• çocukken (5-6 yaşlarında) babam denize deniz gözlüğü-şnorkel-palet üçlüsüyle tam donanımlı olarak girerdi.ben de denizde kovamla küreğimle kafamda kırmızı bonemle oynardım. babam yanımdan jaws gibi geçerken ben de kovamla(ya da küreğimle hatırlamıyorum) babamın snorkelinin borusundan su dökerdim.çok gülerdim bu duruma. adamcağız hiç kızmazdı bana.

    geçenlerde tatildeyken bulduğum bir deniz gözlüğü-şnorkel takımıyla ben de denizde böyle mutlu mutlu yüzerken çocukluğum geldi aklıma. muzip çocuğun teki gelip şnorkel borusundan su dökecek diye doğru düzgün yüzemedim

    muzip çocuğun eksikliğini de sevgili eşim kapattı. ben yanından geçerken şnorkelin borusunu parmağıyla tıkıyodu afacan. sonra da aşkım boğuldun mu diye panik yapıyodu

    babamın çok ahını almışım demekki
  • uzunca bir süre kullanamadığım ekipman kendisi. nedeni ise şnorkelime takılan bir yengeç sonucu oluşan fobi.

    gözümde sıkıştırılmış camdan maskem, ayağımda paletlerim, şnorkelim ve ben mutlu mesut bahtiyar geziniyoruz, işte balık izliyoruz, yosun seyrediyoruz, dipte amfora görünce bakıyoruz çıkarsak mı diye vesaire. açıkta kayalıklara yaklaştım, bir baktım dipte mavi bir balık, ilginç bişeye benziyo daldım dibe, yosunların kayalıkların yanına, sığ bir yer zaten, bakıp çıktım hemen, şnorkelin suyunu boşalttım, tekrar bakınmaya başladım, ama bir terslik var, her nefes aldığımda köh köh ses geliyor, alla alla noluyo diye şnorkele baktığımda ise bir kaya yengecinin takılı olduğunu görüyorum, başım dönüyo, biraz daha zorlasam hüp diye yengecin boğazıma saplanacağı düşüncesi sersemletiyor beni. (şu an bile bu satırları yazarken omuzlarımı kaldırıp anlamsız sesler çıkarıyorum ııyy gibi.)

    ya gerçekten ölseydim. valla, ıssız da bir yerde kimse ne olduğunu anlayamazdı dünyanın en salak ölüm biçimi olarak tarihe geçerdi, gırtlağına sonsuza dek pandik atan bir yengeçle son yolculuğuna uğurlanan potidik diye madara olurdum giderayak.

    bu entryden öğrendiklerimiz:
    siz siz olun, şnorkelle daldığınızda iyice bi bakın içinde envai çeşit canlı olur yosun olur bişey olur dikkatli olun.
  • su yuzeyindeyken, basimiz sualtina bakar vaziyette, kafamizi kaldirmadan nefes almamizi saglayan kivrik borudur. serbest dalisin vazgecilmez elemani olan snorkel, aletli dalista ise kiyidan dalis noktasina yuzerken tupteki havayi kullanmadan nefes almamiz saglar. snorkelin, kivrim yeri ile ucu arasi 30cm.'i gecmemeli, boru ceperi ise bir parmak olmalidir. aksi takdirde verdigimiz nefes snorkeli terketmez ve hep ayni havayi solumaktan co2 zehirlenmesi yasanabilir. maps denilen agizlik kismin da silikon olmasi tercih edilir. maskenin sol tarafina takilmalidir.
  • tahliye valfli ve dalga korumali olan $norkeller de mevcuttur ancak olu hava bo$lugu olu$turma ihtimalleri yuzunden pek sevilmezler.

    tahliye valfinin avantaji, dalindiktan sonra $norkeli bo$altmak icin ya allah $eklinde bir nefes verip balina misali su puskurtmektense suyu valften di$ari rahat rahat atabilmektir.

    dalga korumali $norkeller ise durgun olmayan yuzeylerde suyun uzerinde kalan $norkelin ust kismindan su giri$ini zorla$tirarak bizi su altinda "helal helal" nidalari ve sirtimiza pat kut vurulmasindan kurtarir (oksurmek yaziversene be adam). ancak ilk kez kullanan icin nefes almak zor gelebilir.

    $norkelin sola takilmasi ise bir atraksiyon degil, scuba dali$cilari icin gerekli bir durumdur, cunku regulator borusu saginizdan gelirken saga takilmi$ bir $norkel pek saglikli degildir.
  • tanklarda da kullanılan bir aparattır. leopard tankları bu aparatı açtıktan sonra 4 metre derinlikte suya dalabilir. tank komutanı şnorkel aygıtının tepesinde oturup "sağa git, sola git" falan diyebilir.

    ikinci dünya savaşında alman tanklarını köprüler olmadan da nehirlerden geçirebilmek amacıyla tasarlanmıştır. panzer 3, panzer 4 ve tiger tanklarında kullanılmıştır. tiger tankları bazı köprülerden geçemeyecek kadar ağırlardı ve zorunlu olarak su içerisinden gitmeleri gerekiyordu.
  • kullanırken 'ya kuş sıçarsa delikten içeri' şeklinde tedirginlik yaratan edavat
  • denizaltıların, satıha çıkarak hava ihtiyaçlarını gidermeleri sırasında düşmana açık hedef olmamalarını sağlamak için almanlar tarafından icat edilen hava taşıma aygıtı.
  • ismini bilmeyenler snorkele cogunlukla boru derler
  • ekürisi maske ile birlikte tatillerimin olmazsa olmazıdır.. eee, su perisi olmak böyle bir şey..
  • antrenman amaçlı yüzmede kullanılan nefes alma aparatı.
    ben arena swim snorkel pro kullanıyorum. nefes antrenmanı için, iki kademeli şekilde hava girişini isteğe bağlı daraltabiliyorsunuz; çok güzel bir ürün. uluslararası sağlık gereklerini de karşılıyor. ancak bu şnorkel dalış için uygun değil; sadece yüzeyde yüzerken, ikide bir kafayı nefes almak için çıkarıp tempoyu düşürmemek için kullanılıyor. hele bir de endless pool'da yüzüyorsanız, daha da ideal.
hesabın var mı? giriş yap