• fiziksel bir nedeni olmaksizin tekrarlayan belirsiz bedensel yakinmalar ile belirlenen bir somatoform bozukluk
  • psikosomatik bozuklukla ilişkisi olmayan hastalık. zira psikosomatik bozukluklarda mevcut bir bedensel hastalık psikolojik faktörlerle alevlenirken somatizasyon bozukluğu tanısının konulması için hiçbir bedensel hastalık olmaması gereklidir.
  • briquet sendromu
  • dsm-5 ile kalkacak olan tanıdır. onun yerine hafif-orta-ağır somatoform bozukluk tanımlaması geliyor.
    bu kişilerde b küme kişilik bozukluğu, cinsel travma öyküsü ve ilaç kötüye kullanımı sıktır.
  • panik atak telaşına bürünmeden derdini anlatan, muayenede sızlanmayan ve tanı yöntemlerinde pek bir bok bulunamayan sakin hastalara çakılan not.

    - hade hade bi şeyin yok, hayatına devam et, takma kafaya keh keh.
    yıllar sonra, muayene ve/veya tanı yöntemlerinde sinyal belirdiğinde;
    - ooo çok geç gelmişsin, şikayetler başlar başlamaz gelmeliydin! ha geldin miydi... hmpf neyse... (bkz: düşünemedi)
  • türkiye'de yaşayan ve belirsiz bedensel yakınmalarla hastaneye başvuran kadınların pek çoğunda görülen durum.

    hayatından memnun olmayan, evde kocasıyla sorun yaşayan, kayınvalide baskısından bunalan, sosyal hayat adına herhangi bir faaliyette bulunamayan, şiddet gören, ezilen, horlanan, aşağılanan, ekonomik özgürlüğünün olmamasından ve gelenek göreneklerin baskısıyla sırtına bindirilen yüklerden kurtulamayan kadınların...
  • ağrılı hastanın şikâyetlerinin kesin bir biçimde bedensel hastalık olarak ele alınması doğru bir yaklaşım değildir. sıklıkla bir veya daha fazla bedensel yakınma şikâyetleri olan bazı hastalarda, ayrıntılı muayene ve tetkiklere rağmen mevcut olan şikâyetlere yönelik patoloji bulunamaz

    fizik bulgularla açıklanamayan, bedensel şikâyet ve belirtiler eşliğinde giden, bu duruma yönelik sıklıkla tıbbi yardım arama davranışıyla süregelen bir bozukluk olan somatizasyon (bedenselleştirme), psikiyatrik rahatsızlıklar içinde ele alınmaktadır. kişi var olan sıkıntısını, sorununu, yada herhangi bir isteğini bedenine yönlendirerek fiziksel semptomların oluşmasını sağlayarak derdini bu şekilde göstermeye gider. önceleri bu bilerek yapılan bir davranış iken daha sonra kişi farkında olmadan bedenine yönlendirir.

    somatizasyon bozukluğu’nun tedavisi hastanın fiziksel, psikiyatrik ve psikososyal yönlerden ele alınıp multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilmesini içerir. ayrıntılı bir öykü ve genel tıbbi değerlendirme mutlaka gereklidir.
  • bedenimin neredeyse her uzvunda vuku bulmuş durum. ulan neyse devamını yazmak istemiyorum. anlayan anladı zaten. ne menem bir durum olduğunu.
  • bu teşhisin konabilmesi için:

    1-başka bir hastalıkla açıklanamayacak en az 4 yerde ağrı
    2-en az 2 gastrointestinal bulgu(şişkinlik, kabızlık, mide rahatsızlıklarını burada ekarte etmek lazım.)
    3-nörolojik bir bulgu
    4-cinsel bir bozukluk.

    olmalıdır. yani bu 4 bulgudan biri dahi olmazsa bu teşhis konulamaz.
hesabın var mı? giriş yap