• kimin kazancağından ziyade bu iki türün kendine has niteliklerini temel alırsak şöyle bir karşılaştırma olur, sanırım:

    ancalagon'un soyundan gelen ve 200 yıl boyunca hiçbir meydan okumayla karşılaşmayan smaug'a, orta dünya'da sadece cüceler karşı gelebildi. balrog gibi ateş ve karanlıkla boyanmış bir kötülükle karşılaşan gandalf'ın ise o anki çaresizliği ve umutsuzluğu yüzüne yansımıştı. içi, korku ve çaresizlikle dolan gandalf, balrog karşısında ne yapacağını bilmiyordu, ta ki khazad-dum köprüsünde onunla yüzleşene dek. ian mckellen, bu bakımdan filmde müthiş bir performans sanatı sergilemişti.

    bilindiği üzere smaug uruloki'lerin ateş soluyan son büyük ırkıdır. dev kanatları sayesinde angalacon kadar olmasa da fırtınalar yaratabilirdi. balrog'lar hakkında merak edilen en önemli konulardan biri ise, kanatlara sahip olup olmadığıdır. her ne kadar basit bir soru gibi görünse de cevaplaması oldukça zordur. bu konuyla ilgili şimdiye dek net bir açıklama yapılmış değil. tolkien'in kitabında da ifade ettiği gibi, kanatlarının olduğu kanaatine varılmış. "his enemy halted again, facing him, and the shadow about it reached out like two vast wings." keza the lord of the rings the fellowship of the ring filminde de görüleceği üzere buradaki balrog, kanatlı bir şekilde betimlenmiştir. peki kanatları olmasına rağmen uçabiliyorlar mıydı? işte asıl soru bu!

    şaka bir yana! asıl tartışma ve sorulan sorular, bu ifadelerden sonra başlamaktadır. zira yukarıda, balrog'ların belli belirsiz bazı silüetlerden tekvin edildiğini yazdım. bu silüetler veya gölgeler, tıpkı alev gibi farklı formlara giren ve zorlukla seçilebilen biçimlerdir. sıkı j.r.r. tolkien okuyucularının yorumları , kanatlarının, vücudunu sarmalayan söz konusu silüetler ve gölgeler tarafından oluşturulduğu yönündedir. bundan ötürü "gerçek" kanatlara sahip olmadığını savunun muhalif kişilerin değerlendirmeleri de pek makuldur.

    balrog'lar nam-ı diğer valaraukar'lar, birer maia oldukları için büyü ile alevlerden muhtelif silahlar yaratabilmektedir. silah yapmaları dışında, diğer yetenekleri gibi büyük gizeme sahiptir. zira gandalf the grey'in de ifade ettiği gibi, balrog karşısında kılıç ve ok gibi normal ve sıradan silahların hiçbir işe yaramadığı bilinmektedir. gandalf, durin'in felaketi ile dövüşürken bir gondolin kılıcı olan glamdring'i, büyü ile kullanmıştı. smaug da, bard the bowman tarafından daha önce yaralandığı karın bölgesine fırlatılan - zira ejderhaların derisi oldukça sağlamdır - ve orta dünya'da en değerli ve sağlam silahların ustası olan cüceler tarafından yapılan bir ok (black arrow) ile öldürülmüştür.

    bunun yanı sıra smaug kibirli, doyumsuz, altınlara karşı bastırılamayan, sönmeyen bir arzuya ve benliğinden ötürü alaycı bir mizaca sahip olan ejderhadır. gür sesiyle sürekli olarak kendisini sena eder ki, bu durum zaafını itiraf etmesine dahi müsaade etmez. kendisini orta dünya'daki diğer ejderhalardan ve antagonist karakterlerden ayıran bir diğer önemli nokta ise, kötülükten ziyade hazinelere karşı ihtiraslı ve amansız zaafları ve kişisel kibiridir. dağaltı krallığını altınlar ve diğer hazineler için düşürmüş ve burayı hazinelerle istifleyerek muazzam bir yatağa dönüştürmüştür. öyle ki, kendisi rahatsız edilmediği sürece orta dünya'da bir tehlike oluşturmuyordu. bu bakımdan dikkate değer bir karakterdir. keza balrog'da uyandırılmadan önce o da herhangi bir tehlike arz etmiyordu.
  • işim başımdan aşkın, 31 yaşında koca adamım ama dayanamadım, başlıktaki 'smaug balrog'u patetes eder'den, 'balrog smaug'u cüzdan yapıp arka cebinde taşır'a kadar bütün entirileri tek tek okudum. deli gibi de keyif aldım be. bazen merak etmiyor değilim: biz hiç mi büyümeyeceğiz abi? nedir yani olayımız. 14-15 yaşındaydım orta dünya kitaplarını okuduğumda...60 yaşına geldik diyelim, hala mı rüyalarda ejderha göreceğiz, hala mı diğer iki maia acaba neler yapmıştır diye düşler kuracağız? tolkien mi çok büyük, biz mi çok küçüğüz anlamadım ki...

    edit: manyak mısınız olm, tabi ki balrog alır her türlü.
  • "smaug kendi başına tüm cüceleri kovaladı dolayısıyla daha güçlü" gibi bir argümanın geçerli olmadığı versus. balrog ortaya çıkıp khazad-dum'u yerle yeksan ettiğinde cüceler bilinen tarihlerinin en şaşalı dönemlerini yaşıyorlardı. mithril faktörünü de göz önünde bulundurduğumuzda -ki hatırlayınız gandalf bilbo'nun mithril zırhının "içerisindeki her şeyle birlikte tüm shire'ı satın alabilecek değerde" olduğunu söylemiştir- khazad-dum'un o dönemki refah ve kuvvet seviyesi erebor'un misli misli üzerindedir.

    balroglara ve ejderhalara dair elimizdeki verileri bir toparlayalım. örneğin büyük beleriand muharebelerinin sonuncusu olan öfke savaşı'nda, savaşın sonlarına doğru melkor gökten alev yağdıracak denli büyük bir ejderha ordusu gönderir, buna karşılık olarak ise earendil batıdan koca bir kartal sürüsüyle gelerek ejderhaların etkisini azaltır, savaşın kazanılmasını sağlar. gelmiş geçmiş en yüce sürüngen glaurung -ki kendisi kanatlı bir ejderha değil ateş soluyan bir solucandır- turin turambar tarafından, orta dünya'nın üçüncü çağının bilinen tek ejderhası smaug bard the bowman tarafından öldürülmüştür. ayrıca, sayısız gözyaşı savaşı'ndan bildiğimiz üzere cücelerin mithril zırhlarının ejderha alevi karşısında da dayanıklılığı had safhadadır. orta dünya tarihi'nin en karizmatik cüce kralı azaghal bu savaşta glaurung'u kendi başına feci şekilde yaralayacak, sonrasında ölecektir, glaurung'un turin tarafından öldürülmesinden takriben 30-35 sene öncedir bu.

    gördüğümüz gibi, yukarıda bahsettiğimiz üç isim gayet sıradan kimseler. iyi savaşçılar olsalar da, herhangi bir tılsım yahut büyü taşımaksızın ejderha katledebilmişlerdir. earendil'in hava ordusunun da ejderha ordularını bozguna uğrattığını düşündüğümüzde, ejderhalara dair az buçuk bir imaj çizdik.

    balroglar ise tarih boyunca sadece 4 kişi tarafından birebir savaşta öldürülebilmiştir. bunlar gandalf, feanor (silmarillerin yapımcısı yüce elf), glorfindel (yüzük kardeşliğindeki glorfindel değil), ecthelion (gondor vekilharcı denethor'un babası ecthelion değil). bilinen en yüce balrog birinci çağda gothmog'dur. yıldızlar altındaki savaş sonrası feanor'u mithrim'de, fingon'u sayısız gözyaşı savaşı'nda katletmiş sonra ecthelion tarafından öldürülmüştür, ancak ecthelion da onunla birlikte ölür.

    şimdi burada moria'daki balrog için "gandalfı bile yenemedi" falan diyenler var. cehaletlerine veriyorum. ancak alenen görülüyor ki, sadece 4 kişi balrog öldürebilmişken, bunlardan 3'ü o balrogla birlikte ölmüştür (gandalf'ın öldükten sonra diriltildiğini tekrar belirtelim). bu durumda, aslında yapılan bu karşılaştırma, turin turambar mı daha güçlüdür yoksa feanor mu gibi bir seviyeye indirgeniyor, zira büyük savaşçılar düşmanları kadar büyüktür. balroglar her daim ejderhalardan üstündür.

    son olarak, balroglara bir karakter biçilmemiş olsa da ejderhalar iğrenç yaratıklardır bunu eklemeden geçmeyeyim. glaurung sayısız gözyaşı savaşı'ndan sonra hurin'i esir alıp angband'a kadar sürüklemiş, sonrasında da işi gücü yokmuş gibi turin turambar'ın trajik hayatını daha da bok etmek için elinden geleni yapmış, önce turin'in kız kardeşinin hafızasını elinden alıp turin'le evlenmesine neden olmuş, sonrasında ise her şeyi açıklayıp ikisini de feci şekilde intihara itmiştir. smaug'un altın düşkünlüğünden bahsetmeye lüzum hissetmiyorum.

    edit: balrog katili olan glorfindel'in, üçüncü çağdaki glorfindel ile aynı kişi olduğuna dair söylemler var. uyarıları için legolarn ve heroicfolk'a teşekkürler.
    http://lotr.wikia.com/wiki/glorfindel_of_gondolin
  • :??
  • batman. yanıt her zaman batman.
  • ikisi de abartılmış birer balondur.
    smaug vitaminsiz bir insan evladının mızrağına hedef olup mortu çekerken, balrog da götündeki kılları kadayıf olmuş bir maia olan gri gandalf'ın önünde diz çöküp tövbe istemiştir.
  • tolkien'in çeşitli kaynaklarda anlattığına göre istari'ler orta dünya'ya gönderilirken adetlerinin 5 olmasına, güçlerinin sauron'a denk ama yine de ete kemiğe bürünmüş bir şekilde güçten yoksun olarak gönderilmesine karar verilmiştir. yani gandalf aslında saf güç olarak bakıldığında sauron kadar güçlüdür ama gücü kısıtlanmış bir şekilde orta dünya'da dolaşmaktadır.

    ayrıca istariler maia'dırlar, tıpkı balroglar gibi. istariler aydınlık maia iken balroglar karanlık maia olarak adlandırılırlar. bir nevi melek ve iblis olarak düşünülebilirler. istariler orta dünya'da güçleri sınırlandırılmış bir şekilde dolaşırlarken balrogların böyle bir sınırlandırması yoktur. yani sauron o kadar güçlü iken gandalf'ın güçsüz olmasının nedeni bu güç sınırlandırmasıdır. yoksa gandalf'ın güçleri sınırlandırılmasa, hobbit'te anlatılan hikayede gider smaug'u öldürür ve dağı cücelere verir, konu biter. ya da gider hazır tek yüzüğü yani gücünün çoğunu kaybetmişken sauron'u öldürür yine hikaye mikaye olmaz. tüm hikayenin temel taşı istarilerin güçlerinin sınırlandırılması ve ete kemiğe büründürüldüklerinden dolayı insani zaaflarının olması ama buna karşı balrogların güçlerinin sınırlandırılmamasıdır.

    bu temel bilgilere göre, herhangi bir balrog ya da gücü sınırlandırılmamış istari smaug'u ayakkabı yapar ayağına giyer, kalan parçalarıyla da bir de kemer çıkartır.
  • balrog'un her türlü ezeceği karşılaşma. balrog dediğin kara ateşin hizmetkarıdır, smaug gibi odun alevine güvenmez.
  • balrog derken hangisinden söz ettiğinize bağlı biraz muhtemelen karşılaşmanın sonucu. malum, balrog başlı başına bir tür sayılıyor. eğer gandalfı khazad-dûm'den aşağı sallayıp pokemon misali evrilmesine yol açandan söz ediyorsak, maiar olmasına rağmen pek de matah değildi, tabi bunun yanında smaug da bir ancalagon veya glaurung sayılmayacağına göre...

    sıralama muhtemelen şöyle olacaktır; isimsiz gandalf the grey katili<smaug<gothmog (pelennordaki ork komutan olan değil tabi, feanor-fingon ve etchelion'un katili)<glarung<ancalagon

    asıl soru ancalagon mu yoksa sauron mu döver olmalı bence...
  • balrog daha versatil, multitasking yeteneği gelişmiş ve ulu bir varlık. smaug bildiğimiz ateş saçan düz çakal bir ejderha. koskoca bir maia bile düz ejderhayı alamayacaksa kapatıp gidelim orta dünya'yı.
hesabın var mı? giriş yap