• (bkz: soganlik)
  • bursada botanik parka sahip olan bir bolge.
  • (bkz: güneşli) (bkz: kirazlı)
  • yeşilhisar'ın batısında ve ilçeye 15 km mesafede olan soğanlı, kaya kilise*leri ve mağaraların bugünkü evler ile içiçe girdiği bir yerleşim yeridir.ürgüp - göreme yöresindeki doğal oluşumlarla tarihi yerleşim biçiminin benzerini soğanlı'da görmek mümkündür. bu köyün sınırları içerisinde bulunan tarihi kiliseler, peribacaları* ve çok sayıda mağara köye yerli yabancı pek çok turist çekmektedir. buralar eşeğe binerek gezilebilmektedir de. kadınlarca yapılarak bütün kapadokya'da satılan soğanli bez bebekleri, köyün önemli gelir kaynaklarından biridir. irili ufaklı 50 kilisenin varlığı bilinmektedir.coğrafi olarak çok ilginç bir yapısı olan soğanlı vadisi, çok eski bir yerleşim alanı olarak roma devrinden kalan kiliseleri ile ünlüdür. bu kiliselerin en ünlüleri; azize barbara kilisesi(tahtalı ), karabaş kilisesi, büyük kilise, saint joan kilisesi, yılanlı kilise, kubbeli kilise, saint george kilisesi, gök kilise ve tokalı kilise ' dir.
  • 850 yillarinda soganli vadisinde 200 kadar kilise ve manastir bulunmakta idi. halen 50 kadar freks’li kilise vardır. ancak bunlarin 10 kadarini gezmek mumkundur. digerlerinin kapisi ve pencereleri orulerek kapatilmis guvercinlik olarak kullanilmaktadir. vadide 400 kadar da kaya oyugu yerlesik yerleri dag eteklerinde gorulebilir. bu oyuklar bugun kullanilmamaktadır.
  • bugun soganlı kaya kiliseleri ve yerlesim yerleri icin cok buyuk bir tehlike mevcuttur. bu tehlike tepe ustlerinden kopan iri kaya parcalarinin kubbeli kaya kiliselerine carpmasi ve onları tahrip etmesidir. ayrica yagmur sularinin ve ruzgarin yaptigi erozyon da tahribata neden olmaktadir.
  • soganli iii. yuzyilda yayilmaya baslayan hristiyanligin kapadokya’da ki onemli bir merkezidir. soganli, kesisler, papazlar ve mistik duygulara sahip hristiyanlar icin en uygun yerlerden biridir. bu yuzden binlerce insan kisa surede buraya yerlesti. yerlesimi kolay, korunması rahat olan soganli vadisi halki cok tehlikeli gunlerde yakinlarda bulunan doganli ve derinkuyu yeralti sehirlerine siginabiliyorlardi.
  • bursa'da çekirgenin alt taraflarına tekabül eden ovanın başlangıcında bir köy.
  • istanbul'un en merakli insanlarinin oturdugu bahcelievler semti. acayip de dedikodu yaparlar.
  • asagi ve yukari soganli olmak uzere ikiye ayrilan, kayseri nin yesilhisar ilcesine bagli, kapadokya turizmi ve tarim ile gecinen koy. turk define avcilarinin ugrak yerlerinden biri. eger high season da gidilirse ilk dikkatinizi cekecekler yerli ve yabanci turistleri gezdiren esekler ve koy meydanina kurulu pazarda bezden soganli bebekleri satan koy kadinlari olacaktir. koyun etrafini saran vadi boyunca kayalara oyulmus binlerce yillik kiliseler, guvercinlikler, freskler, sarap mahzenleri ve mezarlar gorulmeye deger. kilise iclerindeki fresklerin bilincli bir sekilde tahrip edilmesi ise ucuzu. "jacob was here 1996" ya da "fatih&izzet" gibi abuk sabuk seyleri insanlar pek tabii baska yerlere de kaziyabilirler. uzun bir kilise turundan sonra koyu cevreleyen vadi boyunca kucuk bir dag tirmanisi yapilmali, battal gazi nin de bir vakitler kullandigi rivayet edilen gizli dag geciti ve eskinin sarap mahzenleri; simdilerde ise patates ambari olarak kullanilan ici yazlari serin, kislari sicak olan dogal ambarlar da kesinlikle gorulmeli. koyde turist olarak tek konaklayabileceginiz yer koy meydaninda bulunan yine kayalarin icine oyulmus emek pansiyon adindaki 15-20 yatakli oldukca otantik pansiyon. burda kalmasaniz bile icini gezebilir, avlusunda yeni demlenmis koyu bir cay icebilirsiniz. yine koy meydanindaki restoranda aradaginiz her turlu yemegi bulabilir, koyu gezip tozduktan sonra, koy meydanina baglanmis musteri bekleyen eseklerin anirtisinda soguk bir bira icebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap