• hiçbir işe yaramadığı halde çoğu insanın çaresizlikle -bilerek ya da bilmeyerek-uyguladığı eylem..nitekim apartman ışığı yine aynı zaman dilimi içinde -kurulduğu üzre- sönecek, eve çıkamadan ve ya anahtarı ararken sizi karanlığa ve kendini aratmaya mahkum bırakacaktır.
    (bkz: ukte)
  • yanlış kişiye gönderildiği farkedilen mesajın gitmesini engellemek için telefonun no tuşuna basmak gibidir.
    (bkz: çaresizlik)
  • harekete duyarlı sensörlerle çalışan ışıkların icat olmadığı, ilk okul çocuklarının cep telefonu sahibi olmadığı eski zamanlarda, sönmesin diye 5 kere arka arkaya basardım apartman otomatiğine. söneceğini bilmeme rağmen içgüdüsel olarak basardım. sonra ne mi olurdu? tabii ki olmadık yerde sönerdi ışıklar, başlardı korku filmi. rec'in final sahnesindeki kız gibi karanlıkla mücadele ederdim!
  • bu yontem ise yaramayacagi icin bir alternatif sunmakta fayda vardir. soz konusu alternatifin mucidi bilinmemekle birlikte gozlemler sonucunda daha cok evden eve nakliyat sirketleri elemanlari tarafindan kullanılırlar. bir kibrit veya kurdan, otomat dugmesine sıkıstırılır, boylece ayarlanan zaman sona erdiginde devre kapali olacagi icin isik soner sonmez yeniden yanar. bir nevi (bkz: cakar cakmaz cakan cakmak)
  • yerine göre hiç de beyhude bir çaba değildir efendim. babaanne alışkanlığıdır denmiş. evet ama o alışkanlık nereden gelmektedir düşünülmüş mü? babaanne zamanındaki merdiven otomatikleri nasıldır hiç araştırılmış mı? mesela benim babaannemin oturduğu apartmansa otomatiğe basıldığında ışıkların yanmasıyla birlikte kapıcı dairesinin oralardan tıktıktıktıktıktıktıktık diye seri bir ses gelirdi. bu ses giderek yavaşlar, tık tık tık tık tık..tık..tık..tık....tık....tık........tık........tık................tık.................tık eder ve son tık ile birlikte ışık söner, ses kesilirdi. tıktıkların yavaşlaması duyulunca düğmeye tekrar basıldığında ses tazelenir, ilk basıldığında çıkan gibi seri tıktıktıktıktıktıktık sesi çıkardı ve otomatik de tıktıklar bitene kadar sönmezdi.
  • lambaya bagli roleyi süren transistorun baz'ini besleyen kondansatorun, bosalmadan tekrar dolmasi apartman otomatigi devrelerinde mumkun olmadigi icin nafile cabadir. ancak kondansator bosaldiktan sonra kendi dolumunu kontrol eden transistorun emiter-kollektor ayaklarindaki blokaj kalkacagi icin dugmeye basmakla isigi tekrar yakmak mumkun olur.
  • bina yönetimimizin bütün anahtarları kaldırarak, lambalara sensör taktırmasıyla tarihe karıştırdığı yöntem.
    sensörlerin güzel yanı elektrik faturasını inanılmaz düşürmüş olmasıdır. 10 küsür katlı binada anahtara basınca binanın 3 de 1 i aydınlanıyordu. şimdi ise sadece bulunduğunuz ortamdaki lamba yanıyor.**
  • her apartman kapıcısından veya ya i$hanı güvenlik görevlisinden fırça yenilen veya uyarı alınan durumdur.
  • hareket sensörlü ışıklar varsa beyhude bir çabadır.
  • neden işe yaramadığını hala anlayamadığım eylem. çocuğundan yaşlısına her insan basit bir mantığın ürünü olarak ışık yanarken "biraz sonra sönecek karanlıkta kalmayayım merdiveni çıkar iken" diye düşünüp en az bir kez basar düğmeye.
    ama zeki beyinler buna çözümü her kata çıktıkça yanan sensörlü merdiven otomatiği ile bulmuşlar. böylece ne insan sönmesin diye apartman ışığına üst üste basmakla uğraşıyor, ne de yönetici elektrik faturasıyla...
hesabın var mı? giriş yap