*

  • (bkz: sizo)
  • yakın arkadaşı olmayan, cinselliğe ilgisiz kalan, sosyal ilişki gerektirecek her tür ortamdan uzak kalmayı tercih eden ve bunun sebebinin küçüklüğünde ebeveynler tarafından istenmemiş olmakla büyük ölçüde ilgisi olan kişilik bozukluğuna sahip kişi.
  • başkalarının övgü ya da eleştirilerine karşı duyarsız, yüz ifadesi donuk, mimik ve
    el-kol hareketleri ender gözlenen kişidir. dıştan verdiği izlenimle iç dünyası oldukça farklıdır, ve bu farklılığın yarattığı kutuplaşma, birbiriyle son derece çelişkili duygular, istekler ve dürtüler arasında bocalamasına neden olur. şizoid kişi insanlarla yakınlık kurabilmek için gizli bir istek yaşar, ancak korkuları nedeniyle etrafına duvar örer ve bu duvarın arkasına saklanır. bunun nedeni ise sürekli olarak yaşadığı terkedilme ve dağılma korkusudur.
  • sizoidi bilmeyen ki$ilerce yorumu onlar di$aridan cooldur, bazilarina gore sosyal fobik olarak bir durumlari vardir.

    sanirim ben buna sahibim, cocuklugumdaki en buyuk takintim ailemdi ve ruyalarimda dahi annemin mezarinda aglarken buluyordum kendimi, $imdi ise "tepkisiz ki$i" olarak yorumlanan, kendi "ic dunya"sina sahip ve ya$adigim cogu kavrami bu kalipta yorumlayan biriyim. korkularim yok, cekincelerim ve mukemmeliyetcilikten dogan bir bir kavramin iyi olmama riskini almama ali$kanligim var. hayallerimin kirilmasi ic dunyamin da coku$udur cunku..

    bir karakter bozuklugundan cok a$iri melankolik ve farkli konularda takintili, hayal dunyasi olan biri olarak yorumlarim ayrica kendimi bu psikolojik hede'ye sahip biri olarak.
  • (bkz: sizofreni)
  • (bkz: schizogeny)
  • literatüre klavye arkasi sovalyesi diye geçmiş loser.
  • klavye arkasi sovalyelerinin durumu tamamiyle hayallerindeki kisinin daha cesur, daha atilgan, daha ayar verme potansiyeline sahip olmasindan kaynaklandigindan ve bu kisi olamamalarindan kaynaklanan dengesizlik olarak ozetlenebilecegi gibi sizoidle pek baglastirilamaz, evet sizoidler de yasadigi duvarlarin arkasinda baska ve digerlerinden biri olarak gorurler kendilerini ama hayallerindeki kisinin amaclari klavye arkasindan kilic savurmak olmayabilir.

    bunun yanisira,
    karakter tipi olarak degil de bir donem olarak yabancilasmakla karistirilmamalidir, belki tetikleyenler aynidir, uzerine dusunulmelidir..

    yine karistirilmamasi gereken manik depresiflik durumu vardir ki tepkisizlikle - simariklik ve yalniz kalmakla - ilgi odagi olma arasinda mood swing yapmaz sizoidler, belki de yaparlar?
  • şizoid karakterler için çevresiyle ve sosyal ortamıyla yabancılaşan insanlar kanısı varsa da belirgin özelliklerinden biri de gel- gitli olabilmeleridir. farklı sosyal ortamlarda farklı bir insan profili çizip eğlenceli ve sosyal bi insan olabilirken bi başka ortamda buz gibi ve ciddi olabilirler, ama bunu planlayıp kasten yapmayışları ayırt edicidir. bi çeşit korunma içgüdüsü gibi kendilerini bir anda çektikleri olur ama aynı şekilde karşısındakinin de uzaklaşmasına duyarlıdırlar. bunun için üzülebilir ama durdurmazlar çoğunlukla. zaten bu tanımlamaların hepsinin ardından çoğunlukla getirsek yeridir, çünkü bilindiği gibi kesin çerçevelerle çizilmiş sınırlar ve kategorizasyonun karakter analizinde geçerli olmadığı durumlar mutlaka olacaktır...
hesabın var mı? giriş yap