• şarabın, üretiminden pazarlanmasına ve sunumuna kadar geçtiği aşamaları anlatan 2015 yılı yapımı kaliteli bir belgesel.
  • --- spoiler ---

    sarabin aslinda dusundugumuz kadar hijyenik ortamlarda yillandirilmadigini, aksine kuflu, tozlu, mantarli, nemli ortamlarda yillandirmanin cok daha degerli oldugunu anlatan belgesel.

    bir ara adam siselerin ustundeki kuf ve mantarlari minciklarken "sanirim kusacagim" deyip durdurdum ve soyle iki dakika kadar bekledim, sonra sunu farkettim, amerika napa'da bulunan mahzen ile fransa champagne bolgesindeki mahzenin birbirleri ile zerre kadar alakasi yok sekil, bicim ve kullanim olarak.

    --- spoiler ---

    kisacasi saglam mide gerektirebilir bunu izlemek ama o arada ilginc seylerde cikartabilirsiniz.
  • şarap sever biriyseniz eğer daha cok sevmenize neden olacak belgeseldir..

    ızlerken gözlerimden kalpler cıktı desem yalan olmaz

    bölgelerine göre üzümlerin yetişme şekillerinden tutun hava şartlarının bile nasıl etkilediğini anlatmıştır.

    aslında 10 ana başlık altında tarihten hangi yemekle hangi şarabın iyi gideceğine kadar değinmiş lezziz belgeseldir. canım meşe fıçısını olduğu gibi içmek istedi...

    izlerken değinilmiş bazı şarap isimleri;
    pinot noir cabernet sauvignon merlot rieslinghermitagerobert mondavi beaujolais

    2015 yapımı bir belgesel olsa da cinematografisi çok iyi yapılmış bu yüzden sanki belgeseli dün çekmişler gibi hissediyorsunuz. bence herkesin izlemesi gereken belgesellerden birine daha örnektir..
  • özellikle renkleri ve müzikleri sayesinde insani direkt olarak icine ceken, mükünse paraya kiyilip alinan kaliteli bir sise esliginde izlenmesi gereken müthis bir belgesel.

    ilk on dakikasindaki tipler biraz itici gelse de, konu sarap oldu mu tanri muamelesi gören, aubert de villaine, jean-louis chave, fred dame gibi isimlerle cok güzel röportajlari barindiriyor.
  • jason wise tarafından yönetmenliği yapılan muazzam bir belgesel. netflix üzerinden her türk gibi elbette en çok izlediğim içerik belgeseller(!)

    sommelier'ler üzerinden kurgulanmış bir yapım olmasının yanında üreticiler, dağıtımcılar gibi farklı kademelere de uzanıyor ve şarap hakkında harika bir deneyim yaşatıyor size. en büyük güzelliği ise elbette fabrikasyon şarapları izlemiyorsunuz. büyük kısmı aile mirası haline gelmiş olan yerel üreticilerden tutun da, dünyanın en önemli şarap üreticilerine kadar el yapımı şarapların üretim süreçlerini izliyorsunuz. meşenin önemi, üzümün hasat zamanındaki etkenler, ne zaman şişelenmesi gerekliliği gibi noktalarda harika ipuçları edinmenin yanında gerçekten çok keyifli bir 1.5 saat yaşamanızı sağlıyor.
  • ilk yapıma göre çok daha iyi olmuş bir belgesel. ilk yapımda daha çok sömelye adaylarının sınava hazırlanışlarının zorlukları üzerinden gidiyordu. şarap ile ilgili içeriklere ilgim olmasına rağmen sonlarına doğru sınava çok odaklanmasından ötürü açıkcası biraz sıkmıştı.

    serinin ikinci belgeseli into the bottle'da gerçekten adının hakkını da vererek tam anlamıyla şişenin içerisine giriyor. yine sömelyelerle yapılan ana konuşmalara bu sefer ek olarak şaraphane sahipleri ve şarap yapım uzmanları ile de ek röportajlar giriyor. şarap severlere fazlası ile güzel bilgiler katacak bir yapım olmuş.

    farklı bölgelerdeki özel üreticilerden bahsetmelerini de baya beğendim. ilgili yerlere google maps'ten bile bakınca maksimum oylayan 40-50 kişi var. bu kadar az popüler olan yerlerle ilgili tavsiyeler vermesi gerçekten takdire şayan. bu bilgileri bulması baya bir zor.

    --- spoiler ---

    deprem ile birlikte yıkılan fıçılar ve üretimhanenin hali gerçekten çok fenaydı. insanın içini acıtıyor. ne kadar çok şarap heba olmuş. çok daha güvenli bir şekilde yerleştirmeleri yapmak gerekiyor heralde.

    savaş kısımları ise yine can sıkıcı. her savaşta olduğu gibi yine bu savaşlarda da insanlığın bilgi birikimleri kaybolmuş gitmiş. kimbilir ne halde olurduk bu savaşları yaşamamış olsak şimdi.

    amerika'nın yaptığı ise tam mallık. 1800'lu yıllarda californiada 800 tane şaraphane varken, alkol yasağı ile birlikte hepsi kapanmış. bütün şaraplar komple dökülmüş, imha edilmiş. bari yurtdışındaki ülkelere satsaydınız ya, insanoğlu gerçekten geri zekalı.

    --- spoiler ---

    genel puanlamam: 7.5/10.

    ilk film hakkında yorumlarım: (bkz: #146680808)
    üçüncü film hakkında yorumlarım: (bkz: #148131159)
hesabın var mı? giriş yap