bir otelleri vardir.."cirpinirdi karadeniz" i soyleye soyleye denizlere giren komunist partililer 89 yilindan sonra pek gitmez olmuslar ukraynadaki pek cok tesisle beraber sayfiye tesislerini de issiz birakmislardir.simdi sivastopol hep "nukleer savas sonrasi dunya" filmleri setleri gibidir..
  • sivastopol, kırım savaşı boyunca 1854 eylülünden 1855 eylülüne kadar kuşatıldı. 50.000 askerle buraya yürümek isteyen müttefikler (osmanlı, fransa, ingiltere) yevpatoria'ya eylül 1854'te çıkarma yaptılar. ruslara karşı bir yılda 56 km ilerleyebildiler. savaş sırasıyla alma, balaklava, inkerman, tchernaya, redan ve nihayet sivastopol'a ulaştı. kuşatma boyunca müttefik donanması 17 ekim 1854'te başlayan altı bombamdırman hareketi düzenledi.

    sivastopol en eski sığınak şehirlerinden biridir. bir zamanlar akdeniz'i tehdit eden tsar'ın karadeniz donanması burada idi. rus ordusu, müttefiklerin kuşatma tehlikesine karşı geri çekildi. bu kuşatma kırım savaşının en zorlu ve en son safhası idi.

    viktorya dönemi boyunca bu savaşlar hafızalara kazındı. tolstoy'un sivastopol romanı ve defence of sevastopol filmi bu savaşı anlatmaktadır. balaklava savaşı alfred lord tennyson'un the charge of the light brigade şiirine, robert gibb'sin the thin red line tablosuna konu olmuştur.

    devamı burda
  • “bu işin özü esası, soylu efendim, fazla düşünmemektir: düşünmezsen bir şeyin yoktur. insanın başına her ne gelirse fazla düşünmekten gelir.”

    l.n. tolstoy
  • ukrayna'da kırım yarımadasında karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. coğrafi konumu sayesinde stratejik bir liman olmuştur. sovyet deniz kuvvetleri'nin karadeniz filosunun deniz üssü konumunda da kullanılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap