• giriş seviyesinde yenileme hızı 60 hz. civarında bir smart tv alacaksanız eğer, bakmanız gereken ilk maddelerden biri kesinlikle response time (hareketli sahnelerdeki tepki süresi) olmalı.

    şimdi ben şubat 2022'de 11.000 tl'ye annem-babam için samsung 55au8000 model tv'yi aldım. televizyon giriş seviyesi için gayet güzel hoş ama bir nokta özellikle dikkatimi çekti. aksiyon filmlerinde veya ani hareketin olduğu sahnelerde, hareketin görüntüsü bulanıklaşıyor (blurry). canlı futbol maçı açıyorum, top akıcı bir şekilde akmıyor. basketbolda gene idare eder. işin ilginci arkadaşımın 2 yıl önce aldığı samsung giriş seviyesi ru7100 'ün tepki süresi bizimkinden çok daha iyi. ondayken bol bol futbol maçı izlediğim için net hatırlıyorum çünkü. hatta tv incelemelerini başarılı bulduğum rtings sitesinde arkadaşın samsung tv'si hakkında genel izlenim bölümünde, "oldukça iyi tepki süresi" gibi bir ibare yer alıyor. böyle iş mi olur samsung, model upgrade oluyor ama belki de en önemli özelliklerden birini geriye götürüyorsunuz.

    bakın ratings.com'da benim aldığım tv için aynen şu cümleyi kullanmışlar:
    "slow response time that makes motion look blurry."
    "hareketin bulanık görünmesine sebep olan yavaş tepki süresi."

    -----

    ara edit (çok önemli): yazar arkadaşımız biilal12 de aynı dertten muzdaripmiş zamanında ama çözümü aktardı bana: "ayarlar, görüntü, uzman ayarları, görüntü netliği ayarları kısmına gelin ve onu kapalı yapın."

    denedim ve işe yaradı! youtube'tan aksiyon filmi trailer'ları açtım bir kaç tane. ani/hareketli sahnelerdeki o bulanıklaşma (motion blur olayı) gerçekten gitti. futbol topunda çok az bir flu'luk devam ediyor ama olsun epey bir farketti. demek ki tv'nin destek olarak verdiği o yazılımı/ayarı off yapmak gerekiyormuş. değerli katkısı için biilal12'ye sonsuz teşekkürler.

    -----

    eksi olarak bir de dikkat edin şöyle bir ibare yer alıyor. şimdi önemli gördüğüm 2. bir maddeye geçiyoruz.
    "lacks a local dimming feature."
    "bölgesel karartma özelliğinden yoksundur"

    şimdi nedir bu local dimming (bölgesel karartma)? şu entriden birebir alıntılıyorum:

    "tv'de local dimming özelliği olmasına dikkat edin mesela bu fonksiyon giriş seviyesi üstü tv'lerde var nedir bu? yerel aydınlatma. bu özelliğin olduğu tv'lerde 50 farklı aydınlatma noktası oluyor bu o anda ekranda çıkan renklere göre kendini revize ediyor. beşiktaş sahaya çıktı arkada saha tam yeşil, forma tam siyah gözükmeli bu özellik olmazsa forma parlama yapabilir. fenerbahçe çıktı formada sarı ile lacivert ayrı ayrı o renklere göre ışık verecek ama arkada soyunma odasının siyah duvarı tam siyah gözükecek. bu özellik giriş seviyesi üstü tv'lerde 50 nokta üst segmentlerde yüzlerce oluyor. dolayısıyla size çok daha kaliteli bir görüntü çıkıyor. mesela karanlık bir sahnede altyazı evin içine nur inmiş gibi ışık doldurmaz bu özellik sayesinde."

    dolayısıyla ileride kendime bir smart tv aldığımda yukarıdaki bu 2 madde aklımda olacak. muhtemelen, oled tv'ler piksel/ekran yanması riski barındırdığı ve çok pahalı olduğu için kaliteli bir qled tv alırım gibi görünüyor. 120 hz, local dimming özellikli, va panelli bir samsung yakın duruyor şimdilik.

    edit: sözlük yazarı nevhil sağolsun, bir kaç öneride bulundu.
    ilk önerisi samsung qn90a. diğer önerisi, qled ile oled'in birleştirilmiş hali: samsung s95b oled

    "sony a90j var. onlar da güzel. fiyatları daha yüksek ama. samsung türkiye pazarı'na sağlam yatırım yapıyor, fazla ürün getirtiyor, ondan fiyatları biraz daha uygun. sony o kadar fazla ürün getirmiyor türkiye'ye, dolayısıyla ürün az fiyat fazla. ama ikisi de 2021'in amiral televizyonları. aralarında ahım şahım bir fark yok. ben de rtings.com'dan inceleyip almıştım samsung qn90a'yı. rtings inceleme konusunda baya başarılı" der kendisi. katkıları için yazar arkadaşımıza teşekkürler.

    sözlük yazarı gezgin samuray'dan ise aşağıdaki gibi bir mesaj geldi. değerli bilgiler için kendisine teşekkür ederim.
    "eğer en kaliteli görüntüyü arıyorsanız, dediğiniz bütün özelliklere ve fazlasına sahip hem de 120hz videoyu destekleyen lg oled c2 serisini öneririm. önceki yıllarda çıkan c1, cx ve c9 arasında da fark yok denecek kadar az olduğundan onlar da tercih edilebilir. ben de çok araştırmıştım zamanında rtings sitesini sürekli okuyarak, şu an çıktığından beri c9 serisi tv'yi kullanıyorum bu sayede."

    "doğrudur, oled ekranlarda burn-in riski vardır ancak normal kullanımda modern tv'lerde burn-in riski yok denecek kadar azdır. tv sürekli her kapama sonrası piksel temizleme yapar ve ayrıyetten burn-in önleyici ekstra ayarları da mevcuttur. rtings sitesinde yaklaşık 5 yıldır devam eden süper bir burn-in testi var, okumanızı öneririm. https://www.rtings.com/…real-life-oled-burn-in-test "
  • herkes "normal tv alın yanına da mi box, stick falan alın" deyince 70 ekran tüplü tv aldım. lan bunun arkasında analog anten girişinden başka giriş yok ibneler. :(
  • led, nanocell, qled zart zurt hepsi lcd televizyonlardır.

    sadece günümüzde kendinden aydınlatmalı led teknolojisi oled tv'lerde var. efsane black ve gray to gray bu tv teknolojisinde mevcut.

    oled tv'lerde ne yazık ki burn in denilen, aynı göruntünün çok uzun süreler ekranda kalmasından kaynaklanan yanıklar oluşuyor, yani evladiyelik bir tv almak istiyorsanız oled yazanlardan uzak durun. mesela hep aynı tv haber kanalını izliyorsunuz, altta bulunan haber bantları, tv'nin logosu ekranda iz bırakabilir. ( ne kadar sürede oluyor derseniz 2 sene ve sonrasında risk artıyor )

    gelelim standart lcd tv olayına. bunlarda da edge led yerine full led - direct led- full array led olanları tercih edin edge led yani köşelerden aydınlatma yapanları değil.

    çünkü ışıklandırma panelin arkasından yapılır, böylelikle ışık alan siyah bolgelerde hareler daha az görünür, nispeten daha iyi gray ve black alırsınız ama nispeten. oled'in yerini tutamaz ama keyifli görüntü izlersiniz.

    ancak bu full array ya da direct led denilen tv'ler daha pahalıdır ve daha kalındır unutmayın.

    samsung tv ile geçmişte hoş tecrübelerim olmadığından ürünlerine hiç bakmadım.

    benim üzerinde durduğum iki tv modeli var. birincisi lg nano916 yada genel ismi olan 91 serisi, diğeri sony xh9505 ya da xh95 serisi.

    ikisinde de düşük gecikme mevcut, oyuncular için iyi bir deneyim yaşatır ama hdmi 2.1 desteği sadece lg'de var.

    ancak youtube kanalı rtings'de izlediğime göre oyun oynamak isteyenler daha düşük response time arayanlar bu iki model arasında lg nano916 serisini tercih etmeli.

    bu arada bu işin uzmanı değilim ama çok araştırma yaptığım için sorulan bir iki soru var cevap vereyim.

    tn paneller ki tv'lerde artık kullanılmıyor, monitörlerde sıklıkla mevcut, en düşük gecikme süresine sahip olan ancak renk kalitesi açısından en düşük olanlar.

    va paneller, nispeten ips panellere göre gecikme zamanı düşük ama tn panellere renk gamutu karşılama oranı daha yüksek daha doygun renk veren panel tipi.

    ıps paneller gecikme oranı içlerinde en yüksek ama bir lcd ekrana göre en kaliteli görüntüye yer veren panel tipi. ancak unutmayın son dönemde asus, samsung, lg gibi firmalar ips panellerde anlık 1-2 milisaniyeye kadar düştüler. genel olaraksa görüntüdeki resmin karmaşıklığına ve çözünürlüğün yukselmesine bağlı olarak 10-60 ms arasında gidip geliyor.

    abi bizde para sorunu yok bozulursa yenisini alırım, hangisini alırdın derseniz kesinlikle sony ve lg'nin oledleri derim. özellikle sony a serisi ve biraz daha uygun fiyata lg'nin cx serisi biçilmiş kaftan.

    ancak sony'nin görüntüsü lg'den bir iki tık önde. zira kullandığı işlemciler ve görüntü düzeltme imkanı daha fazla ve android tv olmasının getirdiği faydalar çok. mesela güncelleme bulma imkanı, ekstra bir stick alma mecburiyetini ortadan kaldırıyor.

    lg web os ise çok ciddi aşama kayedetti. bende 5 yıl evvelin lg tv'si var, web os 2.0 çalışıyor hala en ufak bir takılma bekleme sorunu yok.

    yine bir soru geldi cevaplayım. benim lg tv'de yani 2015 modelinde, amazon, tivibu, netflix, youtube vesaire default olarak geliyor, arada bir güncelleme de alıyor. ancak web modu artık takılmaya başladı biraz ve google desteği artık yok sanırım browser'da. o sebeple android tv candır.

    debe edit: dünyaya pek faydam olduğu söylenemez belki bir yavruya hayrım dokunur.

    (bkz: ada'ya umut ol)

    (bkz: sma hastası ahmet alp'e yardım kampanyası)
  • kişisel tavsiyem smart değil yüksek kalite bir tv alıp akıllılık kısmını apple tv, android box ve hatta playstation ya da xbox ile sağlamanızdır.

    çünkü akıllı tv içerisindeki işletim sistemlerinin güncelleme ömürleri çok kısa ve birkaç yıla kalmadan hiçbir uygulamayı desteklemeyen, güvenlik açığı dolu normal bir tv ile baş başa kalacaksınız. onun yerine dediğim yoldan ilerleyin, en azından bir gün tv’niz dünyanın bir ucundaki canı sıkılan iki ergen tarafından hacklenmez.

    edit: yazarken mobildim kaynak bulamamıştım, çok sık olabiliyor akıllı tv hacklenmesi ama en saçma örneğinin linkini buraya ekleyeyim.

    https://www.vice.com/…y-pewdiepie-propaganda-videos
  • fakirseniz a101 gibi marketlerden smart olmayan düz tv alıp xiaomi mi stick veya tv box takın.

    çok da bir farkı yok bence.
    .
    .

    edit: aplikasyon sayesinde google chrome'a girip internetten film izleyebiliyorum.

    amazon üyeliğim var ama açılmıyor, daha doğrusu desteklemiyor mi stick'i.

    disney+ üyesiyim gayet hızlı bağlanıyor.

    netflix üyesiyim gayet hızlı.

    bir ara inat box indirip kullandım ama artık gerek duymadığımdan kaldırdım.
    ..
    .
    edit2: fakir değilseniz lg'den şaşmayın derim:)

    debe editi: vay be ilk debe stick'den geldi. şimdi ben sana özel bir kutu yaptırıp evin misafir odasindaki gereksiz cam vitrinde, kullanılmayan likör ve viski bardaklarin yanında özel bir alan da sergilemez miyim mi'ciğim..

    amazon prime video editi: arkadaşlar çok mesaj geldi galiba sorun benim cihazda. amazon ekran arayüzü açılıyor sadece filme tıklayınca hdmi kablosu uyumsuz hatası veriyor ve açmıyor videoları.
  • 1) alabiliyorsanız android özellikli alın. düz normal smartların internet tarayıcıları her sitede düzgün çalışmayabiliyor. ama android tvlere istediğiniz apk'yı atıp yükleyebilirsiniz.
    (bunun yerine " mi tv box s 4k " (kare olan model) alıp da kullanılabilirsiniz. android işletim sistemine sahiptir ve internette nasıl uygulama yüklüyebileceğiniz de yazar. çok kolaydır. kırdırma vs. gerektirmez.(düşük ve ucuz modeli olan " mi tv stick " kardeşi de guzeldir iş görür.))
    2) kesinlikle wireless display ya da wireless cast özelliği olsun. telefondan veya laptoptan ekran yansıtma yapıp film video resim açabilirsiniz. yansıtmalardaki görüntü kalitesi laptoplarda çok başarılı. telefonda biraz görüntü kalitesi düşebiliyor. ses görüntü tvde senkronizedir. ama tv-telefon veya tv-laptop kendi aralarında gecikme tabi ki var. telefondan/laptoptan kablosuz oyun oynama zorlaşır. mutlaka hdmi kablo ile oynamalısınız.
    ( sonradan takılan tv box'larda cast özelliği zaten mevcut.)
    3) bütçeniz uygun ise 49 inç ve daha büyük ekranlarda 4k özelliği olsun. küçüklerde (40-43 inç gibi) 1080 p yeterli. yine 32 inçlerde 720p (hd ready) yeterlidir.
    4) test edebiliyorsanız haberlerin altyazı geçişleri göze takılmıyorsa veyahut futbol maçlarında ekrandaki kamera hareketleri ile birlikte yeşil çim saha anormal gözükmüyorsa hertzi yeterlidir diyebilirsiniz. hertz e teknik kısımdan da bakarak rakamsal olarak karar verebilirsiniz. çoğu tv nin reklamında dijital hertz ile müşteriler aldatılabiliyor. bu sebeple donanımsal hertz'e bakmalısınız. donanımsalda da 100 ve üstü hertz kalitelidir. eskiden 100 hertzler çok pahalıydı. genelde 50 satılırdı.
    5) kumanda ile tarayıcıdayken mouse geçişi hızını kontrol edebilirsiniz. çoğu tv'de yeterlidir. ama lg markasında air mouse desteği vardır. mouse'u tuşa basmadan yönetirsiniz. güzel bir özellik. yok ben zaten mouse takıcam diyorsanız gerek yok buna. hemen hemen hepsi destekler. (32 inçlerde desteklemeyebiliyor.)

    * gözlemlediğim kadarıyla 101'lerde satılan toshiba lar f/p olarak gayet yeterlidir. vestel servis destekli oluyorlar.
    * samsungların benim gördüğüm tek noksanı bence menü renksizliği. yoksa herhangi bir kusuru yok.
    * sony çok kaliteli paneller kullanır.
    * philipsin patentli ambilight(arkayı o anki görüntüye göre aydınlatma özelliği) albeni olarak yazılabilir.
    * oled, oled+ gibi daha üst seviye tv'ler için herhangi bir önerim yok.

    - bu entry daha çok orta bütçe içindir.
  • belli standartlar üzerinde paneli olan bir tv alacaksanız, smart tv içeren bir tv almak zorundasınız. oled olup da smart tv olmayan yok zaten, lcd tabanlı olup iyi görüntü veriyor denilebilecek tv ler ise "va panel - fald - native 100hz" üçlemesini içermek durumunda. bunlar olup da smart olmayan tv yok. iyi görüntüsü olan bir tv, smart olmak zorunda ne yazık ki... çok uç istisnalar disinda...

    içinde smart tv - uydu alıcı veya her hangi bir tüner - hoparlör dahi bulunmayan, sadece ekran niteliğinde high end modeller mevcut ama bunlar akılalmaz pahalı aletler ve sanıyorum buradaki tartışmanın konusu değiller.

    bütçenizi ve ihtiyacınızı alacağınız tv karşılıyor ise smart özellikleri çok önemli değil bu saatten sonra. vestel grubunun en alt markalarında dahi smart tv özelliği olmadan gelen panel kalmadı gibi. hoşunuza giden tv yi alın smart özellikleri sizi açmaz ise her zaman apple tv veya mi tvbox gibi en smart tv den daha yetenekli smart tv kutularını kullanma şansınız var. bu manada seçim yaparken smart tv özelliklerinden ziyade, ihtiyacınıza ve bütçenize göre uygun olan tv yi bulmak önemli. devamlı zifiri karanlıkta sinema gecesi yapıyorsanız oled in rakibi yok, ama bütçe kurtarmıyor ise native kontrastı 4000:1 üzeri fald ve va panel, lcd teknolojili bir tv almak durumundasiniz. devamlı gündüz kuşağı, akşam ailece dizi seyredilen senaryo icin yanlardan izlensede açı seçmeyen, parlaklik seviyeleri nispeten yüksek bir ips panel olabilir. oyun oynanan bir senaryo da ise input lag düşük olmalı ve tv ara çözünürlükler ve farklı tazeleme hızlarına, mümkünse gsync türevi teknolojilerin kullanımına izin verebilmelidir. özetle, tv seçimi bütçe ve ihtiyaçlarin kesişimine göre dikkatle yapılırsa beklentileriniz karşılanır, akabinde arıza durumu da yaşanmazsa uzun süre sıkıntısız kullanırsınız. ama lcd de, oled de kusursuz teknolojiler değil, bu çok net aklınızda bulunsun.

    kendim panasonic 42st50 neoplasma kullaniyorum, 8. yil ve 2020 yılında kullandığım tv ye ikame olacak bir tv bulamiyorum. açı sorunu yok, kontrast sorunu yok, burn in sorunu yok, banding sorunu yok, motion sorunu yok, clouding sorunu yok hiç bir sorunu yok ama üretimi bitti bu panel tipinin. bu gün alacağınız tüm tv ler de, pahalı veya ucuz hiç farketmez bu sorunlardan en az biri majör veya minör kesinlikle mevcut.

    kusursuz güncel tv umudum mikroled teknolojisi ile tekrar yeşerdi bakalım neler olacak.

    edit:imla
  • smart tv almayın kaliteli akılsız tv alın diyenler piyasada öyle bi ürün olmadığı hakkında bilgi sahibi değiller galiba.

    şu tipleri dinlemeyin yeter;

    * smart tv almayın kaliteli akılsız tv alın (piyasada öyle bisi yok)
    * sharp alın, panasonic, toshiba alın (sharp türkiye’de yok, panasonic ve toshiba sıfırla yok arası)
    * 4k tv almayın (piyasada satılan 4k olmayan tvler leş eski mode tvler, 4k harici tv almanız mümkün değil)
  • debe entrysinde yazılan samsung markasını almamaları en iyi tavsiye olur.
    smart tv adı üstünde smart ve onu smart yapan yazılımı. yani webos 3.5 ve android hariç tv almayın.
    samsung kendi işletim sistemi ile gelir ve hiç bir şirket tiezen için yazılım yapmaz.

    netflix, disney+, mubi başlıkları samsung kullanıcılarının "uygulama yok" sistemleri ile doludur.

    tvlere 2 yıl samsung kendisi yapar bu uygulamaları sonra birden bire desteği keser.

    ayrıca samsung tv de oyun modu kötüdür çünkü microsoft ve sony den bağımsız çalışır kendi kendine yazılımlar yapar.

    samsung da yeni dolby vision da desteklemez.

    akıllı tv alacaksanız marka değil işletim sistemine yatırım yapın.
  • smart tv almayın yanında akıllı kutu alın diyenler hangi tv'yi de alacağımızı yazabilirse çok sevindirik oluruz.

    zira smart tv özelliğini filtreden kaldırınca çıkan tv'ler ya çok dandik ya da otel tv'si diye geçenler. maalesef artık markalar hep smart özelliğini standart sunuyor. ben smart istemiyorum panel çok iyi olsun diyorsanız seçeneğiniz yok pek.
hesabın var mı? giriş yap