• canım memleketim. güzel yemekler yiyebileceğiniz tonla mekan var, oraya gidip yemekleri beğenmeyen insanın zevkinden şüphe duyarım şahsen. çoğu şey inanılmaz ucuzdur, gece hayatı da buna dahil. hani şehire gidip eğlenmeme gibi bir ihtimaliniz yok ama saçma saçma yerlere giderseniz eğlenmeyeceğiniz de kesin. türkleri sevmezler diye bir şey yok, insanları gayet sıcak kanlıdır ve siz türksünüz diye size laf yapmazlar. ha size üç beş dangalak denk gelmiştir bilemem ama o tür insanlar dünyanın her yerinde var, isterseniz en barışçıl ülkede olun.
  • sokaklar çok geniş ve düzenli.yeşil çok.
    genel olarak sakin bi şehir.
  • bulgaristan' in başkenti ve en büyük sehridir. öncelikle sofya ucuz ve sakin bir yer. yaklaşık 1.5 milyon kisi yasiyor. para birimi olarak leva kullanılıyor fakat euro da geçerli. genel olarak, şehre indiginizde eski sovyet şehirlerinde görebileceğiniz bir soğukluk ve cansizlik hakim. sovyet döneminden kalma yapılar ve küçük pencereli karınca yuvalarına benzeyen evler çok fazla. vitosha caddesi sofya nin istiklal caddesi gibi. eğer bır iki günlüğüne dolaşmak isterseniz bu caddenin çevresinde ev tutabilir veya aynı lokasyondaki hotel veya hostellerde kalabilirsiniz. bunlar da fazlasıyla ucuz, hele de ben kalacak yere para vermem o parayı dışarda yerim gece yatmaya gelirim insaniysaniz bedava sayılabilecek yerler bulabilirsiniz. gece hayatı sehrin büyüklüğüne oranla çok canlı ve ickiler cok ucuz. bunun yanında sehir son derece güvenli, tabi dolandırıcı taksiciler ve birtakım partizan bulgarları saymazsak, ama her toplumda olduğu kadar var bunlarda. gezilmeye değer yerlerse öncelikle şehrin sembolü sayılan aleksandr nevski katedrali , rus kilisesi, 1566 yılından kalma banyabaşı camii, arkeoloji ve sanat muzeleridir. size önerim gitmeden önce kril alfabesine bakmaniz, şehirdeki kafe ve restoranlarda ingilizce menü bulunabiliyor ve çalışanlar ingilizce konusunda sıkıntı yaşamıyor olsa dahi bazi bölgelerde fazlasıyla sinir bozucu olabiliyor. şehirde türk nüfusu çok fazla, öğrencilerden vs.. yabancılık çekmezsiniz :) bir hafta kaldım burada ve fazlasıyla sevdim aslında, garip bir şekilde insanı kendine bağlıyor.
  • şu an sofya metrosundan yazıyorum. şunu söyleyeyim, şehir çok sakin. metro 1.6 leva. tramvay da aynı fiyatta fakat tramvayda neredeyse kimse bilet basmıyor.
  • bulgaristan'ın başkentidir.

    istanbul'daki, ismi "kutsal bilgelik" (ing: holy wisdom) anlamına gelen, aya sofya'yı inşa ettiren imparator birinci jüstinyen altıncı yüzyılın ortalarında sredets (ing: serdica) şehrinde istanbul'da inşa ettirdiğiyle aynı isme sahip bir kilise inşa ettirmiştir.

    daha sonrasında bu kilise sredets şehrine adını vererek sofya yapmıştır. yani bugün sofya olarak bildiğimiz şehrin ismi, istanbul'daki aya sofya'yı inşa ettiren imparatorun bu şehirde inşa ettirdiği aynı isimli kiliseden gelmekte.

    popüler bir inanışa göre aya sofya'nın mucizevî güçleri yapıyı yüzyıllar boyunca doğal afetlerden ve istilalardan korumuştur. kilise de günümüze kadar gelmiştir. arada bir camiiye çevirilmiş, sonra tekrar kiliseye çevrilmiş.
  • günlük hayat
    öncelikle sofyanın her yerinde hala mevcut kominizmden kalan burdaki isimleriye panel evleri görebilirsiniz. yani devletin bir zamanlar insanlara aile mensubuna binaen verdiği evler, birey sayısı arttıkca değiştirilen ve dünyanın en korkunc yapıları diyebiliriz.
    hepsi aynı yapıda aynı benzerlikte aşağı yukarı. 18 katlısı da var 10 katlısı da bütün pencereler bütün balkonlar benzer yani ufak bi köy gibi binalar. ve gerçekten çooook çirkinler. bir de havayolu üzerinde o kadar çoklar ki sofya'ya gelen, geldiği gibi şok yaşasın diye düşünmüşler kanısına kapılmıştım ben ilk geldiğimde.
    hoş benim de ilk ülkeye girişim kara yoluyla olmuş ve bu binaları gördüğümde 'bunlar gerçek mi?' cümlesi agzımdan dökülmüştü.
    ancak şöyle ki bu evlerin içinde yaşayan herkes bulgar halkının çoğunluğu gibi fakir olacak diye bir şey yok mesela, bu binaların önünde duran araba modelleri ya da içindeki sistemlere, ışıklandırmalara bi kaç kez tanık olduk.
    genel olarak halk gelir azlığı sebebiyle mutsuz, suratsız ve yavaş ama öyle böyle bir yavaşlıkta değil.
    türkiyedeki kaos ortamından sonra buraya gelince insanlardaki slow motion hal akılları zorlayabiliyor. ben yine ilk adapte sancımı marketteki kasa sıralarında yaşamıştım. öncelikle anlamadıgım bi şekilde 'para üstü almaya tövbeli bi millet!' yani atıyorum 50 leva 78 stotin ödeme yapılacaksa önce tek tek tek o 78 stotin (tr'deki kuruş) veriliyor sonra 50 tamamlanıyor sen bitti sanıyorsun ama biter mi? daha alınan şeyler teker teker torbalara giricek.min. bekleme süresi 5 dk. ben ilk etapta afakanlar içinde boğusurken sevgilim 'bak bakk sen milkanın bu çeşidini gördün mü bak bak' diye oyalamaya çalısırken bi bakmışsın alışmışsın! çünkü herkes telaşsız ve sakin ve acelesiz. ülke genelindeki tüm kasariyerler zaten menopoz sonrası yaşlarını süren teyzeler falan.

    sokaktaki (rest.avm.etc etc)ingilizce bilme oranı abartısız %75 diyebilirim. hatta o kadar çok saskınlık içine sokan yaşlılar oldu ki düzgün ingilizleriyle konuşan iletişim kuramamak imkansıza yakın diyebilirim. ilginc bir sekilde suratsız olan bulgarlar ingilizce konuştugum anda bana seker kız candy muamelesi yapıp oldukca yardım sever davranıyorlar.
    unutmadan konuşmayı cok seviyorlar! ama cok ama cok. eski evimizin altındaki markete su kesintisi sorma giden sevgilim 10dk sonra dönünde neymiş dediğimde
    'genel arıza' demişti, bunu diyene kadar da daha önceden olanlar şunlar bunlar mahalle geçmişi vs.anlatılıyor :) biraz komikler o konuda.

    sanırım en komik oldukları nokta erkeklerin takmış olduğu capraz kutu seklinde ve varyasyonlarında cantalar.kimisi boynunda tasıyor evet sözlük aynı inek çanı gibi. ben cantası boynunda denize girenini bile gördüm.farklı bi trend ve alıskanlık yeni nesilde pek yok gibi fakat bir çok erkekte boyunlarında ya da capraz sekilde tasıdıkları kutu dikdörtgen çantaları görebilirsiniz.
    kadınları oldukça güzel, bakımlı hoş bla bla. ne diyim şimdi, aşırı derece süse ve püse düşkünler.parayı sonradan bulanlar inanılmaz derece görgüsüz ve zevksiz diyebilirim. büyük büyük marka döşeli elbiseler ayakkabılar, yani avm'de bizim düğün ayakkabısıyla gezen kadınlar mı görmedim, bütün seritlerinde moshino yazan siyah sandalet giyenler mi (ayagına reklam almıs gibi)gösteriş onlar için gerçekten onemli.

    yemek içme zaten herkesin de bahsettiği gibi oldukça uygun. alkol fiyatlarını gerçekten burdan paylaşmak istemiyorum kavimler göçü gibi bişiy yasanır yine tarihte. tüm türk rakıları tr'de satılanların yarısından da ucuz fiyatta votkalar saraplar vs.hepsi tr ile kıyaslanamayacak ölçekte uygunlar. dışarda yemek yemek burada günlük bir rutin, ev ararkende kapalı mutfak bulana kadar canımız cıkmıstı.cünkü insanlar yemek yapmıyor o yüzden tüm mutfaklar amerikan ve salonun içinde. haftaiçi bile bazı restaurantlarda rez. olmadan yer bulamama ihtimaliniz mevcut.
    sayısız rest. seceneği var düşük/orta ölçeklerde garsonlar da yine mutsuz ve suratsız ancak en meshur zincir olan happyrestaurantlarında hem güzel servis hem de fiyat performans egrisine yakısıcak cinste karnınızı doyurabiliyorsunuz. (bir de ülkenin her yerindeki happy garson kızları 1 karış etek giyer/evet yaş kış)

    rezervasyon demişken akıl almaz bir rezervasyon takıntıları mevcuttur. yani gidip bir şekilde boş oturan manikürcüye ( sadece manikür/pedikür salonları mevcut.tırnak feci bir sektör burada) geçerken giripte maniküre oturamazsın! sen kim yaaaa?der gibi 'ne ne(hayır)' diyiverirler, book almadan gidilmiyor kişisel bakım alanlarına.çok rahatlar yani bizdeki aman abi tabi buyur gel, aa tabi hallederiz kafasının zerresi bunlarda yok.
    bir de sadece a'dan b'ye giden tek bir yolu bildikleri için diğer yolları katiyen kabul etmiyor ve sorunu çözmeden de gidebiliyorlar.benim dünyanın en sakin insanı olan sevgilimi internet bağlantısı yapmaya gelen ekip bu şekilde delirtmişti. hayır bu şekilde olmasın diyoruz (alternatifleri mevcut) e istemiyorsanız yapamayız başka türlü diyip dönüp gidebiliyorlar. nato kafa nato mermer diyebiliriz.

    yeşilliği, doğası her yerdeki parklar göz okşayan peyzajlar mevcut. vitosha dağında yazın ve kışın inanılmaz görsel showu yakalamak mümkün. yemyeşil gerçekten de sofya. yani heryer insanın gözüne mutlaka yeşil bulanıyor. ben leylak ağacının 3 renk oldugunu burda öğrendim.benim en sevdiğim çicek mor leylak iken;burada hem beyazı hem de lilasını gördüm aynı enfes kokuda. zaten gül memleketi ondan bahsetmeye bile gerek yok, her yer gül ve gül çeşitleri.

    gece hayatı
    bu sanırım yaşanacak türden bir tecrübe bu ülkede. yani klüper, iç mekan tasarımları ve tabi ki mekan showları oldukça sağlam.yani bir çok ülkede bir çok klüp görme sansım oldu burdaki klüpler gerçekten cok makul fiyatlar eglenebilinecek oldukça üst seviye yerler.
    nargile burada inanılmaz trend bir olgu haline gelmiş. zaten sigaraya çok kücük yasta başlayan bir ülke iken gece klüplerinde bile nargile görmek mümkün.havuz baslarında vs. bizim mahallede bile 1km capında 3 adet bar-dinner tarzında yerde nargile mevcut.gerçekten fiyat performans olayı muazzamdır zaten alkol fiyatlarının ucuzluğundan bahsetmeye gerek yok. turk rakısı burada türkiye fiyatının neredeyse yarı fiyatına satılmakta.neyse daha fazla uzmeyeyım seni sözlük.

    ulaşım
    tramvay, metro, otobus ve troleybüs yok yok ancak sofya'da en saglıklı ulaşım şekli aracsızsanız eger kesınlıkle telefonunuza ındırecegınız "taxi me" uygulaması; öncelikle taksi zaten oldukca uygun fiyatta app. gercekten kullanıcı dostu haritadan beni burdan al, buraya bırak seklınde rota belirliyorsunuz ve yakınlardaki puanı en yüksek taxiye davetiye düşüyor.oldugunuz yeri bulurken gps yardım ederken gideceğiniz yerin adresini copy paste etmek kısa çözüm zira harita full artı full kiril. cok yogun özel bir gün (yılbaşı, vs)değilse ortalama 5-10dk içinde araç sizi almaya geliyor araç kullanıcı adı mesafenin yaklasık tutarı vs tüm bilgileri de anında. tek kelime bile etmeden istediğiniz yere bu şekilde ulaşmanız oldukça kolay her seyahat sonrası rant istenildiği için soforlerden arıza cıkma durumu nerdeyse hiç olmuyor.ne kadar cok yıldız o kadar cok müşteri daveti.

    henüz kış aktivitelerine sıra gelmedi, kagıt kımlık işlemleri vs derken bu yazı vitosanın farklı bölgelerine civardaki magaralara ve selalere giderek tabiat anayı kucakladık. ben turkıyede de saglam gezmiş; karadeniz akdeniz ege turu yapmıs biri olarak diyebilirim ki burdaki selaler gercekten muazzam guzellıkte görünüşte.e tabi bu alanlara giden alanlarda herkesle selamlasma olsun saga sola atılmıs 1adet çöpü bırak kagıt parcasının olmayısı seni baya baya doganın ıcındeyım hıssıne suruklüyor
    yasaması oldukca kolay, arabaya atladıgımızda da 6-7saat sonra (sınır dahil)aileme ulaşabileceğim uzaklıkta relax bir avrupa kenti.
    insan ne istediğini bilir ve istedikleriyle mutlu olursa yasadıgı her yer ona cennet gelir; sofya bana rahat rahat iş cıkısı parklarda piknik yapma,bisiklete binme (tehlikesizce), arabayla yarım saat uzaklıkta dağlara tırmanma sansı verıyor.yüzlerce restaurant ve gidilebilecek gece klupleri cok lazım olursa bol bol avm.en onemlisi sakin, bagrıssız, kornasız gergınlıkten uzak bi hayat. yemyeşil bir hayat yetiyor mu yetiyor..
    yaşadıkça editleyeceğim şehrim.
    seyahat etmeyı planlayanlar,sorusu olabilecek olanlar yeşil yeşil..

    diger sehir entryleri icin;
    londra (bkz: #49940442)
    moskova (bkz: #30051137)

    not: istanbulda esenler otogarindan kalkan otobusle (has turizm) her gece 10da esenler kalkis,sofya otogarina varis sabah 5 seklindedir (sinirda cok yogunluk yok ise) ve ucreti 75tldir.
    edit; sahsen masallah dedigim 3 gun yasadigi icin yukarda bahsettigim ekspress otobus sefer hatti da yaklasik 2 ay once durduruldu. ne yazik ki sofya'ya kara yoluyla otobus tercihinde has turizm ne yazik ki mevcut degil yerine metro ve hun turizm var ve ekspres degil.
    ancak en kisa surede trenle sofya'ya gelis tecrubemi de yazacagim zira muazzam bir tecrubeydi. otobus yerine yatakli tren harika!
  • bulgaristanın başkenti. cami, kilise ve sinagogu şehrin merkezinde birarada görmenin yanında, kilise konusunda detaya girmek isteyen rus kilisesi, roma kilisesi, sırp kilisesi, ortadoks kilisesi ve katolik kilisesi gibi çeşitleri de bir arada görebilir.
    her türden insan mevcut..tipik başkan şehri
  • geçtiğimiz haftalarda sofia express ile tecrübe ettiğim, sovyet mimarisinin hakim olduğu, gecesi inanılmaz eğlenceli şehir. yakın çevresinde bulunan kayak merkezleri ve teleferiği ile ünlü vitosha dağına çıkmak için sovyet döneminde yapılmış ve avrupa'nın en uzun teleferik hatlarından biri ile 6270 metreyi 30 dakika içerisinde alabiliyorsunuz.

    çok farklı yemeklere sahip olmamakla beraber inanılmaz derecede lezzetli bir et çeşitliliğine sahip. konaklama için hostel mostel adlı, girişini bulmakta zorlandığım, avlusu olan, arkadaşlık ilişkilerinin hızlı kurulduğu ve kahvaltı dahil fiyatının 9-11 euro arası değiştiği, iyi bir lokasyona sahip hostel de kaldım. hafta sonu tatilleri için kesinlikle tavsiye ederim.
  • vizeniz bulunuyorsa istanbul-sofya ekspresi ile yola çıkıp, uygun fiyatlı bir seyahat planlayabilirsiniz.
    sofya'ya trenle yolculuk
  • şuanda 4,5 kişi birlikte gitmek için trendeyiz. ranzalar,muhabbetler, kahkahalar... süper yaw. şimdiden sevdim sofyayi
hesabın var mı? giriş yap