• adi üzerinde oldugu gibi güçlü devlet o ülkeyi "sömürmeye" ba$lar, bütün maddi zenginliklerini, dünya üzerindeki stratejik konumunu vs kendi çikarlari için kullanir, daha da güçlenir.

    bilindigi üzere turkiye de sömürge bir devlet olmak üzereydi ki, ataturkdiye birisi çikip siktiri çekti ve sömüren devletlerle a$ik atabilecek bir ülke kurmaya ba$ladi.
    bundan 77 yil sonra bu ülke kendi içinde sömürülmeye devam etmektedir
  • bir ulkenin somurge sayilabilmesi icin somurulen ulkenin;

    1. mallari icin pazar olusturulmasi
    2. somuren ulkenin satin almak zorunda oldugu hammaddenin en ucuzunu elde etmesine olanak saglamasi
    3. somuren ulkeye en ucuz emek gucunu yaratmasi

    gerekmektedir.
  • 19. asırda neredeyse tüm dünya batı'nın sömürgesi/müstemlekesi durumundaydı. yakıcı soru! şu anda vaziyet nedir? çoğu kimsenin zannettiğinin aksine dünya büyük ölçüde batı sömürgesi olmak konumundan kurtulamadı.

    bir çok ülke batı'nın prangasından gene batılılaşarak kurtulmayı denedi. bu sefer de kültürel ve ideolojik bir istilaya uğradılar. uzakdoğu ve türkiye gibi ülkeler bir ölçüde batılılaşmayı ve sanayileşmeyi başardıkları için maddi planda kısmen batı'nın hegemonyasından kurtuldular ama fikrî/entellektüel seviyede bu sömürge olmak durumu bütün şiddetiyle devam ediyor.

    yeni bir yöntem, yeni bir medeniyet perspektifi, yeni bir dünya görüşü üretilemediği sürece de devam edecek. ne kadar gelişirsek gelişelim bu şekil ve dış plan imarından öteye gidemeyecek, batının bir mukallidi olarak hep onun bir kademe gerisinde, kuyruğunda olacağız üstelik kendi öz değerlerimizden ferâgat etmiş olarak ve kendimize yabancılaşarak.

    böyle bir hal, iki türlü ölümü birden tatmak demektir neredeyse...hem kırk katır, hem kırk satır...

    (bkz: batı ve doğu/#38651454)

    (bkz: bilim ve paradigma/#38064829)
  • maalesef 21. yüzyılda da evrimini sürdürerek ve tüm acımasızlığı ile süregelen bir olgudur. fazla uzaklarda aramayın.

    geçmiş zamanlarda bir ülkeyi sömürgeye dönüştürebilmeniz için orada askeri hakimiyetiniz olması gerekirdi ancak günümüzde sömürgelerin tamamı böyle değil. ırak gibi zengin yeraltı kaynakları olan ülkeleri sömürgeye dönüştürmek için halen orada askeri hakimiyet kurmak gerekebilir ancak sömürülecek ülkede doğrudan üretilip paraya çevrilebilecek kaynaklar yetersiz ise, o ülkenin halkını topluca köleleştirerek gereken sömürü düzeni oluşturulabilir. ancak bunu sağlayabilmeniz için önce o ülkedeki politik düzen buna uygun şekilde tasarlanmalıdır.

    politik gücü elinde tutan zümre az eğitim almış ve ülkelerine ne kadar zarar verdiklerinin kendileri bile farkına varamayacak ve iktidarı kaybetmemek için ülkenin ne kadar zarar göreceğini umursamayan, iktidarı kaybederse hapse girme riski bulunan yozlaşmaya açık kimselerden oluşturulmalıdır.

    ülkede toplumun büyük kesimi tarafından orayı iyi yönettiği sanılan yukarıda bahsettiğim zümre iktidarı elinde tutması için desteklenir, yatırımlar yapmaları için kredi muslukları açılır, yatırımların gerçek gelişmeye yönelik değil, daha çok görüntüye hitap eden, inşaat gibi alanlara yönlendirilmesi teşvik edilir. ve o ülke yavaş yavaş giderek artan borç ve faiz sarmalına sokulur.

    yine yukarıda bahsettiğim el parası inşaat yapılırken insanların cepleri para görür, zenginleştiklerini sanırlar ve bu geçici durumu kalıcı sanıp tüm güçleri ile o iktidarı desteklerler.

    neticede o ülkenin hem ödediği faiz miktarı dünya'da en yüksek gerçek faiz seviyelerine ulaşır hem de borcun ana parasını ödemeyi bırakın, toplanan vergilerin yarıdan fazlası borç faizine gitmeye başlar. bu durumda iktidarı elinde tutan zümre sadece ve sadece günü kurtarabilmek için daha yüksek faiz ile daha fazla borç bulabilmek için ülke- ülke dolaşmaya başlar. ülkenin gerçek değer üreten liman, fabrika vesaireleri satılır. burada satılan söz konusu limanın binaları değil, onu işletebilme imtiyazıdır. yani devlete ait bir imtiyaz yabancılara devredilir ve yine daha fazla para bulup faizi çevirebilmek, borcu öteleyebilmek için ardı arkası kesilmeyen bir sarmala girilir. osmanlı devletinden örnek verecek olursak, kapitülasyonlar devletin bazı imtiyazlarının yabancılara devretmesidir. lozan barış anlaşmasında elde edilen en önemli bağımsızlıklardan biri de ekonomik bağımsızlık yani kapitülasyonların kaldırılmasıdır.

    yukarda yazdıklarımın neticesi devlete ödedikleri vergilerin büyük kısmı ömür boyu ve engellenemez şekilde yabancılara giden, kendini bağımsız sanan ancak köleleştirildiğinin farkında bile olamayan gaflet uykusunda bir millet olacaktır.
  • (bkz: mustemleke)
  • sanayi ve tarım sektörünün gelişmediği hizmet sektörünün geliştiği tamamen dışa bağımlı bir ekonomisi olması nedeniyle türkiye cumhuriyeti' nin modern zamanlar sömürge ülkelerinden bir tanesi olduğu düşüncesindeyim. günümüzde bu tür ülkelere pazar ülkesi de denilebilir üretmeyen paso tüketen ülkeler birer sömürgedir.
  • gameshowun en mal köşesi. film sonlarını yazmalarıyla nefret kazanmışlardır.
    buradan kendilerine allah akıl fikir versin diyorum.
  • bir ülkenin kendi sınırlarına komşu olmayan başka bir ülke üzerinde yaptığı sömürme eyleminde, sömürülen devlete verilen ad.
  • kıbrıs güzel bir örnektir buna.
hesabın var mı? giriş yap