yanıtlar 9
  • yanardağ için de geçerli, gayzer denen şey bu işte. izlanda'da lav buzla temas ettiği için çok yaygındır.

    ayrıca jules verne'in esrarlı ada romanının sonundaki ada bu nedenle batar.
  • çok yüksek sıcaklıktaki viskozitesi yüksek yoğun bir eriyik olan kum-bor karışımı daha doğrusu sıvı cam (kum o sıcaklıkta camlasacaktir) büyük kütledeki su ile buluşur ise, suyu çok hızlı bir şekilde kaynatacaktir. su buharı sıkışacak ve hacmine sigamayacak. sonunda da güm. 7bin metreküp su ve 5bin tona yakın kum-bor karışımı düşünürsek, hayli yüksek bir termal enerji açığa çıkacak ve çok küçük bir alanda sınırlandıramayacağı için patlayacak. evet sıçtılar, o suyu oradan tahliye etmeleri lazım.. hem de acilen..
  • ha burada lav gölü içine atılan bir bidon suyun etkisi görülüyor. kapalı veya basınçlı bir ortam dahi değil.

    burada yapay gayzer
  • şöyle bir durum da söz konusu;

    mesela metal yangınlarında su kullanılamaz, çünkü 1000, 2000 ya da daha yüksek sıcaklık durumlarında, su hızlı bir şekilde elektrolize uğrayarak hidrojen ve oksijene ayrılır. ee zaten hayvan gibi sıcaklığın olduğu yere siz oksijen ve hidrojen basarsanız kıyamet kopar. nükleer ısınma durumlarında da sıcaklık çok yükselebileceği için suyu oksijen ve hidrojene çerirebilir buda termal patlamaya sebep olabilir.
  • anladigim kadari ile su ile bulusan lav suyu buharlastiriyor ve kabaca duduklu tencere gibi bir durum olusuyor. sonucta basinc cok artinca tencere patliyor.

    suyu bilemiyorum ama yanardag patlamasi yuzeye yaklasan magmamin ortaya cikardigi gazlarin (su buhari veya baska birsey) sikisip bir yerden delik bulunca patlamasi gibi bir olay.
  • ilk patlama şişen buhar yüzünden gerçekleşti. ikincide ise ilk patlamada ortaya çıkan hidrojenle(su=2 hidrojen+1 oksijen) havadaki oksijen birleşince gümmm. ikici patlamanın ilk patlamadan daha güçlü olduğunu söylüyor dyatlov.