• hiçbir işe yaramadığı halde çoğu insanın çaresizlikle -bilerek ya da bilmeyerek-uyguladığı eylem..nitekim apartman ışığı yine aynı zaman dilimi içinde -kurulduğu üzre- sönecek, eve çıkamadan ve ya anahtarı ararken sizi karanlığa ve kendini aratmaya mahkum bırakacaktır.
    (bkz: ukte)
  • temizlikçiler tarafından anahtara kagıt sıkıstırarak yapılabilen eylem. eskiden vardı bunlar.
  • bu yontem ise yaramayacagi icin bir alternatif sunmakta fayda vardir. soz konusu alternatifin mucidi bilinmemekle birlikte gozlemler sonucunda daha cok evden eve nakliyat sirketleri elemanlari tarafindan kullanılırlar. bir kibrit veya kurdan, otomat dugmesine sıkıstırılır, boylece ayarlanan zaman sona erdiginde devre kapali olacagi icin isik soner sonmez yeniden yanar. bir nevi (bkz: cakar cakmaz cakan cakmak)
  • her apartman kapıcısından veya ya i$hanı güvenlik görevlisinden fırça yenilen veya uyarı alınan durumdur.
  • son yıllarda yapılan anahtarlarda kibrit sıkıştırmak benzeri yöntemlerin kullanılamaması, ışığın bu şekilde açık bırakılamaması için devrenin tekrar açık konuma getirilmeden ikinci bir kez çalışmasını engelleyen bir mekanizma yerleştirilmiştir. başka bir deyişle düğmeye bir şeyler sıkıştırıldıktan sonra süre dolduğunda lamba yine söner, anahtara basıp tekrar çekmediğiniz sürece yanmaz. bu yöntem apartman sakinlerini gıcık etmek ve elektirik faturalarını düşürmek için kullanılabilir. apartmanın herhangi bir katında düğmeye kibrit çöpü sıkıştırılır; lamba söner, başka bir katta birileri düğmeye bastığında, devre sizin bulunduğunuz kattan açılmadığı için ışıklar yanmaz (anlamayanlar için: bir tane düğmeye kibrit çöpü sıkıştırırsan hiç bir düğme çalışmaz, ışıklar yanmaz diyorum) böylece apartmana gelen elektirik faturası düşürülebilir, apartman yöneticisine ayar verilebilir.
  • neden işe yaramadığını hala anlayamadığım eylem. çocuğundan yaşlısına her insan basit bir mantığın ürünü olarak ışık yanarken "biraz sonra sönecek karanlıkta kalmayayım merdiveni çıkar iken" diye düşünüp en az bir kez basar düğmeye.
    ama zeki beyinler buna çözümü her kata çıktıkça yanan sensörlü merdiven otomatiği ile bulmuşlar. böylece ne insan sönmesin diye apartman ışığına üst üste basmakla uğraşıyor, ne de yönetici elektrik faturasıyla...
  • bina yönetimimizin bütün anahtarları kaldırarak, lambalara sensör taktırmasıyla tarihe karıştırdığı yöntem.
    sensörlerin güzel yanı elektrik faturasını inanılmaz düşürmüş olmasıdır. 10 küsür katlı binada anahtara basınca binanın 3 de 1 i aydınlanıyordu. şimdi ise sadece bulunduğunuz ortamdaki lamba yanıyor.**
  • lambaya bagli roleyi süren transistorun baz'ini besleyen kondansatorun, bosalmadan tekrar dolmasi apartman otomatigi devrelerinde mumkun olmadigi icin nafile cabadir. ancak kondansator bosaldiktan sonra kendi dolumunu kontrol eden transistorun emiter-kollektor ayaklarindaki blokaj kalkacagi icin dugmeye basmakla isigi tekrar yakmak mumkun olur.
  • hareket sensörlü ışıklar varsa beyhude bir çabadır.
hesabın var mı? giriş yap