• cok iyi bir ayak hassasiyeti gerektirir.
    debriyaja basıldığı gibi basılırsa genellikle araç şöferinin ebesinin amını gormesi ile son bulur
  • arkadan çekişli arabalarda da heel n toe tekniği uygulanır. vites düşürüp viraja girme esnasında arka lastiklerin aşırı devirlenmmesini önlemek için kullanılır. sol ayak debriyaja basarken sağ ayakucu frene topuk kısmı ise gaza basar . devir yükseldiği anda debriyajdan sol ayak çekilir. böylece savrulmadan ve lastikleri kitlemeden vites küçülür ve viraja daha seri girilebilir.

    edit: 20 yil önce yazdigim bu entry'nin başligi degismis sanirim.

    tanim: yukarida anlattigim heel and toe teknigi ile beraber ileri sürüş teknikleri icerisinde yer alan bir frenleme teknigi.
  • (bkz: heel and toe)
  • viraja girme esnasında (örneğin sağ viraj) aracın sağ, yani virajın içinde kalan tekerleklerinin sol taraftakilerle eşit dönmesini sağlama çabası. araba sağ viraja girdiğinde yük soldaki lastiklerin üzerine yığılacağından fiziken daha az yol alması gereken sağ lastiklerin (virajın içinde kalmaları sonucu), arabanın sağının hafiflemesi sebebiyle patinajla karışık sol lastiklerden (normalde sol lastikler virajı daha dıştan alacağı için daha çok dönmeli) daha fazla dönmesinin ve dolayısıyla merkezkaça ters bir hareket yapılması olayının engellemesi faaliyeti. viraja girerken sol ayakla gerekli seviyede frenaj yapılır ki fren en azından her lastiğin eşit hızda dönmesini sağlar.
  • emre yerlici'nin gece etap çalışmasında, sol ayak freni olayını fazla abartması sayesinde arabasının fren disklerini kor renge dönüştürmesi olayı. karanlıkta fosfora bulanmış gibi parlıyordu diskler turuncu turuncu.
  • turboyu dolu tutmanin yani sira hizli ziplamalarda arac cok atlamasin diye kulanilir. bu sayede hem arac fazla ucup olmadik bir yere cakilmaz hem de direk fren yapilip hiz ve zaman kaybedilmez.
  • fin pilot juha kankkunen 1994'te türkiye ye geldiginde kendisi ile 45 dakika yüzyüze sohbet etmis ve sol ayak frenini sormustum...
    sasirtici bi sekilde "-sadece tepe üstlerinde ve uzun virajlarda yaptigini söylemisti"
  • otomatik vites araçlar için rahatça uygulanabilecek özellik. spor otomatik vites vasıtaların fren pedalının biraz daha solda olmasının nedeni
  • eğer bir araç sırf kıllığına aracımızın kıçına yapışmışsa, sol ayağımızla frenimize sadece fren lambalarımızı yakacak kadar basıp diğer ayağımızla da gazımızı kökleyerek uzayabilir ve dikiz aynasında küçülmekte olan kerizi zevkle izleyebiliriz.
  • viraja girilmeden once vites kuculdugunde yukselen devrin viraj cikisinda aynen uzamak icin yuksek tutulmasi amaciyla kullanilan surus teknigidir.
    bilmeyenlerin kesinlikle trafikte, yuksek hızda vb. durumlarda uygulamamasi gerekir, zira aksi halde ebeniz ile beklenmedik sekilde karsilasmanizla sonuclanabilir.
    viraj icerisinde sol ayak freni tatbik edilirken olasi bir kayma sonucu kontra verilmeden once ayak frenden cekilmeli ve gaza uygulanan kuvvet az olcude arttirilmalidir.
    bu yeterli gelmiyorsa ; ve ebemizin yuzu yavasca on camda belirmeye baslamissa ayak gazdan cekilmeli ve kontra verilmeli, ebemiz ısrarcı davranıyorsa motor freni yapılarak arac iyice yavaslatılmalıdır. (zira normal fren ebenizin isine gelecektir.)
hesabın var mı? giriş yap