• eşime xz1'i yeni almıştım. şimdi nasıl olacak bu? hem bu çerçevesiz model.
  • sony mwc'de iki adet telefon tanıtacağını duyurdu. yeni cihazları "tam ekran" şeklinde adlandırılan ekranlarla gelecek. mwc'den bir gün önce, 25 şubat'ta gerçekleştireceği etkinlikte xz2 ve xz2 compact modellerini duyuracak olan sony, yıllar sonra ekran-kasa oranına el atmaya karar vermiş gibi .telefon samsung galaxy s9 ile aynı gün tanıtılacak.
    benim şahsi fikrim ise telefonu ön kısmının tasarımının çok hoş olmasına karşın arka tarafı pek hoş olmamış gibi görünüyor ve htc telefonlarını anımsatıyor.
  • bugün tanıtılan sony'nin yeni amiral gemisi cihazı.

    donanım olarak tek eksi hariç geçen senenin üstüne koyarak ilerlemiş sony. o eksi de 3.5mm'nin kaldırılması. ben şahsen artık çok da eksi olarak göremiyorum bunu, her ne kadar iyi bir kulaklık ve jak ikilisinden alınacak kaliteli bir analog ses kadar iyi olmasa da artık bu konuda da kablosuza geçmenin zamanı geliyor bence.

    artılara gelecek olursak samsung'un bu yıl direkt alıp s9'una koyduğu 960 fps @720p video kayıt özelliğini xz2'ye koymakla kalmayıp çözünürlüğü de 1080p'ye çıkartmışlar. iyi bir gelişme. ayrıca 3d tarama özelliği ön kameraya da gelmiş. ama bence kamera anlamında en can alıcı gelişme 4k hdr video kaydı. bu bir akıllı telefonda ilk. sony yine ilklerin telefonu olmaya devam ediyor ama rezalet pazarlama stratijeleri sebebiyle bu yıl da underrated kalacak gibiler. 18:9 oranında fhd+ ekran sonunda gelmiş, çerçeveler hala rakipleri kadar incelmemiş olsa da stereo hoparlör olması ekranı dengeliyor. işlemci + bellek ikilisi zaten bu yılın favorisi sd 845 + 4 gb, bu noktada bir sürpriz yok. micro sd kart ile yükseltilebilir 64 gb dahili hafızası da mevcut. 6 gb bellekli model xz2 premium olacak diyor herkes. aynı şekilde çift kamera da yine xz premium'a gelebilirmiş. xz2'de ise geçen seneki 19 mp sensör kullanılıyor ancak çeşitli yazılım geliştirmeleri mevcut. bunlardan en öne çıkanı ise qualcomm ile sd 845 için ortaklaşa geliştirilen bir yazılım. noise reduction konusunda oldukça iyi bir geliştirme olduğunu söylüyorlar. son olarak, cihazın iki ucuna titreşim mekanizması yerleştirilmiş. bunun katkısı ise -dualshock'takinin benzeri- izlediğiniz bir video esnasında ses seviyesinin aniden yükseldiği anları hesaplayıp ona göre size titreşim verecek, buradaki hedef deneyimi artırmak.

    donanım konusunda kayda değer geliştirmeleri bir kenara bırakacak olursak cihaz tasarım anlamında özellikle arkadan htc u11'e çokça benziyor. bu yeni tasarım anlayışı her ne kadar şık ve premium görünse de bence xz ile değişen tasarım devam ettirilse daha güzel olurdu bence. parmak izi okuyucu ise yandan arkaya taşınmış. bana sorulursa sony için artık kimlikleşmiş bir özellikti yanda, güç tuşunun üzerinde parmak izi okuyucu. arkaya geçmesi kötü olmuş. onun haricinde detaylarında simetrinin s'sinden bile bahsedilemeyecek derecede vahim bir cihaz olmuş. şarj girişi ortalı değil, ekranın altındaki hoparlör ile üstündeki hoparlör birbirinin aynısı değil. kamera, parmak izi okuyucu ve sensörler yine ortalı değili, rastgele yerleştirilmiş gibi görünüyor. bu tarz detayların birçok kişinin umrunda olmadığını biliyorum ancak benim gibi bir simetri hastasını kanser edebilecek derecede bir şey bu. bu yüzden değinmeden geçemedim.

    sonuç olarak donanım anlamında atılan öncü adımlar aynı şekilde devam ettirilmiş ancak sony'nin tasarım ekibine acilen el atması gerektiği görüşündeyim.
  • bu sabah itibariyle tanıtılan sony'nin yeni amiral gemisi akıllı telefonu.

    sony tasarım dilini neredeyse tamamen değiştirmiş ve kendini diğer markalardan ayıran
    -yan taraftaki güç butonundaki parmak izi okuyucusu,
    -kenarlı-köşeli dikdörtgenler prizması tasarım,
    -3.5mm kulaklık girişi gibi kilit özellikleri tarihe gömmüş, bir sony-sever olan şahsımı çok büyük hayal kırıklığına uğratmıştır.

    pek bir şey ifade etmese de, yeni özellikleri de yazalım:
    -snapdragon 845 işlemci (2018'de tanıtılan bütün amiral gemisi telefonlar gibi)
    -saniyede 960 kare ağır çekim video kalitesi 720p çözünürlükten 1080p'ye çıkmış (evet bu muazzam bir teknoloji kabul etmek lazım)
    -4k hdr video kaydetme imkanı
    -kablosuz şarj

    ne yazık ki, artık sen de herkes gibisin sony.

    edit: ön yüzdeki stereo hoparlörler duruyormuş, sadece alt taraftakini o kadar inceltmişler ki göremedim tanıtım sırasında.

    yine de telefona ısınamadım. sony değil de başka bir markaymış gibi geliyor. sony'nin omnibalance tasarım dilinin artık bir seçenek olmaktan çıkması piyasada ve kalplerde bir boşluk yaratacak. belki eskisine göre daha çok satarlar ama kemik sony kullanıcısının bu değişikliklerden hiç memnun olmadığını düşünüyorum. şahsen üç sene sonra xz premium miadını doldurduğunda içini açıp güncel işlemci, kamera falan ne varsa takmayı düşünüyorum, iyi halt ettin sony.*
  • (bkz: ne istediğini bilmemek)

    (bkz: herkesi memnun etmenin imkansız olması)

    incelemelerdeki eleştirileri görür gibiyim:

    "sony kendine has özellikleri kaybetmiş, diğer telefonlara benzemiş"

    geçen seneki incelemeler:

    "sony kendi tasarımında ısrar ediyor, pazara ayak uydurmuyor"

    nitekim insanlar da aynı:

    "hep aynı tasarımı yapıyorlar"

    xz2 tanıtılınca:

    "bu ne böyle diğer telefonlara benzemiş"
  • 3.5mm kulaklık girişini kaldırma ile kullanmakta olduğum sony kulaklıklara sövdüren yeni sony modeli.
    (bkz: jackıma dokunma)
  • bugün küçük kardeşi sony xperia xz2 compact ile birlikte lansmanı yapılmış olan telefon. bir önceki nesil sony cihazları xz1 ve xz premium ile bir kıyaslama yaparsak;

    artıları:
    snapdragon 845 işlemci
    4k hdr video kaydetme
    fhd 1080p çözünürlükte 960 fps ağır çekim kaydı (bi önceki nesilde 720p idi.)
    büyüyen ekran-kasa oranı %75.1 ve 5.7' ekran (görece)
    kablosuz şarj

    başka da artı bulamadım açıkçası.

    eksileri:
    bu kalas tasarım. 11.1 mm kalınlıktaki akıllı telefonlar bundan bi 6-7 öncesinde kaldı. sony özlem duymuş galiba, başka aklıma mantıklı bir şey gelmiyor. telefon da 198 gram olmuş bu sayede.
    3.5 mm kulaklık girişi yok.
    önceki nesillerinde yanda harika konumlandırılmış parmak okuyucusunun arka tarafa alınması.
    gerilemiş ön kamera, 5 mp ve f/2.2 diyafram aralığı.
    2:1 ekran oranı.
    önde tek stereo hoparlör. bir önceki nesilde 2'ydi.
    muhtemel fiyat. xz premium'un 2700'e satıldığı yerde 3000 binden aşağı geleceğini sanmıyorum.

    batarya kapasitesi 3180 mah olarak gözüküyor. artı eksi kısmına koymadım fakat büyüyen ekran sonrasında buna iyileştirmek denemez. zira 5.5'lik xz premium'da dahi 3230 mah batarya bulunuyor. ayrıca bu denli kalınlaşmış bir telefona çok daha büyük kapasiteli bir batarya sığdırılamaması da bir eksi benim gözümde.

    özet geçmek gerekirse; sony'nin kendi ayağına sıkmış olduğu telefondur. eski çerçeveli ve keskin hatlara sahip tasarımın sevenleri vardı. fiyat aralığını da düşürünce xz1 ve xz premium mantıklı hale gelmişti. beğenme görece iş tabi. fakat şu şartlarda xz2'yi bizim ülkemizde satabilirlerse öpüp başlarına koysunlar.

    edit: altta ne yazdığımı anlamadan yaftalama meraklısı bir arkadaş çıktı. mp=kaliteli kamera demek olmadığını bilen tek kendisi değil. zaten yazdığımdan bunu nasıl çıkarabilmiş, aklına hayran kaldım. sensörü var, diyafram açıklığı var. öyle bir şey olsaydı sony 2-3 nesil önce kullandığı 23 mp'lik kameraya devam ederdi zaten. ayrıca oraya kıyasladığım telefonları ve diyafram aralığını da belirtmişim. tamamen doğru orantılı olmasa da mp arttıkça göreceğin detaylar da artacağı için, 13 mp f/2.0 lık kamera benim gözümde xz2'nin kamerasından daha iyi performans sunacaktır. yoksa koy 1 megapiksel, kalan 4 megapikseli acıkınca yersin, dimi ama? ha daha bunun kamera donanım yazılımı bilmem nesi falan var, bak onları da sadece sen bilirsin. ben anlatmayayım. ha batarya olayına da girmiyorum, pek tabii yine sen bilirsin.
  • günümüzün bilgi çağında hala megapiksel - kamera kalitesi arasında doğru orantı olduğunu düşünen insanları ortaya çıkaran telefon.

    ön kamera çok kötü de olabilir iyi de olabilir orasını test etmeden bilemeyiz ama, daha görmeden megapiksel üzerinden ön kameranın gerilediğini iddia etmek doğru olmaz.

    çok ince telefon iyidir algısı da görecelidir. sony bu tasarımda el üzerindeki ergonomiyi ele aldığını ve bu kapsamda iyi bir tasarım ortaya koyduğunu iddia ediyor. bunu da telefonu elimize alıp dokunmadan bilmemiz pek mümkün değil. hands-on videolardaki yorumlardan belki bir nebze çıkarım yapılabilir. telefon esasında orta noktadan kalın, kenarlar ince. bu da belirttiğim gibi bilinçli bir tasarım tercihi ama ne sonuç vereceğini göreceğiz.

    telefonda çift hoparlör mevcut, tek değil, ki çerçeve inceltip stereo'yu korumaları pozitif bir durum olarak görülmeli.

    batarya ömrü konusunda sony cihazlar olumlu bir repütasyona sahiptir, sadece mah değeri üzerinden yorum getirmek (megapiksel gibi) yine hatalı olabilir. pil kapasitesi kadar yazılım optimizasyonu ve işlemci verimliliği de dikkate alınmalı. sony'nin markası olmuş stamina modları ve yazılımın nispeten diğer markalara göre stock forma yakın olmasıyla beraber çok sorun olacağını düşünmesem de, ekran boyutunun büyümesi ve çözünürlük artışı soru işareti.

    bence compact modeli daha alınası ama şimdilik mağazalara gelmesini beklemek lazım. xz1 resimlerde pek ilgi çekici görünmezken bizzat incelediğim zaman çok beğenmiştim.
  • açıkçası hayal kırıklığı tasarım z5 den sonra tasarım faciaya doğru sürükleniyordu bu modelle dibe vurdu. 2018 yılında bu kalınlıktaki telefonu kimse cebinde taşımaz. artık tüm gözler 6 ay sonra çıkacak yeni model tasarımında...
hesabın var mı? giriş yap