yanıtlar 13
  • dünyada böyle bir sürü pist var. gerekli konfigürasyonla ve düzgün bir şekilde inilebiliyor buralara. mesela trabzon'u bir inceleyin derim. ya da dünyanın en ilginç pistleri yazın bir bakın.
  • pistin uzunluğu 3000 metre. gayet uzun bir pist. sonsuza gidecek hali yok ya. örneğin alanya gazipaşa 2500 metre.
  • birisi "dünyada böyle bir sürü pist var" argümanını beğenmemiş.
    adam ortalama bir bilgi ile belki de küçük bir araştırma ile bir rakam yazmış size. dünyada böyle çok örnek var demek bunun nominal değeri demektir. öyle ki burada da aynı uzunlukta pist yapılmış. sanki bu pistte her hafta birkaç uçak pistten çıkıyor ve o çukura düşüyor gibi yorumlamak anlamlı değil.
    aynı mantıkla tünel yapılıp orası doldurulsa ve pist 4000 metre yapılsa? ya uçak 5 km'de duramayacak bir sorun yaşasa? o zaman da pist 6 km yapılsaydı mı diyecektiik?

    buyurun küçük bir google araması ile sağlam bir kaynaktan pistlerin uzunlukları ve specleri ile ilgili bir bilgi.
    ben siz aramayın diye yazayım nominal pist uzunluğu 2800metre genişliği ise 45metre.
    bunun sonunda veya başında ne olduğunun önemi yok. la guardia airport (havaalanı)nın sonunda deniz var. napsınlar? denizi mi doldursunlar?
  • boeing operasyon için 2000 metre ve üzeri öneriyor, sabiha gökçen pisti ise 3000 metre. yani 1,5 katı aslında.
  • tem bağlantı yolu tarafında dolgu yapılabilir, yol tünele alınabilir ve pist belki 300 veya 500 metre kadar uzatılabilir. ama bu bile başlı başına ekonomik bir yük ve hafriyat yapılırken fod yüzünden pist açık kalamaz. diğer arkadaşların da dediği gibi 3000 metrelik pist bu havalimanı için yeterince uzun. koskocaman a330'lar ve 777'ler bu piste inebiliyorlar.
  • sabiha gökçen pist uzunluğu 737 için gayet yeterli. (s270)

    yaklaşık 2000 metrelik bir pist ile normal havada sorunsuz operasyon sağlanabilir. 3000 metre 747 için bile yeterli (s66).

    kazayı oluşturan başlıca etmen kuyruk rüzgarı ve pist yüzeyinin değerlendirilmesindeki yanlışlıklar oldu. inişten önce görülen rüzgar değerleri, özellikle ıslak pist için 737 güvenlik kriterlerinin dışındaydı. pist daha uzun olsaydı da benzer bir kaza olabilirdi.

    pistin sonunda kaçış için bir bölge olması gerektiğine katılıyorum. ama kaçış bölgesinin beton, çimen veya daha fazla pist olması sonucu çok fazla değiştirmezdi. arızası olan, geç iniş yapmış bir 737 düşünelim. kinetik enerjisini aktif sistemler ile indirgeyemeyeceğinden yoluna devam eder o alanı da bitirirdi.

    emas (tasarlanmış malzeme ile tutuş sistemi) denilen özelleştirilmiş çözümler var, bunlar pist boyuna nispeten az bir ekleme ile kullanılabilirler.

    sabiha gökçen gibi, pistin bittiği yerde yeterince boşluk olmayan havalimanlarında, pistin sonuna özel malzemeler ile kaçış bölgesi yapılıyor. pistin sürtünmesi az yüzeyinden hemen sonra, uçağın saplanacağı bu tür tek kullanımlık özel yüzeyler, aktif biçimde uçağın kinetik enerjisini emip uçağı kısa mesafede durduruyor.

    tabi bunun yanında sabiha gökçen'in ikinci pistinin bitirilmesinin gerekliliği de var. özellikleri uygun olsa da tek pist yeterli değil.

    havalimanı çok yoğun, pisti 10 dakikalığına da olsa kapatmakta bu kadar gecikmelerinin nedenlerinden biri bu olabilir. (kaza yapan uçaktan sonra pisti kapatıp, iniş yönünü değiştireceklerdi.) belki bir pist daha olsaydı, pisti kapatmakta daha az tereddüt edeceklerdi. trafik birikse de 2 pistle gecikmeleri daha hızlı biçimde normale indirgeyebileceklerdi.

    mevcut pistin yüzey durumu hakkında da yapılan açıklamalar var. yenilenmesi de bu ikinci pistin bitmesini bekliyor.
  • pistin sonunu toprakla doldurup yolu tünelle geçirin demiş biri ve diğerleri de desteklemiş, demek ki bu insanlar sabiha gökçen'e en az 3 yıldır hiç gitmemişler zira tam olarak böyle bir şey yapılıyor şu anda orada.

    bunun haricinde kumsalın yanında olan pist var bu dünyada, youtube'da aratın görürsünüz. ordu-giresun havalimanı direkt denizde bitiyor ve hiç kazası yok.

    burada ekstrem koşulların bir araya geldiği bir olay oluştu. durduk yere piste bok atmanın anlamı yok.
  • anormal şartlar altında, hava meydanında ve çevresinde bulunan aşırı eğimli arazilerin sorun oluşturduğunu daha önce trabzon'da gördük şimdi de sabiha gökçen'de görüyoruz. dünyada böyle havalimanları var, 3000 metre yeterli gibi tuhaf açıklamaların amacını anlamış değilim. sabiha gökçen havalimanıyla duygusal bir bağ mı kurdunuz anlamadım ki..
    pist çevresinde yüksek eğim olması mantıklı değil. uçak her zaman pisti denk getiremeyebilir. pist kenarına kayabilir veya direkt pist dışına iniş yapabilir. bu durumda şarampole yuvarlanır gibi kaza mı yapsın ?
  • kazada havalimanı tarafındaki kabahat windshear sistemi olmaması. emas sistemi de kurulabilirdi fakat zorunlu değil.
  • adam büyükşehirdeki pist neden daha uzun değil demiş? halbuki 3000 metrelik bir pist uzun bile sayılır.

    bu işin ortalama standardı 2800x45 metre. sabiha gökçen'in pisti 3000x60 metre. hem uzunluğu hem genişliği bir uçağın sağlıklı iniş ve frenleme yapması için ideal. hatta idealden de ideal.